Verslag RISC OS.be op bezoek bij T.I.N.A.

door Henri Derksen

Hallo allemaal,

Onze Zuiderburen van RISC OS.be proberen er van alles aan te doen om interessante activiteiten aan te bieden voor Acorn en RISC OS gebruikers in Belgie en zuid Nederland.
Zoals bekend, kwamen zij altijd op de 2e en de 4e vrijdagavond van de maand bij elkaar in een computerwinkel in Deurne bij Antwerpen. Voor een thema-avond over Linux op de RiscPC was echter meer ruimte nodig en zouden er ook meer gebruikers dan normaal willen komen, dus werd er door de organisatie gezocht naar een andere locatie.
Die werd gevonden bij de T.I.N.A. club in het Hof van Rieth in Mortsel bij Antwerpen. Eerst dacht ik dat er een mooie vrouw in het spel was, maar T.I.N.A. staat voor de afkorting: There Is No Alternative, een naam voor een Linux club, die wars is van Micro$oft.
De demogever was iemand die RISC OS niet uitgebreid kende, maar een jaar lang LINUX op een RiscPC had laten draaien, met allerlei soorten servers, en daar zeer over te spreken was. Hij heeft daarover uitgebreid verteld, maar helaas heb ik er niet zo veel van meegekregen. Rien Mertens die ook meegekomen was wel. Ook hebben zij nog geprobeerd om een losse harddisc van Rien met Linux er op op een andere RiscPC aan de praat te krijgen, hetgeen prima lukte, evenals het overzetten van Linux partities, het zogenaamde klonen. Zoals misschien bekend kon Rien niet verder met zijn Linux op RiscPC omdat zijn machine met een ouder type ARM processor draait.

Naast de RiscPC met Linux van Steven, stond daar ook de bijna tot op het bot uitgeklede RiscPC van Frank Vandekerkhove met Linux te draaien, en had Rien zijn A9-home meegenomen, en ik mijn eigen laptop met Virtual Acorn RiscPC, en ook de Big Ben Club IyonixPC die thans bij regio Oost logeert. De laatste vanwege de daarop aanwezig Linux, welke al heel lang helaas niet goed met Linux wil starten (zwart scherm).
Ik had gehoopt dat onze Belgische vrienden daar een antwoord op konden vinden.

Maar onze verbazing werd nog groter toen iemand zeer behendig het grafische programma !ArchiTech demonstreerde samen met !Paint. Hij vertelde dat !ArchiTech volledig in basic is geschreven. Zelf ondekte ik dat het samenwerkte met de Euclid module waarmee je draadfiguren kunt tekenen en driedimensionaal laten draaien e.d. Vervolgens vertelde hij me dat hij voorheen de 'Belgische Verdeler' van Acorn was geweest, maar daar mee moest stoppen toen Castle geen importeurs in het buitenland meer wilde gebruiken, maar rechtstreeks aan dealers en klanten wilde gaan leveren. De exacte details daarvan weet ik niet, doet er nu ook niet meer zo toe, maar zijn flitsende vaardigheden trokken zeker belangstelling.
Daarna hebben we hetzelfde programma even via ShareFS van mijn Virtual Acorn RiscPC naar de A9-Home van Rien en ook naar de Club Iyonix overgezet. Daar draaide dat oude grafische programma prima onder via Aemulor, de 26 bits emulator.

Een prachtige avond waar we maar niet weg konden komen, zodat het alweer zaterdagmorgen 01:00 uur was toen we vertrokken, zonder te vermelden hoe laat we thuis kwamen... Helaas is op weg naar de auto door oververmoeidheid mijn kleine 9 Inch 800x600 SVGA-monitortje op straat gevallen en onherstelbaar defect gegaan ;-(.
Nu zit ik niet zonder monitoren, maar het was zo'n enig klein en licht meeneemgeval, vooral handig bij een A9-Home. De financien zijn in dit geval niet het punt, maar wel veel meer de emotionele waarde. Oude spullen die het goed doen en veel plezier geven, wil je niet graag zo maar kwijt raken, helemaal niet als het (door eigen schuld) niet gehoeven had.
Dus op de eerstvolgende computerbeurs maar weer eens rondkijken naar zo'n zelfde soort kijkbuisje.

De volgende RISC OS.be bijeenkomst vind plaats op de 2e vrijdagavond 13 april 2007 vanaf 20:00 uur bij Gerard in de computerwinkel
NineWavers
Herentalsebaan 133
2100 Deurne

Dat is dus een andere locatie dan voorheen, wel in dezelfde straat. Kijk voor de zekerheid anders ook even op de site van RISC OS.be

http://www.riscos.be

Ik kom wekelijks tot de conclusie dat de mogelijkheden van RISC OS en diens machines nog lang niet zijn uitgeput, en elke bijeenkomst valt er altijd wel weer wat te leren wat ik/wij nog niet wist(en). Kortom, bezoek eens vaker een clubbijeenkomst.

Veel computerplezier gewenst en een groet

Henri.