riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij de 65e editie van riscynieuws.net, we zijn aanbeland bij het 2e nummer van de 8e jaargang - na een *Asterisk zonder deze rubriek hoop ik dat u deze keer toch weer veel leesplezier zult hebben. In deze editie aandacht voor diverse shows (en dan wel de gehouden South-West show en de komende Wakefield RISC OS Computer Show) en aandacht voor diverse nieuwigheden in bestaande RISC OS applicaties.


Op de website van de Wakefield Show is te lezen dat ook in 2007 er weer een RISC OS Computer Show gehouden zal gaan worden. Deze keer staat de show gepland voor 19 mei. In tegenstelling tot voorgaande keren wordt de show dit jaar niet gehouden in het Thornes Park Athletics Stadium, maar zal de show gehouden worden in 'The Mill House and Frobisher Suite'. Deze locatie had overigens niet de voorkeur van de organisatoren, maar de verantwoordelijke personen voor de vervangende locatie bleken ineens niet langer meer te communiceren met de show-organisators. De nieuwe locatie die uiteindelijk als vervanging gevonden is bevindt zich echter wel in Wakefield.

Helaas heeft men erg veel tijd in het vinden van deze andere locatie moeten stoppen, het directe gevolg is dat het erg onwaarschijnlijk is dat er theater presentaties gehouden zullen worden. Verder is het overduidelijk ook een compromis, maar natuurlijk altijd beter dan helemaal geen show.

De show is geopend van 10:30 t/m 17:00 uur en de toegangsprijs zal 4 UKP bedragen, helaas is het niet mogelijk om vooraf te reserveren en helaas zal men ook geen credit card kunnen accepteren.

Voor mensen die een eigen website onderhouden is het overigens ook mogelijk om een banner te plaatsen, die dan uiteraard wel een link vormt naar de site van de Wakefield show. Op die pagina is verder een poster te vinden in diverse formaten (zowel qua papier formaat als ook qua bestandsformaat).


Op Drobe is overigens een verslag te lezen van een andere show die reeds gehouden is, het gaat hierbij om de South-West show die gehouden is op zaterdag 24 februari. Naast een verbaal verslag, waarbij er één te lezen is van zowel een exposant en één van een bezoeker is zijn er natuurlijk ook diverse foto's te bewonderen van de show.

Zowel de standhouder, bekend onder de Drobe nick 'dgs', als ook bezoeker Mark Stephens geven in een uitgebreid verslag een impressie van de dag. Hoewel de invalshoek anders is, vertellen beide heren ongeveer hetzelfde.

Zo lezen we dat RISCOS Ltd. weer een stuk verder is met de ontwikkeling van RISC OS 6, die overigens alleen beschikbaar komt voor de RiscPC, A9home en A7000+ - voor de andere computers is medewerking nodig van de fabrikant, het gaat hier met name om de documentatie van de drivers. Verder is te lezen dat Castle Technology inmiddels versie 5.13 van hun versie van RISC OS uitgebracht heeft.

Verder is er aandacht voor diverse programmatuur van anderen, maar daarbij gaat het vaak om tussentijdse rapportage van de ontwikkelingen. Zo hoopt Martin Würthner nieuwe versies van ArtWorks en TechWriter klaar te hebben op de Wakefield show en geeft CJE wel aan dat er een significante voortgang gemaakt is met de ontwikkeling van Photodesk, ondanks dat is er echter nog geen uitgiftedatum bekend.

Uiteraard is dit slechts een korte samenvatting van de artikelen en is er nog veel meer te vinden in de verslagen van dgs en Mark Stephens zelf.


Bezoekers van de RISC OS Expo's en de Dutch RISC OS roadshow zullen ongetwijfeld wel de Apple Mac gezien hebben met daarop een ontwikkelversie van de VirtualRiscPC emulator voor Mac OS X. Helaas is deze, ondanks dat er al meer dan 2 jaar aan gesleuteld wordt nog steeds niet publiek uitgebracht.

Op zowel The Iconbar als Drobe is te lezen dat hierover gediscussieerd is op één van de 'comp.sys.acorn'-nieuwsgroepen, in deze discussie heeft zich ook Aaron Trimbell van VirtualAcorn gemengd. Hij geeft enige duidelijkheid over de status van de Macintosh versie van de VRPC emulator.

Het blijkt dat er vooral een tekort aan tijd is bij de ontwikkeling van een Mac-versie van de emulator, zowel Graeme Barnes als Aaron zelf zijn namelijk ook bezig met andere projecten. Verder zijn er ook persoonlijke omstandigheden die er voor zorgen dat Aaron niet voldoende aandacht aan VRPC voor de Apple kan geven.

Toch is er wel hoop, want volgens Aaron is de huidige testversie vele malen beter dan de versies die publiekelijk getoond zijn. Helaas betekent dat niet dat er al een uitgiftedatum bekend gemaakt zal gaan worden, de software zal eerst goed getest moeten worden - op dit moment zijn er nog steeds zaken die verbeterd of geïmplementeerd moeten worden.

Aaron geeft verder aan dat VirtualAcorn de Mac-versie uiteraard wel uit wil brengen, ze hebben er namelijk voldoende geld in geïnvesteerd en als de emulator naar wens van de ontwikkelaars is zal ze uitgebracht worden.

(Afwachten dus, meer kunnen wij als consument niet doen)


Een grote RISC OS show in Groot-Brittanië is wordt nog al eens gebruikt voor het uitbrengen van nieuwe versies van bestaande software, het is nu al zo goed als zeker dat de komende Wakefield show hierop geen uitzondering zal vormen. Op Drobe Launchpad is namelijk te lezen dat verwacht wordt dat versie 2.7 van het tekenpakket ArtWorks, dat tegenwoordig onderhouden wordt door MW-Software, gepland staat voor deze show.

Één van de grootste uitbreidingen, die de applicatie zal bevatten, is de optie om documenten die uit meerdere pagina's bestaan aan te maken. Hierdoor komt verder de mogelijkheid in zicht om direct vanuit ArtWorks PDF-bestanden te creëren, die uit meerdere pagina's bestaan - Volgens Martin Würthner is de code om dit mogelijk te maken reeds getest en werkt deze ook.

Naast deze uitbreiding is ook de colour bar bijgewerkt, het is nu mogelijk om de volgorde van de kleuren aan te passen en is de mogelijkheid toegevoegd om de exacte kleur van een willekeurige pixel in het document te bepalen.

Naast deze 2 nieuwe of bijgewerkte mogelijkheden, zal ArtWorks naar verwachting nog meer nieuwe features krijgen. In hoeverre dat daadwerkelijk zal gaan gebeuren en welke dat zijn dat is natuurlijk altijd afwachten.


Zoals ongetwijfeld bekend zal zijn is ArtWorks niet de enige applicatie waar Martin Würthner aan werkt, de RISC OS versie van GIMP-Print is ook van zijn hand. Ook van deze toepassing, die tegenwoordig overigens door het leven gaat als Gutenprint, is er een nieuwe RISC OS versie uitgebracht, zo is te lezen op RISC OS nieuwssite Drobe.

De nieuwe versie van de Gutenprint printer drivers, die overigens helemaal integreren in het bestaande RISC OS printing system, werken vanaf versie 3.5 van het besturingssysteem. Dit betekent dat alle standaard RISC OS applicaties gewoon gebruik kunnen maken van deze drivers.

In het bericht staat verder te lezen dat de nieuwe versie van Gutenprint veel meer moderne printers ondersteund dan de vorige GIMP-Print port en verder is de kwaliteit van de uitvoer van deze applicatie ook een stuk hoger. Deze versie ondersteund ook diverse nieuwe mogelijkheden van de ondersteunde printers, zoals het 'borderless' printen van een aantal Epson printers.

Aangezien Martin nogal wat werk heeft moeten verzetten om deze printer-drivers te maken zijn ze alleen beschikbaar voor mensen die een donatie doen. Hierbij gaat het overigens slechts om een donatie van 30-45 euro, waarbij een upgrade voor bestaande GIMP-Print gebruikers slechts een investering van 20 euro vergt.


De applicatie CDBurn van Steffen Huber zal voor veel RISC OS gebruikers geen onbekende zijn, de versie die ook DVD's kan branden zal wat minder bekend zijn. Toch is deze applicatie, die onder de naam CDVDBurn door het leven gaat, al weer enige jaren oud. Op Drobe is te lezen dat Steffen Huber het voor elkaar gekregen heeft om ondersteuning voor DVD-RAM toe te voegen. Het is de bedoeling dat in toekomstige versies van CDVDBurn het schrijven naar DVD-RAM toegevoegd zal gaan worden.

In het bericht is verder te lezen dat Steffen met zijn ontwikkelversie in staat was om, door middel van een recente Lite-On branden (type SHM-165H6S) een DVD-RAM schijf te branden. Het was daarna mogelijk om deze weer te bekijken op een Iyonix, waarbij er gewoon gebruik gemaakt werd van de standaard CDFS driver.

In het bericht is te lezen dat Steffen verder bezig is met het ontwikkelen van een universele CDFS-driver, die dan op alle RISC OS machines met moderne ATAPI hardware moet gaan werken. Hij is hiermee begonnen omdat hij niet langer rond bepaalde bugs in de diverse huidige CDFS-drivers heen wil werken. Het is de bedoeling dat een basis-versie getoond zal gaan worden op de bestaande Wakefield show die, zoals al eerder in deze riscynieuws.net te lezen was, in mei gehouden zal gaan worden.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van het tweede nummer van riscynieuws.net van 2007. Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis