riscynieuws.net
door Kees Grinwis


En zo zijn we al weer aangekomen bij het 3e nummer van de 8e jaargang van riscynieuws.net, dit is de 66e uitgave van deze rubriek. In deze editie aandacht voor minder leuk nieuws (annuleren van Oregano 3), hoopvol nieuws (misschien ooit NetSurf met JavaScript?) en lang verwacht nieuws (RISC OS Select). Hiernaast zijn er nog diverse andere zaken waar aandacht aan geschonken wordt, ik zal deze introductie dus maar niet langer maken...


Op Drobe is te lezen dat de 3e versie van Oregano niet uitgebracht zal worden, hiermee is de hoop op een nieuwe browser, die zowel de moderne JavaScript als moderne CSS standaarden ondersteund, voor RISC OS de bodem in geslagen.

Ondanks het feit dat er diverse alpha-versies van de RISC OS editie van Oregano 3 uitgekomen zijn, is het niet gelukt om een versie uit te brengen die geschikt is voor dagelijks gebruik. Om dit te bewerkstelligen zou er namelijk een significante investering gedaan moeten worden door GeneSys. Daarbij was het nog onzeker of alle problemen die er waren met de RISC OS versie ook opgelost zouden kunnen worden, hierbij is te denken aan de responsetijd van het hertekenen van het browservenster bij een resize operatie.

Op Drobe is echter weer wel te lezen dat er wel testversies aan de betatesters gegeven werden tot op het moment waarop de beslissing genomen werd om de nieuwe editie van deze browser uit te brengen.

Overigens wordt Oregano 2 nog steeds verkocht door Iyonix Ltd (Castle Technology).


Naast de commercieel beschikbare browsers zijn er natuurlijk ook de open source browsers Firefox -waar ook een RISC OS editie beschikbaar van is- en NetSurf. De Firefox browser maakt gebruik van de Mozilla Gecko engine en ondersteund daarmee de meeste websites, maar heeft als nadeel dat het geen native RISC OS interface heeft. (Verder is er een discussie uitgebroken rondom de support naar de gebruikers - waar ik bewust niet verder op in ga, maar die mijns inziens ook niet positief is voor de RISC OS/browser community)

NetSurf is daarentegen wel een native RISC OS applicatie, en heeft -na Firefox- de beste ondersteuning voor CSS. Deze browser heeft echter geen ondersteuning voor JavaScript. Zou NetSurf 2.0 JavaScript ondersteuning kunnen gaan krijgen is de vraag die gesteld wordt in een artikel op Drobe.

Deze vraag is het gevolg van een discussie die geïnitieerd is door één van de NetSurf ontwikkelaars. John-Mark Bell heeft namelijk een plan opgesteld waarin de ondersteuning van JavaScript tot één van de mogelijkheden behoort. In de visie van John-Mark is er overigens wel een nieuwe render engine nodig om HTML, CSS en JavaScript beter (lees flexibeler) te kunnen ondersteunen.

Overigens geeft John-Mark ook aan dat de applicatie op een aantal punten nog wel verbeterd kan worden, hierbij is te denken aan het beter verwerken van XHTML, Flash-ondersteuning en een niet (goed) werkende print-optie onder RISC OS 5.


Het zal de lezer van deze rubriek wel bekend zijn dat er op dit moment twee verschillende edities van RISC OS bestaan die parallel ontwikkeld worden. Hoewel er al wel gedacht wordt over een Iyonix versie van RISC OS Select/Adjust, is er op dit moment nog geen zicht op een versie van Select die op de Castle Iyonix pc werkt.

Op Drobe is te lezen dat er aan een module gewerkt wordt om een aantal Select specifieke mogelijkheden onder RISC OS 5 beschikaar te maken, hierbij gaat het om de functionaliteit van de SWI-calls OS_AbortTrap en OS_ClaimSWI. Deze module, afkomstig van de hand van NetSurf ontwikkelaar John-Mark Bell, is een doorontwikkeling van zijn nieuwste project MemCheck, hetgeen gebruikt kan worden om te detecteren wanneer software geheugendelen probeert te benaderen waar ze niets te zoeken hebben.

De motivatie voor SelectEmu kwam vooral vanwege MemCheck en toen heeft John-Mark maar besloten om er een losse module van te maken. De nieuwe module bevind zich op dit moment nog in een testfase en zal waarschijnlijk onder een op de BSDL gebaseerde open source licentie uitgebracht worden.


Om bestanden met Windows computers te delen bestaat er al jaren LanManFS die in staat is om een gedeelde Windows map of disk te benaderen vanaf een RISC OS machine, deze heeft echter als nadeel dat lange bestandsnamen niet ondersteund worden - dit probleem wordt dan weer opgelost door het commercieel verkrijgbare LanMan98 - het nadeel van deze producten is dat ze niet gratis zijn, hoewel LanManFS al wel gratis bij diverse producten meegeleverd is.

Het omgekeerde, een map of disk vanaf RISC OS te delen, is echter ook mogelijk. Hiervoor is er een RISC OS port beschikbaar van (een deel van ) het Samba project, hierbij gaat 't om '!smbserver'.

Nu is deze applicatie niet altijd even stabiel en al weer enige tijd terug heeft Thomas Milius een aantal verbeteringen aan dit programma toegevoegd, volgens Herbert zur Nedden draait de toepassing hiermee goed.

Enige tijd geleden heeft Peter Naulls, bekend van de Firefox ports en het Unix Porting Project (UPP), aangegeven dat het UPP het beheer van !smbserver over zou gaan nemen. Thomas vond het toen het beste om zijn patches aan Peter Naulls op te sturen zodat het UPP deze kon verwerken in de software. Verder heeft Thomas zijn eigen versies van z'n website verwijderd om te voorkomen dat er verwarring zou ontstaan welke versie nu de juiste zou zijn en omdat het UPP nu de nieuwe officiële website van !smbserver zou worden.

Helaas is het enige wat hiermee bereikt is dat er nu alleen maar onstabielere versies van !smbserver beschikbaar zijn omdat er nog geen enkele verbeterde versie van de software op de site van het UPP verschenen is.

In overleg met Thomas Millius heeft Herbert zur Nedden nu besloten om de versie die de patches van Thomas bevat online te zetten op de website van GAG. Hierbij gaat het om de gepatchte versie van !smbserver 0.08 met de bijbehorende broncode. Deze versie zal beschikbaar blijven zolang er door het UPP nog geen betere versie online gezet wordt.


Hoewel we, ook onder RISC OS, steeds meer en meer met een normale netwerk aansluiting (UTP) doen is er af en toe nog steeds behoefte aan een seriële verbinding. Of dit nu is voor een speciale toepassing of een normale modemverbinding, soms is het handig om de RS232-poort te kunnen gebruiken.

Onder RISC OS is er uiteraard de standaard SWI API waarmee we deze aansluiting kunnen benaderen, helaas was deze altijd beperkt tot de interne seriële poort en was het niet mogelijk om hiermee de poorten op een podule kaart aan te sturen. Dit manco is ooit opgelost met behulp van de block drivers waarmee een standaard API gedefinieerd is om in dit soort situaties te voorzien, deze block drivers zijn zo populair geworden dat sommige applicaties alleen maar via de block driver werken.

Voor de nieuwe hardware is, zoals bijvoorbeeld de A9Home, was nog geen block driver, maar inmiddels is dat nu anders en kunnen we op deze computers de InternalNH (new hardware) gebruiken. Deze driver is een door Liquid Sillicon gemodificeerde versie van de InternalPC driver die ooit door Hugo Fiennes gemaakt is.

Deze driver is, zoals van een moderne driver verwacht mag worden, 32-bit neutraal en werkt dus op de Risc PC, A9 Home en de Iyonix. Verder is de hardware detectie verwijderd, de beschikbare snelheden worden nu via de API van het besturingssysteem opgevraagd - dat betekent dat deze drivers ook op alle toekomstige hardware zou moeten werken.

Voor gebruikers van de Iyonix pc is er overigens reeds de Internal32 driver die zowel poort 0 als 1 ondersteund, de InternalNH ondersteund slechts poort 0.

Alle Nederlandse RISC OS gebruikers, of ze nu uit het oosten of het westen van Nederland komen, die hun blockdriver verzameling compleet willen hebben kunnen deze nieuwe driver downloaden van het download gedeelte van de website van Liquid Silicon.

De nieuwste versie van de blockdrivers zijn overigens te vinden op de website van XAT en verder staande er diverse edities op Big Ben CD 5.


Na een tijd van problemen met/rond de publicatie van Qerces (Acorn User/Acorn Publisher) wordt er nu weer regelmatig een nieuwe editie van het blad uitgegeven. Inmiddels heeft men nummer 281 afgerond, die overigens ook al bij de Nederlandse abonnees op de mat gevallen is, en is men bezig met het samenstellen van de 282 uitgave.

In een bericht op de nieuwsgroep comp.sys.acorn.announce geeft de redacteur van Qercus aan dat adverteerders en artikelschrijvers niet moeten denken dat ze nog een maand kunnen wachten met het aanleveren van de advertenties of kopie, die is namelijk nu nodig.

Nummer 282 is het meinummer, daaruit volgt automatisch dat nummer 283 in juni uitgegeven zal gaan worden. Kopij voor het meinummer is nu nodig, maar ook kopij voor het juninummer is al erg welkom. Dit is om veel tijd vrij te hebben voor het speciale juli/augustus nummer van Qercus/Acorn User.

In het bericht is verder te lezen dat men sommige artikelen naar voren gehaald heeft, waardoor andere pas in een later nummer gepubliceerd zullen, men verwacht overigens aan het eind van de zommer alle artikelen die aangekondigd waren gepubliceerd te hebben.


In eerdere edities van riscynieuws.net is er al aandacht besteed aan de pre-release van RISC OS Six/Select 4. Op onder andere The Iconbar is te lezen dat de definitieve versie van RISC OS Selct 4i2 inmiddels uitgekomen is.

In een persbericht geeft RISCOS Ltd aan dat er 10 manjaar aanwezig is in Select 4 en de onderliggende RISC OS Six technologie. Deze RISC OS Six technologie heeft er voor gezorgd dat het besturingsysteem nu 32-bit neutraal is en dus geschikt is voor alle toekomstige ARM processoren.

RISC OS Selct 4 issue 2 is te downloaden door iedereen die na 1 januari 2006 nog een abonnement had op het 'RISC OS Select Scheme', zelfs al is dat abonnement nu verlopen.

Tot de nieuwe mogelijkheden van Select 4i2 behoren onder andere:

Deze uitgave van Select werkt op de volgende machines: A7000(+), S(trongArm) RiscPC, Turbo RiscPC, Kinetic RiscPC en op de VirtualRPC producten (waaronder natuurlijk ook de MicroDigital Alpha en de R-Comp RisCube computers).

Deze versie werkt echter niet op de MicroDigital Omega/Mico, RiscStation R7500, Castle Iyonix en de A9 Home computers.

Omdat steeds meer gebruikers in het bezit zijn van een breedband-verbinding zal er in de toekomst niet meer standaard een CD opgestuurd worden, men kan dan alleen nog maar via het standaard download abonnement (105 pond/jaar of 99 pond voor Foundation leden) aan nieuwe versies van Select komen. Op aanvraag is het overigens nog wel mogelijk om een CD toegestuurd te krijgen, die kost dan echter wel 5 UKP.

Nieuwe abonnementen op het 'Select scheme' kosten overigens 155 UKP per jaar (of 150 UKP voor Foundation leden), voor mensen die een abonnement hadden maar dit hadden laten verlopen is er tot 30 juni de mogelijkheid om voor het tarief van 99 pond/jaar een abonnement af te sluiten.


Op Drobe zijn er iedere maand aardig wat artikkelen te lezen, nu kan ik aan al die artikelen aandacht besteden maar deze gaan niet altijd direct over RISC OS. Ook deze maand zijn er een aantal artikelen die ik er uit wil lichten.

We beginnen met de ofla-ofla bug die bij veel RISC OS gebruikers wel bekend moet zijn, recent is er sprake van een vergelijkbare bug op de ARM processor die dan echter wel gelijk een veiligheidslek zou vormen. Hierbij gaat het dan om een slecht geschreven besturingssysteem in bijvoorbeeld routers of mobiele telefoons. Hoewel de ontdekker van de bug deze als redelijk gevaarlijk bestempeld is niet echt een probleem van de ARM architectuur maar vooral van het erop gedraaide OS dan wel de ontwikkelde hardware.

Zoals iedereen wel weet wordt er in de Iyonix gebruik gemaakt van de Intel XScale processor, inmiddels is er ook een 1GHz XScale met diverse extra opties gelanceerd. Volgens Drobe is deze processor (de CE 2110) meer gericht op desktop-toepassingen dan andere XScale chips die vaak gebruikt worden voor RAID toepassingen en dergelijke. De kans dat er echter een nieuw RISC OS product uitkomt gebaseerd op deze chips is daarentegen weer niet zo heel erg groot...

RISC OS Open, de organisatie die de shared-source versie van RISC OS 5 moet gaan beheren is van plan om een muismat uit te gaan brengen die een soort 'market map' moet weergeven. Dit initiatief wordt gesteund door diverse bedrijven waaronder RISCOS Ltd, CJE Micro's en Castle Technology.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van het 3e nummer van riscynieuws.net van 2007 met daarin een breed pallet aan RISC OS nieuwtjes, zoals onder andere: Select 4i2, InternalNH block driver en mogelijk ooit een versie van NetSurf met JavaScript ondersteuning.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis