riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij riscynieuws.net editie 67 - dit is het 4e nummer van de 8e jaargang. In deze editie aandacht voor de Wakefield show die afgelopen maand gehouden werd. Ook zijn er van diverse applicaties weer nieuwe versies uitgekomen en zijn delen van de broncode van RISC OS 5 onder een shared-source licentie vrijgegeven.


Evenals voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een Wakefield show gehouden, op Drobe zijn weer diverse foto's van deze show te vinden. In datzelfde artikel is er ook een link naar zogenaamd 'hot news' dat tijdens de show bekend werd, voor RISC OS desktop gebruikers was het nieuws echter niet echt spectaculair.

Geheel in de Drobe traditie heeft men ook een bericht geplaatst waarin men de show beschrijft, dit jaar vormt hierop geen uitzondering. Hieronder geeft ik een korte opsomming van de onderwerpen die in dit bericht voor het voetlicht geplaatst worden:

Natuurlijk had ook The Iconbar aandacht voor de Wakefield show, zij hebben een bericht geplaatst met daarin diverse foto's met een volgens hun toepasselijk commentaar.

(een paar foto's uit het bericht op The Iconbar)


Op Drobe is te lezen dat Castle de shared-source licentie, die ze gaan gebruiken voor het vrijgeven van onderdelen van RISC OS 5, openbaar gemaakt heeft. Dit werd gedaan in aanloop naar de Wakefield show, net voor deze show zijn dan ook diverse  delen van RISC OS onder deze 'Castle Technology Base Licence' vrijgegeven.

Deze licentie maakt het voor iedereen mogelijk om de broncode van deze onderdelen te downloaden, wijzigen en ook weer verder te verpreiden. Dit laatste is overigens alleen toegestaan als de toepassing niet verspreid wordt in combinatie met hardware en verder moet de applicatie gericht zijn op een op de ARM processor gebaseerd architectuur.

Inmiddels kunnen programmeurs de broncode en de bijbehorende hulpmiddelen downloaden, zodat zij hier wijzigingen op kunnen aanbrengen of verbeteringen aan toe kunnen voegen. Uiteraard wordt het door op prijs gesteld als men deze wijzigingen ook weer terugstuurt zodat Castle deze weer kan integreren in de hoofdtak van hun eigen broncode.

Inmiddels is de broncode van delen van RISC OS 5 ook daadwerkelijk te downloaden, hierbij gaat onder andere het om de volgende software:

Voor een volledige overzicht zult u echter zelf in de broncode moeten duiken en dan natuurlijk een betere versie maken van de vrijgegeven tools en deze publiceren zodat alle RISC OS gebruikers er van kunnen profiteren.


Het is inmiddels al weer een twee jaar geleden dat er voor het eerst een presentatie gegeven is van een mogelijke editie van VirtualRPC voor Apple Mac OS X computers. Bij de eerste demo werd gelijk al aangegeven dat men nog niet aan kon geven wanneer deze versie van de emulator voor het grote publiek beschikbaar zou komen, in die tussen tijd is echter wel gewerkt aan een stabiele versie die ook daadwerkelijk zonder problemen te gebruiken is.

Op The Iconbar is te lezen dat het product inmiddels zover afgewerkt is dat men het aandurft om een beta-versie aan te bieden aan de eindgebruikers, hierbij gaat het overigens om de PowerPC versie van het product, die verder voorzien moet zijn van OS X 10.4. Ook wordt de kandidaat gebruikers nadrukkelijk gevraagd om eventuele fouten ook te melden. Het deel dat namelijk vooral getest moet worden is de PowerPC JIT-compiler die ARM-instructies omzet in native PowerPC instructies.


Helaas betekent deze keuze wel dat gebruikers van een recente, op 'n Intel processor gebaseerde, MacBook of MacBook Pro laptop nog een tijdje zullen moeten wachten voordat zij RISC OS op hun laptop kunnen gaan draaien. Hetzelfde geld uiteraard ook voor de gebruikers van een Intel-base MacMini of MacPro.

Mocht u ondanks deze beperkingen toch nog tot de mogelijke doelgroep behoren en geïnteresseerd zijn in de Macintosh versie van deze RISC OS emulator dan kunt u contact opnemen met VirtualAcorn.

Deze Mac OS X versie van VirtualRPC, die overigens geleverd wordt met RISC OS Adjust als besturingssysteem moet 119 UKP gaan kosten. Hier komt dan overigens nog wel 4 UKP aan verzendkosten bij.


Van NetSurf is nu eindelijk de lang verwachte 1.0 versie uitgenomen, deze open-source browser (of bladeraar, zoals in de Nederlandse vertaling van deze applicatie te lezen is) is op papier miljoenen waard, dit is te lezen in een bericht op Drobe. Als deze applicatie door commerciële ontwikkelaars gemaakt zou zijn, dan had hier een investering van zo'n 2,47 miljoen dollar tegenover moeten staan, dit blijkt tenminste uit een schatting volgens een populaire kostenanlyse.

Deze analyse werd uitgevoerd tijdens de voorbereidingen voor de uitgifte van versie 1.0 van NetSurf. Deze versie is uitgebracht op de afgelopen Wakefield show. De ontwikkelaars zijn nu bezig met het plannen van toekomstige eigenschappen, zo is het mogelijk dat men gaat werken aan ondersteuning van JavaScript - allereerst zal men echter gaan werken aan een reorganisatie van de code en het verbeteren van de betrouwbaarheid van het programma.

Volgens de ontwikkelaars zijn de belangrijkste eigenschappen van NetSurf: het snel renderen (weergeven) van websites, het feit dat de applicatie gebruiksvriendelijk is en het blokkeren van advertenties. Tot de belangrijke mogelijkheden behoort verder de mogelijkheid om het overgrote deel van de CSS2-standaard weer te geven, het inzoomen van de pagina, 'search-as-you type' en het exporteren naar het DrawFile formaat.

Hoewel de software gratis te downloaden is vanaf de NetSurf website heeft men op de Wakefield show ongeveer 100 mini-CDs met daarop de webbrowser weten te verkopen voor het bedrag van 5 Britse pond. Samen met andere giften heeft men, na aftrek van de kosten die men t.b.v. de show kwijt was, slechts 461 UKP over. Men hoopt echter een bankrekening te kunnen openen zodat men toekomstige kosten van shows en van de website-hosting te kunnen betalen - de site wordt namelijk steeds drukker bezocht waardoor het verkeer, en daarmee de kosten, van de webstek toeneemt.

Voor de statistici onder ons nog even wat cijfertjes:


Het is inmiddels al weer ongeveer 5 jaar geleden dat MW-Software de volledige ontwikkeling van ArtWorks overgenomen heeft van Computer Concepts en het is zelfs al weer meer dan 10 jaar geleden dat Martin Würthner zijn eerste module voor deze applicatie uitgebracht heeft. Inmiddels  is versie 2.7 van ArtWorks uitgekomen, deze is net voor de Wakefield show uitgekomen. Netjes volgens planning, zoals die eerder dit jaar bekend gemaakt is - zoals te lezen was in het 2e nummer van riscynieuws.net van dit jaar.

Tot te belangrijkste nieuwe eigenschappen van deze nieuwe versie behoren onder andere de ondersteuning voor documenten die uit meerdere pagina's bestaan en een export-mogelijkheid van deze documenten naar het PDF bestandsformaat. Hierbij is het verder mogelijk om zogenaamde 'master-layers' toe te passen op alle pagina's of juist op even/oneven pagina's.

Samen met de uitgifte van ArtWorks 2.7 heeft MW-Software de AW-viewer, die in staat is om ArtWorks-bestanden met transparante effecten weer te geven, gratis beschikbaar gesteld. Ook kan deze viewer omgaan met multi-pagina documenten en zal altijd de actieve pagina renderen. Deze versie wat tot op heden alleen commercieel beschikbaar of als onderdeel van ArtWorks 2.6. Dit betekent dat ArtWorks bestanden, met of zonder transparanten, door andere applicaties gerenderd kunnen worden. Hierbij gaat het onder andere om Ovation Pro, PhotoFiler en Easi/TechWriter.

De prijs van ArtWorks 2 blijft 169 Britse pond, terwijl een upgrade van versie 2.6 naar 2.7 30 UKP zal moeten gaan kosten.


Ook R-Comp heeft in aanloop naar de Wakefield Show weer nieuwe versies van haar producten uitgebracht. Soms gaat het dan om kleine updates, maar natuurlijk zitten daar regelmatig ook grote updates bij. Dit jaar is het Messenger Pro die van versie 4 (die al weer zo'n anderhalf jaar geleden verschenen is) naar versie 5 bijgewerkt.

Deze nieuwe versie van de e-mail en usenet client bevat diverse nieuwe mogelijkheden. Één van de nieuwe eigenschappen is het feit dat e-mail niet langer als kale tekst naar de printer gestuurd wordt, in versie 5 wordt er gebruik gemaakt van de RISC OS outline fonts. Deze verandering wordt mede ingegeven door het feit dat steeds meer printers moeite hebben met het afdrukken van kale tekst. Messenger volgt hiermee applicaties zoals Ovation(Pro) en Impression die al vanaf hun eerste versie gebruik maken van RISC OS outline fonts.

Men heeft verder gesleuteld aan de zoekmogelijkheid, zodat het zoeken nu een stuk sneller gaat, verder is het nu gemakkelijker om een zoekopdracht te verfijnen. Nieuw is ook dat men het zoekresultaat nu via 'drag and drop' naar de Filer of een andere applicatie kan slepen, zodat deze opgeslagen kunnen worden of in een ander programma kunnen worden hergebruikt.

Dit zijn echter slechts een paar van de nieuwe mogelijkheden van Messenger Pro 5, in het bericht dat door R-Comp op comp.sys.acorn.announce (de link via Google Groups staat aan het begin van dit bericht) geplaatst zijn nog veel meer nieuwe en/of verbeterde features te vinden.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van het 4e nummer van riscynieuws.net van 2007. Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis