Stichting Computermuseum op ROM te Elst

door Pieter Drost

Hallo allemaal

Hierbij een kort verslagje van onze aanwezigheid op de ROM te Elst. ROM staat dus voor RISC OS Meeting en was een initiatief van de regio Elst bedoeld als landelijke regiodag die het ontbreken van de landelijke Expo en/of Road show moest vergoedenlijken. Een bewonderenswaardig initiatief echter, gezien de lage opkomst, zwaar ondergewaardeerd helaas. Naar ik hoorde was daar ook mede debet aan een RISC OS gg dag op dezelfde zaterdag. Jammer dat diverse leden van de Big Ben Club ook lid zijn van de RISC OS gg.

Ondergetekende zou samen met Wim Roetman de Stichting Computermuseum vertegenwoordigen met een Beamershow welke normaal verzorgd wordt met een PC windhoos maar hier speciaal met een A9. Deze beamer heeft eerder al een z'n werk verricht op de Roadshow destijds toen om de A9 werkend te laten zien als kleinste computer met het grootste scherm. Ook vermeldingswaardig is dat de A9 compleet met voeding, muis en opgerold toetsenbord samen met de beamer vervoerd worden in de originele beamertas.

Naast deze diashow verzorgde st computermuseum samen met de Hardware groep het materiaal benodigd voor een demonstratie van Econet gekoppeld via UTP netwerk aan Internet via telefoon. Naast dit Econet was ook de Econet bridge aanwezig. De koppeling van klaslokalen werd hiermee verzorgd en was gehuisvest in een BBC uitbreidingskast gelijk als die van de co-processoren.

Ook diverse co-processoren waren aanwezig, zoals 65C02, Z80, 68030 echter helaas niet de ARM 1, die ontbreekt nog in zowel de collectie van Henri als die van de stichting.

Van een echte demonstratie mailen op de Beeb is het niet gekomen, was de hardware groep sterk vertegenwoordigd, de 8 bitters groep was zwaar onderbemand. Jammer wel want 8 bits is nog springlevend en in de industrie en consumenten electronica nog volop aanwezig. En nog zo iets als de 4 bitters, welke door mijn fietscomputer werd vertegenwoordigd.

Wat de vooruitgang betreft, er was een ontwerp te zien van een design behuizing voor de A9, fraai vorm gegeven door onze Belgische clubgenoot. Ook leerde ik veel over RISC OS Select zodat ik de A9 veel beter de shows voor de beamer kan laten verzorgen.

Het gerucht dat de Club Iyonix zou worden geveild werd gelukkig ontzenuwd, dat betrof de Iyonix van de gg club, wat deze dag niet kon zijn. Snappen doe ik dat afstoten door de RISC OS gg van de Iyonix niet. Thuis krijgt mijn A9 rust en hangt braaf als externe HD aan m'n Iyonix die daar het zware werk mag opknappen in een netwerk waar ook nog een tweedehands RiscPC hangt die naar ik hoop ooit nog eens een Beeb mag linken om als nog de demonstratie doorgang te laten vinden.

Hiervoor en ook voor de straks aankomende verhuizing van st computermuseum worden daarom bij deze nog veel vrijwilligers gezocht. Meld je met je cv aan op email adres p.drost@mchaaglanden.nl .

met vr gr Pieter Drost
depot en collectie beheer van st Computermuseum