Een simpele desktop

door Wim Hendriks

Op de ROM vertelde me iemand (dat was Kees Grinwis) dat het leuk zou zijn als mensen wat zouden vertellen over hun RISC OS desktop. Dat levert meestal wel wat aardigs op om te publiceren. Ik heb dat opgepakt en hier is het resultaat.

Mijn desktop is in den beginne nog al leeg. Het werk moet nog beginnen en de spullen dus nog gepakt. Dat is ook altijd zo met mijn bureau, altijd netjes opgeruimd als ik niet bezig ben. Dat bureaublad en dus ook mijn desktop vult vanzelf tijdens de bezigheden. begin desktop

Ik verbaas me er altijd over dat bepaalde mensen een tekstbestand weer sluiten als ze een ander willen openen. Er is toch desktop genoeg? Al heel lang hebben we virtueel desktop. Ik moet echt lang terug gaan om me te herinneren dat vensters tegen de randen stuiterten. Dat was nog in de Arthur tijd. Mogelijk ben ik verwend geraakt door RISC OS 4 en Select. Ik weet niet meer wat die allemaal voor extra's meegebracht hebben. Je merkt dat pas als je terugvalt op versie 3.1. Maar na het aanzetten van de RiscPC, want die gebruik ik, ziet het er uit zoals hiernaast. Rechts zie je nog wat ikoontjes van mappen, die zijn niet echt nodig maar is ooit uit nood geboren. Ooit was er een programma wat op tilt ging (WebsterXL geloof ik) die een leeg bestand achter liet met een hele lange naam. De filer vond die te lang en wilde de map niet openen. Laat dat nu mijn root-map zijn. Ik kon dus nergens meer bij. Gelukkig kon ik wel de pinboard file editeren en daarmee ikonen op de desktop plaatsen voor het openen van de map. Met behulp van Disknight kon ik de fout weer herstellen.

Kijken we naar de ikonenbalk linksonder, dan zien we een paar kleine veranderingen tov. van een geheel kaal systeem. Helemaal links staat er een ouderwets 3.1 ikoon voor een disk drive. Ik heb een scsi interface in de RiscPC zitten, een Connect32. Dit is een kaart die nooit helemaal goed gewerkt heeft, maar voor mij het goed genoeg deed. ikonenbalk links Op die interface zit een SyQuest EZ-135 Drive, de concurrent van de zip-drive. Deze is 135 MB en van metaal, terwijl de zip maar 100 MB groot was. Ik gebruik deze voor een snelle archivering cq. backup van lopend werk. Zo'n EZ cartridge is dan groot genoeg. Voor een regelmatige backup gebruik ik !DiskCopy van Peter Hillman. Dat programma kijkt naar bestanden nieuwer dan een ingestelde datum. Verder zit op de scsi-interface nog een Agfa A4 scanner. Die scanner wilde ik niet kwijtraken, maar met de laatste Select update naar 6.06 wilde het niet meer met de scsi-kaart. Maar nu is er onlangs Powertec software van Partis in geflashed en de interface doet het beter dan ooit. Nu nog het ikoontje updaten dan is het voor elkaar.

info over Memphis Dan het eerstvolgende vreemde ikoon is genaamd 'Mem' en dat is van Memphis. Een vervanging van RamFS. Dat MemFS filesysteem is zeer flexibel. Het gebruikt je ram geheugen op een dynamische manier. RamFS stel je in op een bepaalde grootte. Indien deze vol raakt, moet je hem vergroten via het taakvenster. Verkleinen moet je ook zelf doen. Doet hoeft niet met Memphis, die doet dat allemaal automatisch. En in de tijd van bestandsnaamlengte tot 10 characters, kon je een een bijlage via email ontvangen, met een lange MS-Windows naam toch bewaren op 'Mem'. Veel handiger dan ramFS.

Dan de 'Bin'. Ik zie hem niet bij iedereen en toch vind ik dit een goede applicatie. Hij staat bij ingesteld op 3 dagen. Langer bewaren hoeft niet, want dan ben ik het hele project waar ik bezig was zo'n beetje vergeten. Dit automatisch opruimen mis is bij de prullebak van Windows. Je krijgt daar de neiging de prullebak als een archief te gebruiken, het mag weg maar laat maar lekker staan. Hier gaat dat dus automatisch weg.

menu's Menon En dan de diamond. Dit is een oudgediende uit begin jaren 90. Werkt nog steeds op mijn machine ondanks de upgrade naar Select 6. Diverse andere applicatie launchers bestaan er, maar dit was een van de eerste en bevalt mij door de eenvoud nog steeds. Mijn harde schijf is vrij goed ingedeeld, maar dit geeft hiervan een andere doorsnede gebaseerd op applicaties. Ik probeer zo min mogelijk in Apps te hebben. Zo kun je conflicten tussen applicaties vermijden en evt. meerdere versie van dezelfde applicatie naast elkaar hebben. Probeer dat maar eens met MS-Windows.

info over Menon De applicatie Menon gemaakt door Joris Röling kan al heel lang applicatie booten of runnen zonder dat de filer ze eerst gezien moet hebben. Dat is nu ook gemaakt in RISC OS 4 via configuratie 'Boot'. Je ziet het dus, ouwetjes kunnen nog best mee.

Als laatste wil ik nog wat vertellen over mijn virtuele desktop. Ik begin dus met een vrij lege desktop, maar al gauw kom ik ruimte te kort. Ikoniseren naar de desktop, verschuiven van je venster tot net niet buiten beeld zijn gebruikelijke acties. Maar om overzicht te houden is het handig om meerdere desktopvensters te hebben. Daar zijn meerdere applicaties voor. Maar de meeste vind ik onhandig omdat je moet schuiven of omdat je moet aangeven via een klein hulp venster welk deel je wilt zien. Mijn ervaring is dat je tijd kwijt raakt door te zoeken waar iets in dit grote veld staat. info over MultiScrn Maar ik heb de applicatie MultiScrn wat mij 10 vensters geeft die ik na willekeur kan openen met een dubbelklik op een van de 10 knoppen pal boven op de ikonenbalk. Standaard werk je in Screen1, maar documentatie of een webbrowser of je emailprogramma worden door mij vaak geopend in een van de andere. Je kan vensters openen in een van de screens of in allemaal of verplaatsen van de een naar de ander. Het staat klaar voor gebruik.

Bij ingebruikname van Select 3.4 moest wel iets gedaan worden aan de template. In 3.4 was de prioriteit van de background aangescherpt. Ik zag geen knoppen meer, de background was er blijkbaar boven gekomen. Het laatst gedefineerde lag niet meer automatisch bovenop. Maar in de template kun je dat aanpassen. Je haalt dan de knoppen weer weg bij de background en laat ze weer behoren bij de applicatielaag, maar nu worden ze wel beinvloed door andere applicaties. Gelukkig valt dat reuze mee.

Dat was mijn verhaal en het wordt vanzelf langer als je begint met intikken. Is het relevant voor een ander? Ik weet het niet maar ik hoop wel dat het anderen aanzet ook zo'n verhaaltje te maken van hun desktop. En natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar de achtergronden van het waarom.

Veel plezier,

Wim Hendriks