riscynieuws.net
door Kees Grinwis

U bent net begonnen met het lezen van het 6e nummer van de 8e jaargang van riscynieuws.net - om preciezer te zijn de 69e editie. In dit nummer onder meer aandacht voor het verschijnen van de beta-versie van de VirtualRPC emulator voor de Intel Macs en is er aandacht voor het feit dat het nu mogelijk is om via USB te printen vanaf een A9Home computer.


Hoewel de A9Home nog steeds niet officieel uit de beta-fase is zijn er toch aardig wat mensen die deze compacte computer gekocht hebben. Als vervanging van een native RISC OS laptop is het dan ook een perfecte machine, als je tenminste een compact beeldscherm bezit of op je bestemming kunt beschikken over een beeldscherm (zoals op diverse regio's).

Toch zijn er nog wel verbeteringen aan de A9Home installatie mogelijk, zo ontbrak er bijvoorbeeld een !Printers applicatie voor deze machine, nu was hier wel rond te werken. (In het wandelgangencircuit was er bijvoorbeeld een aangepast !Printers+ in omloop, waarmee je via het netwerk kon printen en als je wist welke !Printers je precies moest downloaden kun je deze zelfs gewoon legaal van een website ophalen).

Officieel was er echter geen printer driver beschikbaar voor de A9Home, en al helemaal geen versie die in staat was om via USB te printen. Inmiddels is er echter de mogelijkheid om dit wel voor elkaar te krijgen, zo is te lezen in het bericht 'A9home printing in beta' op Drobe.

Volgens dit bericht worden in elk geval de volgende USB-printers ondersteund:


Verder is het natuurlijk ook mogelijk om naar printers met alleen een parallelle interface te printen, net zoals dat ook al mogelijk was met de Iyonix pc. En ook hier geldt dan dat je daarvoor een USB naar parallel adapter voor nodig hebt.


Gebruikers van de A9Home die geïnteresseerd zijn om deze nieuwe printer-drivers uit te proberen, die moeten dan een mail naar CJE sturen. In dat mailtje moet dan hun postcode en het serienummer van de A9Home opgeven. Men zal dan een nieuwe beta-versie van de USB-stack ontvangen, te samen met de installatie instructies, om te kunnen printen heeft men echter ook nog !Printers (versie 1.67a) nodig.


Al sinds het bestaan van de diverse netwerken die als voorloper van het huidige internet beschouwd kunnen worden is communicatie één van de belangrijkere toepassingen. In het begin ging het dan vooral om e-mail (dat overigens nog steeds bestaat) en was instant messaging nog een onbekende kreet, voor het bestaan van netwerken als ICQ en AIM was het Unix-programma/protocol 'talk' een van de weinige mogelijkheden om direct via het internet met elkaar te communiceren.

Inmiddels zijn er diverse applicaties uitgebracht waarmee men met een gewone computer direct kan communiceren (instant messaging dus), hierbij is te denken aan ICQ, AIM, MSN Messenger, Yahoo! Messenger en Google Talk. Het nadeel van bijna al deze programma's, dat is dat ze allemaal gebruik maken van een gesloten fabriekseigen protocol, waardoor het dus voor anderen niet gemakkelijk is om een compatibel applicatie te maken - alleen Google Talk maakt gebruik van een open IM-standaard, dit programma maakt gebruik van het open Jabber/XMMP protocol.

In Europa wordt, mede door de (mogelijk illegale) koppeling van MSN Messenger met MS-Windows, het MSN Messenger netwerk het meest gebruikt. Voor RISC OS zijn er dan ook diverse freeware en commerciële toepassingen geweest die in staat zijn om met het MSN Messenger netwerk te communiceren - helaas werken de gratis beschikbare toepassingen niet meer, omdat het protocol voor dit netwerk door Microsoft is aangepast. De enige applicatie die daarna nog met het MSN Messenger netwerk kon communiceren was R-Comp's Grapevine, voor dit programma is een update gemaakt t.o.v. de wijzigingen in het MSN Messenger protocol.

Op The Iconbar is te lezen dat er inmiddels weer een gratis IM-programma beschikbaar is, dat in staat is om met het MSN Messenger netwerk te communiceren. Deze applicatie, die door het leven gaat onder de creatieve naam 'Parmesan' is ontwikkeld door Christian Ludlam. In datzelfde artikel wordt de toepassing verder ook vergeleken met Grapevine.


In 67.riscynieuws.net moest ik nog melden dat het zo'n twee jaar geleden was dat er voor het eerst een presentatie gegeven was van een mogelijke editie van VirtualRPC voor Apple Mac OS X computers. In dat nummer was er aandacht voor het feit dat de eerste beta-versie van deze RISC OS emulator voor de PowerPC Mac OS X computers voor eindgebruikers te koop was.

Nu twee uitgaven van riscynieuws.net verder kan ik melden dat VirtualAcorn een tweede beta-versie heeft uitgebracht. Deze versie is echter niet alleen geschikt voor Mac OS X computers met een PowerPC processor, maar is nu ook te gebruiken op systemen met een Intel CPU.

Hoewel het dus nog niet de definitieve versie is, zijn er wel degelijk een aantal verbeteringen aangebracht in deze nieuwe beta-versie, zo is er nu (officieel) ondersteuning voor RISC OS 6. Verder is de code die verantwoordelijk is voor het tonen van het ge-emuleerde scherm aangepast, deze emulator kan nu onder RISC OS grotere resoluties aan dan dat er mogelijk is onder het host systeem. Verder is deze code zodanig aangepast, dat het nu mogelijk is om de grootte van het emulator-venster aan te passen - zodat deze vrijelijk geschaald kan worden en niet afhankelijk is van de gekozen resolutie in RISC OS. Verder is er gewerkt aan het verbeteren van de muis-afhandeling, de integratie van de RISC OS en Mac OS muisaanwijzer is nu sterk verbeterd.

Men heeft verder ook wat wijzigingen aangebracht in de geleverde RISC OS omgeving, zo start het systeem nu standaard op met een printer driver die geconfigureerd is om te printen naar PDF formaat. Voor het overige is de RISC OS omgeving eigenlijk ongewijzigd.

Uiteraard heeft men ook de reacties en gemelde bugs ten opzichte van de eerste beta verwerkt en hoopt men natuurlijk ook op reacties van de testers van deze tweede beta.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van de 69e editie van riscynieuws.net. Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis