Security en Website

door Kees Grinwis

Steeds meer en meer computergebruikers, en dus ook meer en meer RISC OS gebruikers, zijn bezig met het maken van een eigen website. Deze website kan ingezet worden voor uiteenlopende doelen, waarbij het soms belangrijk kan zijn dat de gegevens beveiligd worden.

Nu zijn er diverse vormen van beveiliging, zo is het mogelijk om een nietsvermoedende website-bezoeker toegang te ontzeggen door middel van een stukje JavaScript. Men moet dan eerst een wachtwoord intoetsen voor men verder kan naar het besloten deel van de site.

Maar is deze vorm van beveiliging ook echt veilig, of is dit slechts een lapmiddel? Verder is deze vorm van beveiliging niet gebruiksvriendelijk voor bezoekers die een browser gebruiken zonder JavaScript ondersteuning.

Wat is het probleem van de eerder genoemde JavaScript "beveiliging", hoe kunnen we dan wel voor een goede beveiliging zorgen? Op deze vragen hoop ik in te gaan op donderdag 22 november, dan zal er een avond georganiseerd worden met als onderwerp "Security en Website".

Op die avond zullen diverse onderwerpen aan bod komen, die allen te maken hebben met de veiligheid van websites. Hierbij zal er aandacht zijn voor beveiliging van PHP (waar overigens ook nog op een andere avond aandacht voor zal zijn), en het beveiligen van statische content op een Apache HTTPD webserver.

Mocht u meer willen weten over dit onderwerp dan bent u van harte welkom op donderdag 22 november bij de bijeenkomst van de 'Regio Rijswijk (Zuid-Holland)'. Een routekaart is te vinden op de website van de regio en natuurlijk ook op de site van de Big Ben Club zelf.