riscynieuws.net
door Kees Grinwis

Welkom bij de 70e editie van riscynieuws.net, de vaste actualiteitenrubriek van de *Asterisk, u bent begonnen met het lezen van het 7e nummer van de 8e jaargang. In dit nummer is er significant aandacht voor de RISC OS South East show die gehouden is in Guildford. Verder is er aandacht voor diverse nieuwe versies van RISC OS software, hierbij gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe versie van PhotoDesk en van Easi/TechWriter.


Ieder jaar worden er weer diverse RISC OS shows gehouden, zo was er afgelopen maand de RISC OS South East show die op 20 oktober gehouden werd. Op Drobe is een verslag van deze show te vinden, maar om de lezer tijd te besparen volgt hier nu een kort verslag van het bericht op Drobe.

Zo heeft RISC OS Open weer een deel van de broncode van RISC OS gepubliceerd, deze is zowel online te downloaden - maar was ook beschikbaar op CD tijdens de show. Een complete lijst van de gepubliceerde onderdelen is te vinden op de website van RISC OS Open.

Hieronder staat een kleine opsomming van diverse interessante delen van deze lijst:

Volgens het bericht op Drobe zou er ook een browser die rudimentaire javascript support heeft onderdeel zijn van het pakket, deze zou door het leven gaan onder de naam 'Phoenix' - ik heb deze echter niet in de lijst terug kunnen vinden.

Naast de publicatie van de broncode van RISC OS 5 hielden ROOL en Castle ook een gezamenlijke presentatie, waarbij er uiteraard aandacht was voor de Iyonix. Hiernaast hopen deze bedrijven dat andere ontwikkelaars ook mee gaan helpen met de ontwikkeling van RISC OS 5.

RISCOS Limited, de andere ontwikkelaar van RISC OS was natuurlijk ook aanwezig op de show. Zij hadden een nieuw ontwerp voor de RISC OS 6 Programmers Reference Manual. Deze nieuwe PRM is een vervanger voor deel 3 van de Acorn editie van de PRM. Deze nieuwe editie behandelt de details van de Window Manager, hierbij gaat het zowel om de nieuwe Select features als ook om de mogelijkheden die reeds sinds RISC OS 2 in het besturingssysteem aanwezig zijn. Deze PRM zal uiteindelijk 35 UKP moeten gaan kosten en zal, naar verwachting, rond de kerstdagen gereed zijn.

De manager van RISCOS Limited, Paul Middleton, geeft verder aan dat de ontwikkeling van RISC OS 6 voor de RiscPC en de A9home langzaam aan vordert. Helaas wordt de voortgang echter wel gehinderd door ziekte en persoonlijke problemen bij de mensen die meehelpen aan de ontwikkeling van deze versie van het besturingssysteem.

Natuurlijk hield Paul ook een presentatie, waarin hij (zoals gewoonlijk) de mogelijkheden van RISC OS 6 demonstreerde, op dit moment is er dus nog weinig nieuws te vertellen ten opzichte van eerder nieuws over RISC OS 6. Interessant is echter wel de opmerking dat Paul hoopt dat in de toekomst de configuratie via een browser gedaan wordt, vergelijkbaar met de manier waarop we nu routers, wifi-basisstations en printers kunnen configureren. Voor dat dit echter verwezenlijkt is zal er eerst een webserver in !Configure aanwezig moeten zijn, persoonlijk verwacht ik deze optie dus niet in de nabije toekomst.

Op Drobe is overigens ook te lezen dat er een upgrade uitgebracht is voor Select 4, met deze upgrade is men in staat om sneltoetsen voor diverse Filer-operaties te activeren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om <CTRL>+<R> voor hernoemen (rename), <CTRL>+<S> om de sortering te wijzigen en <CTRL>+<W> om de huidige directory in te stellen (change working directory). Deze update bevat verder een aantal bugfixes en updates aan diverse componenten. Voor de volledigheid, Select 4 is de versie van RISC OS voor de leden van het 'Select Scheme' abonnement.

Paul gaf verder aan dat er op korte (en waarschijnlijk ook middellange) termijn geen poort van RISC OS 6/Select naar de Iyonix te verwachten is. Zonder de juiste technische details van de Iyonix is het erg moeilijk om een poort van Select te maken, verder zijn de te verwachten ontwikkelkosten te hoog om een poort te rechtvaardigen. Vanwege de geringe belangstelling zou de kostprijs van een Iyonix versie van Select op kunnen lopen tot 300UKP. Volgens Paul komt dit omdat versie 5 en 6 van RISC OS te ver uit elkaar gegroeid zijn.

Naast nieuws van de RISC OS ontwikkelaars was er in het bericht natuurlijk ook aandacht voor andere bedrijven binnen het RISC OS wereldje. Zo was er aandacht voor de problemen die Louie Smith had met haar blad RISC OS Now, dit ging met name om het feit dat er geen bedrijven gevonden konden worden die de PostScript bestanden die door RISC OS gegenereerd werden konden printen. Uiteindelijk is dit opgelost door het kopen van een eigen Xerox afdrukmachine - waarbij er zelfs speciaal door Paul Vigay een driver voor deze printer ontwikkeld is.

Ook R-Comp was weer van de partij, in dit geval met een nieuwe versie van DataPower 3 en natuurlijk ook met diverse andere paketten. Van NetFetch is ook weer een nieuwe versie uitgebracht en de komende versie van deze software zou verbeterde ondersteuning voor RSS feeds moeten gaan bevatten. Andrew Rawnsley liet verder weten dat er voor de komende Wakefield ook weer een nieuwe feature aan het UniPrint programma toegevoegd zal gaan worden, welke dat is liet hij echter nog niet weten.

In het bericht wordt verder aandacht gegeven aan het feit dat VirtualAcorn weer een nieuwe beta van VirtualRPC voor Mac OS X systemen uitgebracht had, zie hiervoor de vorige riscynieuws.net. In het bericht komend verder nog Advantage Six, Icon Technology en MW-Software aan bod.

In het bericht zijn ook een aantal foto's opgenomen die gemaakt zijn door Peter Howkins en die verspreid mogen worden onder de Creative Commons Attribution License (2.5).

Hieronder een tweetal foto's uit deze collectie:
-Naast de reeds gehouden South East show is er in deze riscynieuws.net ook aandacht voor de komende RISC OS Christmas 2007 show, die op zaterdag 1 december gehouden zal gaan worden. Op de site van deze show is te lezen dat deze show, die georganiseerd wordt door 'The ARM Club' en de 'Midlands User Group', helemaal volgeboekt is met standhouders.

Tot deze standhouders behoren onder ander de organisatoren zelf, Castle Technology, RISCOS Ltd, RISC OS Open, APDL, VirtualAcorn, R-Comp, Icon Technology, MW-Software, CJE Micros, het NetSurf team, Archive, RISC OS Now en diverse anderen.

De Christmas show zal gehouden worden op het Heritage Motor Centre en is geopend tussen 10:30 uur en 16:00 uur. De entree zal 4 UKP gaan kosten, hoewel leden van de organiserende clubs slechts 3 pond hoeven te betalen en kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.


De South East show is nog maar net geweest en de RISC OS Christmas 2007 show staat nog om de hoek, toch hebben we in deze riscynieuws.net nog aandacht voor nog een show. Het gaat in dit geval om de Wakefield RISC OS show van 2008. Inmiddels is de organisatiedatum van deze show bekend, dit is zaterdag 26 april - zo was te lezen op Drobe.

Het is op dit duidelijk moment nog niet bekend waar de show gehouden zal gaan worden, maar dat zal in nog wel aan bod komen in een komende editie van deze rubriek.


Voor bijna iedere RISC OS show worden er van diverse applicaties nieuwe versies uitgebracht, de eerder genoemde South East show vormt daarop geen uitzondering.

Zo is van het bitmappakket PhotoDesk een nieuwe versie uitgebracht, zo is te lezen op Drobe. Deze versie heeft een nieuwe feature en bevat verder een aantal (bug) fixes voor gebruikers van de Iyonix pc. In de komende uitgave van het programma is het nu mogelijk om direct vanuit PhotoDesk te scannen via de TWAIN drivers.

Verder is er gewerkt aan het verbeteren van de snelheid op de Iyonix, zo is het gedeelte verantwoordelijk voor het selecteren van een deel van een afbeelding compleet herschreven. In voorgaande versies leverde deze optie een enorme vertraging op, in de nieuwe versie is dit probleem uit de wereld. In deze versie zijn ook diverse problemen opgelost die alleen optreden als er meer dan 1 GiB geheugen in de Iyonix computer aanwezig zijn.

Een upgrade van de vorige versie naar deze nieuwe versie van PhotoDesk zal 20 Britse pond gaan kosten.


Het uitbrengen van nieuwe of vernieuwde versies van software is voor R-Comp bijna een traditie geworden, deze traditie is ook voor de South East show voortgezet. In dit geval gaat het om versie 3 van het databasepakket DataPower.

In het eerder genoemde bericht op Drobe is te lezen dat deze versie van diversie nieuwe opties is voorzien. Deze nieuwe versie bevat spellingscontrole, nieuwe scripting mogelijkheden, betere ondersteuning voor ontbrekende bestanden. Verder is er de optie om scripts in een willekeurige teksteditor te bewerken en is er een nieuw systeem voor het afhandelen van fouten. Ook is er nu ondersteuning voor JPEG-afbeeldingen, is het navigeren door de database sterk verbeterd en is er de mogelijkheid om systeemvariabelen te lezen en schrijven.

R-Comp geeft aan dat ze deze versie opdragen aan de originele DataPower auteur, Neil Raine, die afgelopen maart op 45 jarige leeftijd door een ongeluk om het leven gekomen is. Volgens Andrew Rawnsley is het voortzetten van zijn grootste en meest geliefde project een goede manier om hem in onze herinnering te houden.

Voor DataPower 3 moet 119 Britse pond betaald worden en voor een upgrade vanaf versie DataPower 2 moet 45 UKP betaald worden.


Op Drobe is te lezen dat ook van Icon Technology's TechWriter en EasiWriter er een nieuwe versie uitgebracht is, de applicatie is hierdoor inmiddels aangekomen op versie 8.72 - nieuw in deze versie is de mogelijkheid om stijlen te bewerken via een 'Style Editor.

Deze mogelijkheid stond op de tweede plaats op de wensenlijst van de Easi/TechWriter gebruiker, die samengesteld is naar aanleiding van de reacties van de gebruikers van deze software. Op de eerste plaatst in die lijst stond overigens export in Word 2000 formaat, we zullen echter tot een volgende versie moeten wachten voor dat deze feature ook daadwerkelijk geïmplementeerd zal worden.

Naast de stijlbewerker bevat de nieuwe versie van Easi/TechWriter ook een optie om de stijlen die op een bepaalde plaats in het document in gebruik zijn. Volgende het bericht op Drobe kan men met deze 'Style Finder' de stijlen die in gebruik zijn ook weer direct bewerken door op de 'Edit' knop te drukken.

De nieuwe versie is reeds uitgebracht op de South East show en is nu ook via de website te bestellen. De exacte upgradekosten zijn afhankelijk van de versie die men nu bezit en zijn terug te vinden op de 'Upgrades' pagina van Icon Technology.


En zo zijn we weer aanbeland bij het einde van de 70e editie van riscynieuws.net, in deze editie aandacht voor nieuwe versies van DataPower, Easi/TechWriter en PhotoDesk en was er uiteraard aandacht voor de gehouden South East show en diverse toekomstige RISC OS shows.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis