VAARWEL ACCEPTGIRO

door Paul Porcelijn

De acceptgiro die u voor de contributie 2008 ontving blijkt door de Postbank (en misschien ook andere banken) niet meer verwerkt te worden. U krijgt hem daags na inzending van de bank retour.

U kunt de betaling het beste doen via een eigen overschrijving (al dan niet elektronisch). Dat kost helaas wat extra moeite, waarvoor excuus.

Ter toelichting het volgende.

Toen de gezamelijke banken de 'bijlagerijke' acceptgiro gingen afschaffen heb ik in 2005 en in 2006 herhaaldelijk bij de Postbank geinformeerd hoe zulke acceptgiro's dan vanaf 2007 zouden worden verwerkt.

Voorheen werd een verkleinde kopie van elke acceptgiro als bijlage meegestuurd. Nu niet meer. De Postbank verzekerde mij echter dat de betaalopdrachten WEL gewoon zouden worden uitgevoerd, maar voortaan zonder betalingsspecificatie. En zo ging dat ook in de praktijk: vanaf januari 2007 kreeg ik 'kale' dagafschriften, met alleen het bedrag en het bank- of gironummer van de afzender (zonder naam, adres, lidnummer).

In ons ledenbestand waren die bank/gironummers al uit voorgaande jaren overgenomen. Het verwerken van die beknopte betaalgegevens betekende een kleine omschakeling maar gaf verder geen problemen. Dus wat mij betreft kon het zo blijven - wel zo praktisch, want bij de invoering van de euro hadden we een nieuwe voorraad acceptgiro's laten drukken (minimum order 1500x) waarvan nog genoeg over is voor de komende 3 jaar.

Maar helaas, de Postbank heeft kennelijk in de loop van 2007 zijn beleid herzien en is zelfs met de 'kale' verwerking gestopt van deze acceptgiro's (met rechts code 12> in de witte onderbalk).

Voor wie het interesseert: vorig jaar betaalden van de 214 leden er 82 (=38%) per acceptgiro en 69 (=32%) via girotel. Dit jaar: begin december hadden al 109 leden hun nieuwe contributie betaald, waarvan 56 (=51%) electronisch en toch ook 3 met een bank die onze "foute" acceptgiro gewoon heeft verwerkt - het KAN dus wel. Tot slot nog een tussenstand: voor volgend jaar hebben alvast 39 leden onze club gemachtigd om de contributie automatisch te innen.