Een vraag over incasso betaling

On Tue 04 Dec, sjoerd wrote:
> Afgelopen vrijdag de brief betreffende de betaling van de contributie
> ontvangen. Daar heb ik een vraag(je) over. Een machtiging kan ik de Big
> Ben Club geven, maar ik vraag me daar wat bij af. (. . .)
> Is het even duur voor de BBC als ik zelf de contributie overmaak?

De Big Ben Club is - net als andere verenigingen - voor de Postbank een Zakelijke Klant. Voor particulieren is de Postbank grotendeels gratis, inclusief telebankieren. Maar niet voor zakelijke klanten. Het kost helaas wat moeite (vast geen toeval!) om op www.postbank.nl het tarief 2008 te achterhalen, maar het staat er wel:

Bijschrijvingen kosten de club per stuk:
27 ct losse overschrijving
25 ct acceptgiro (bijlageloos)
14 ct periodieke overschrijving (opdracht van lid aan zijn bank)
14 ct girotel
  6 ct incasso door de club (na van lid ontvangen machtiging)

Afschrijvingen kosten de club per stuk:
100 ct losse overschrijving
  60 ct acceptgiro
  40 ct incasso terugboeking (als lid oneens is met betaling)
    6 ct girotel

Van deze kosten hoeven wij de eerste € 10,- per kwartaal niet te betalen, maar wel brengt de Postbank ons per kwartaal € 15,50 vaste kosten in rekening (waarvan € 10,50 voor ons girotel-abonnement), plus 70 ct per papieren dagafschrift.

Net als de andere banken wil de Postbank zo min mogelijk papieren gedoe, dat is uit de tariefstelling wel duidelijk. Maar voor een kleine club als de onze (ruim 200 leden, ca € 6000,- jaaromzet) maakt het weinig uit hoe de leden betalen. De variabele kosten-per-transactie worden in dit systeem gesmoord door de vaste kosten-per-kwartaal.

In vroeger jaren had de Big Ben Club ruim 20 girorekeningen. Met ingang van 2008 hebben we er nog maar 1, want elke 'volwassen' rekening (=incl. girotel) kost minimaal € 62,- per jaar, waarvan € 40,- transactiekosten.

Als alle leden per incasso hun contributie betalen blijft € 40 - (200x 6ct) = € 28 over voor overige transacties. Maar dat is theorie. Meer realistisch is: een kwart betaalt per incasso en de helft met girotel en de rest met papieren overschrijvingen. Dan resteert € 40 - (50x 6ct= € 3) - (100x 14ct= € 14) - (50x 27ct= € 13,50) = bijna € 10 voor overige transacties. Die 'overige' bestaan vooral uit betalingen: ruim 30 per jaar en met de regio's erbij misschien het dubbele. Klassieke 'papieren' overschrijvingen maakt de Postbank peperduur, maar met girotel is dat resterende tientje ruim voldoende.

Kortom, Sjoerd, conclusie:

Betaal gewoon zoals jou het beste uitkomt. Incassomachtiging is voor de club het goedkoopst, maar je geeft ermee een stukje privacy weg, dus niet doen als je twijfelt. En denk niet dat het mij als penningmeester ontlast - ik heb aan die incasso domweg een klusje extra, en zeker geen werkbesparing. Aan de Postbank-tools heb ik immers niets, die werken hooguit op windows-pc's en 'helaas' doe ik alles met RISC OS..

Groeten,
Paul Porcelijn