riscynieuws.net

door Kees Grinwis


We zijn nu aanbeland bij editie 71 van riscynieuws.net, jaargang 8 - nummer 8. In deze editie is er onder meer aandacht voor diverse te houden en reeds gehouden RISC OS shows, is er aandacht voor de voorzichtige samenwerking tussen RISCOS Ltd en RISC OS Open Limited en meer...


Al in de dagen van Acorn bestonden er 2 vergelijkbare besturingssystemen voor de ARM processors, RISC OS en Acorn NCOS. Acorn NCOS is een aangepaste editie van het RISC OS dat we allemaal kennen, één van de voordelen van deze versie was dat dit operating system geschikt was voor 32-bit only ARM processors.

Op basis van de ontwikkelingen van Acorn NCOS is Castle's versie van RISC OS ontstaan, deze versie wordt meegeleverd bij de Iyonix (als RISC OS 5) en diverse set top boxes. Op basis van RISC OS 3.7 is uiteindelijk versie 4 en de Select/Adjust editie ontwikkeld, deze versie wordt beheerd door RISCOS Ltd en wordt gebruikt in de A9Home, VirtualAcorn en is beschikbaar als een upgrade voor bestaande Acorn RiscPC/A7000+ computers.

Het probleem dat hierdoor ontstaan is, dat is dat er nu twee verschillende versies voor de desktopmarkt in omloop zijn. Dit is met name lastig voor de softwareontwikkelaar en de eindgebruikers, er moet namelijk altijd rekening gehouden worden voor welke versie van RISC OS er ontwikkeld wordt.

Aan dit probleem komt nu echter een einde, zo is te lezen in het gezamenlijke persbericht dat door RISCOS Ltd en RISC OS Open Ltd uitgegeven is. Men zal in twee stappen gaan werken aan het verbeteren van de "compatibiliteit" van de verschillende versies van het besturingssysteem.

De eerste stap is het gezamenlijk coördineren van de werkzaamheden, zodat men kan voorkomen dat de ontwikkelingen in de ene versie van het besturingssysteem niet compatibel is met ontwikkelingen van de andere versie. Men gaat er bijvoorbeeld voor proberen te zorgen dat nieuwe mogelijkheden niet conflicteren met een reeds bestaande implementatie op de andere versie van RISC OS. Men verwacht dit te realiseren door de API's vrij te geven en (gezamenlijk) te onderhouden.

De 2e stap is het verbeteren van de situatie, zoals die door de jaren heen ontstaan is, voor ontwikkelaars. Men hoopt dat RISC OS Open en RISCOS Ltd oplossingen aan kunnen dragen voor problemen waar de ontwikkelaars op dit moment tegenaan lopen. Hierbij is te denken aan het probleem van de versienummers van de diverse onderdelen, die op dit moment niet gelijk lopen tussen de 2 versies van het besturingssysteem.

Het persbericht eindigt met de opmerking dat de twee bedrijven er alles aan zullen doen dat de RISC OS ontwikkelaars en gebruikers de voordelen van deze samenwerken zullen merken in de komende maanden en jaren.


Op Drobe is te lezen dat Peter Howkins een soort RISC OS laptop gemaakt heeft van Lego. Erg mobiel is deze laptop overigens niet, want zonder 230 Volt wisselspanning wil hij niet werken, maar het is een leuke manier om oude hardware te gebruiken.

De laptop is gebaseerd op de Acorn A7000 en maakt gebruik van een 10 inch LCD-scherm, ook was er een enorme berg Lego nodig . Hij is verder voorzien van 20MiB RAM, RISC OS 3.6 en maakt gebruik van een twee en halve inch grote harde schijf met een opslagcapaciteit van 2GB. Het project is overigens nog steeds een 'work in progress' en er staan nog een aantal zaken op het 'nog te doen' lijstje.

Op de website van Peter is de ontwikkeling van deze laptop nog eens na te kijken, hierop zijn namelijk diverse foto's getoond van de diverse stadia die dit project doorlopen heeft.

Overigens was er de afgelopen tijd ook nog de RISC OS Christmas 2007, op die show was een andere poging om te komen tot een RISC OS laptop te zien...


Zoals al in de vorige riscynieuws.net te lezen was, is afgelopen maand (om precies te zijn op zaterdag 1 december) de RISC OS Christmas 2007 show gehouden, op Drobe is te lezen dat op deze show een zelfgebouwde portable A9Home getoond werd. Nu is dit niet direct een RISC OS laptop, de kans dat we dit kunnen kopen is nihil, maar het is natuurlijk wel een mooie tussenoplossing.

Deze portable RISC OS computer was het resultaat van de noeste arbeid van Paul Stewart, hij heeft het voor elkaar gekregen om de A9Home, een laptop-toetsenbord, een paar luidsprekers en diverse andere kleine zaken in een soort van kleine vliegtuigkoffer samen te voegen.

Hoewel hij op dit moment nog niet veel informatie over zijn prestatie vrijgeeft, zal hij - volgens het bericht op Drobe - begin volgend jaar meer details vrijgeven. In dit bericht staat verder dat de koffer sockets bevat voor USB, video-out en ethernet. Verder is deze portable voorzien van extra elektronica, waardoor het mogelijk wordt om het systeem op batterijen te laten werken.


Over een A9Home "gesproken", op Drobe is te lezen dat het al weer twee jaar geleden is dat deze kleine RISC OS computer geïntroduceerd is. In het artikel gaat Paul Stewart, één van de eerste trotse bezitters van deze machine, in op zijn ervaringen in de genoemde periode.

Hij begint met een verslag van de Wakefield Show van 2005, waarop de A9Home voor het eerst aan het publiek gepresenteerd werd. Toch ging hij diezelfde dag nog niet naar huis met de computer, op dat moment ging hij slechts met een klein, maar leeg koffertje naar huis, verder werden een muis en een toetsenbord huiswaarts vervoerd.

Nog geen nieuwe RISC OS computer dus, maar gelukkig duurde het wachten maar even. Na 1 week arriveerde de A9Home, een RISC OS computer die voorzien is van een ARM9 processor en kleiner is dan welke (RISC OS) desktop computer ook.

Is het dan allemaal rozengeur en manenschijn? Op die vraag is nog geen definitief antwoord te geven of zoals Paul zelf aangeeft: "So has it been plain sailing? Yes, but no but yes but..."

Dit antwoord heeft dus dringend een verduidelijking nodig, en die wordt dus ook gegeven. Zo wordt in het artikel de ervaringen met USB devices beschreven, hierbij wordt er aandacht geschonken aan de zogenaamde HID-devices (muis en toetsenbord) en aan de USB-opslagmedia. Over het algemeen is het gebruik van USB goed te doen, maar er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen.

Zonder de juiste drivers werken USB-apparaten nu eenmaal niet, zo was er een nieuwe driver nodig voor een bepaalde toetsenbord/muis combinatie en worden helaas ook niet alle USB-memorysticks ondersteund. Ook op het gebied van printen waren er de nodige obstakels, zoals al eerder in riscynieuws.net aan bod is geweest, ook deze obstakels worden besproken.

Naast de kleinere eigenaardigheden zijn er helaas ook wat grotere issues, zoals de fout waardoor de inhoud van de disk onleesbaar word en het af en toe wegvallen van het geluid. Het eerste punt is natuurlijk een groot probleem, en hoewel er met DiscKnight veel op te lossen is zal hier uiteraard een definitieve oplossing voor moeten komen.

In het artikel wordt ook een poging gedaan om naar de toekomst te kijken, op sommige punten is dat ook nodig. Zo is er nog steeds geen definitieve (non-beta) versie van RISC OS voor de A9Home. In het artikel vraagt Paul Stewart zich af of de bezitters van de A9Home uiteindelijk een bijgewerkte versie van RISC OS 4.42 krijgen of toch voorzien zullen worden van een upgrade naar RISC OS 6.

Het artikel eindigt met de conclusie, dat de A9Home een goede vervanger is van de steeds ouder wordende RiscPC of A7000 computer, maar dan moeten natuurlijk wel de problemen rond het opslagsysteem opgelost zijn.


Na vrijwel iedere show duiken er wel foto's op die gemaakt zijn door bezoekers van deze show, de RISC OS Christmas show vormt hierop geen uitzondering. Mocht u echter naar een artikel gezocht hebben op één van de RISC OS nieuwssites, dan had u (op het moment van schrijven uiteraard) lang kunnen zoeken. De nieuwssite die het actiefst bijgewerkt wordt (Drobe) had de foto's namelijk bij het artikel over de zelf gebouwde en op de A9Home gebaseerde RISC OS laptop gevoegd.

Nu is het slechts een kleine impressie van de show, maar dat mag de pret uiteraard niet drukken. Hieronder zijn dan ook een paar foto's uit dat artikel te vinden.

- -


Nu we net de RISC OS Christmas show achter de rug hebben lijkt de Wakefield show nog ver weg, maar voor we het weten zijn we al weer aangekomen in de maand april en zal deze show haar deuren openen.

Inmiddels is de datum bekend waarop deze show gehouden wordt en is ook bekend welk onderdak deze show gevonden heeft. Opnieuw heeft men hiervoor een andere locatie dan vorig jaar moeten kiezen, dit jaar wordt de beurs gehouden in 'The Cedar Court Hotel' - uiteraard in Wakefield.

De show is geopend van 10:30 t/m 17:00 uur en de toegangsprijs zal 5 UKP bedragen, helaas is het niet mogelijk om vooraf te reserveren en helaas zal men ook geen credit card kunnen accepteren.

Voor mensen die een eigen website onderhouden is het overigens ook mogelijk om een banner te plaatsen, die dan uiteraard wel een link vormt naar de site van de Wakefield show. Op die pagina is een archief, met daarin de banner en een stukje voorbeeld HTML-code te vinden.


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van 2007. Rest mij nog om u, als lezer, een goede kerst en een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Hopenlijk kunnen we volgend jaar weer veel positief RISC OS nieuws tot u brengen.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis