riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij de 72e editie van riscynieuws.net, u bent net begonnen met het lezen van het negende nummer van de achtste jaargang. Hoewel dit nummer in 2008 verschijnt, hoort deze toch nog bij de jaargang van 2007, dit omdat er afgelopen jaar wat kleine verschuivingen hebben plaatsgevonden in de uitgaven van de *Asterisk. In deze editie is er aandacht voor de 'Drobe Best of 2007 awards', RiScript en divers nieuws in het kort...


Voor een aantal lezers van riscynieuws.net zal de naam RiScript niet onbekend voorkomen, dat is ook niet erg verwonderlijk, met dit programma is het namelijk mogelijk om PDF-bestanden te bekijken. Wat echter ook mogelijk is, en dat is misschien nog wel veel belangrijker, dat is het aanmaken van PDF-bestanden met deze applicatie. Deze software is gemaakt door twee Nederlanders, namelijk Jeroen Medema en Roeland van den Bos. Werden eerdere versies nog uitgebracht in samenwerking met Britse bedrijven (zoals Uniqueway en Cerilica), de huidige versie wordt door de makers zelf uitgebracht.

Bezitters van dit programma, die deze gekocht hebben bij de makers zelf, hebben inmiddels bericht gehad dat van RiScript inmiddels versie 5.04 uitgekomen is. Mocht u nog geen bezitter van deze versie zijn, dan is de aankondiging van RiScript 5.04 ook op de site van RiScript terug te vinden. Deze versie bevat diverse nieuwe opties, waaronder het feit dat deze versie compatibel is met RISC OS 6.

Naast ondersteuning voor de nieuwste RISC OS zijn er echter, ten opzichte van de oudere versies, ook nog diverse nieuwe mogelijkheden aan deze applicatie toegevoegd, hierbij gaat het onder meer om:

Lezers die deze applicatie nog niet bezitten, die kunnen deze bestellen via de RiScript website. Voor 39 euro kan men zich de trotse eigenaar van dit programma noemen.


Inmiddels zijn we aangekomen in 2008, voor Drobe was deze komende jaarwisseling aanleiding tot het houden van de 'Drobe Best of 2007 awards'. Lezers van Drobe konden in de laatste week van het afgelopen jaar stemmen, om zo te bepalen waaraan deze 'Awards' toegekend moesten worden.

Aan het begin van deze periode van 7 dagen werd de stemming geopend en kon men kiezen voor het beste item in de volgende categorieën:

In iedere categorie werden meerdere applicaties of acties genomineerd, welke dat ware kunt u teruglezen in het bericht zelf. Het heeft weinig zin om deze allemaal te gaan herhalen, omdat er toch niet meer gestemd kan worden.

Op 31 december 2007 zou de uitslag bekend gemaakt worden, en dat is -uiteraard- gelukt. De stemming heeft uiteindelijk de volgende resultaten opgeleverd, zoals te lezen was in het laatste bericht van 2007:

Categorie Winnaar Runner-up
Best commercial product ArtWorks 2.7 Messenger Pro 5
TechWriter/EasiWriter
Best non-commercial program NetSurf Parmesan
Best show of initiative The joint Castle-RISC OS Open shared source project Paul Stewarts A9Home-in-a-flight-case portable computer
Best event of 2007 No winner The Wakefield 2007 show

Naast de echt interessante artikelen, bevat Drobe iedere maand ook weer artikelen die een stuk minder interessant zijn. Nu worden deze artikelen meestal niet vermeld, maar voor deze keer maak ik een uitzondering.

We beginnen met het nieuwsoverzicht dat Drobe gemaakt heeft voor de eerste paar weken van december. In deze 'December news in brief' is er aandacht voor een nieuwe website van Alan Buckley, waarvan men diverse applicaties kan downloaden. Dit zijn applicaties die van Unix-like platforms naar RISC OS gepoort zijn - dit is een geheel automatisch proces zodat men altijd de laatste versie van de applicatie kan ophalen.

In dat bericht is er ook aandacht voor het peer-to-peer sharing pakket RiscOsNet, dat overigens alleen op RISC OS 4.39 of 6 draait - met deze applicatie kan men op de computer van andere RiscOsNet gebruikers naar software zoeken.

Verder staat in het artikel ook te lezen dat Paul Vigay en Simon Wilson ook weer nieuwe en vernieuwde applicaties gemaakt hebben.

Inmiddels liggen de kerstdagen weer achter ons en zijn we aan het nieuwe jaar begonnen, maar niet zonder een kerstgroet van Drobe. In hetzelfde artikel staat ook de top-vijf populairste artikelen die afgelopen jaar op Drobe gestaan hebben.

Voor mensen die van koopjes jagen houden, is het artikel onder de naam 'Bargain hunting for RISC OS upgrades' wellicht interessant. Hierin wordt namelijk uit de doeken gedaan hoe men mogelijk voor een zacht prijsje aan RISC OS spullen - vaak wel 2e hands, maar niet altijd - kan komen.


En zo zijn we dan weer aangekomen bij de 72e editie van riscynieuws.net, voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis