riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij de 73e editie van riscynieuws.net, behorend bij het tweede nummer van jaargang 2008 van de *Asterisk. Inmiddels zijn we dus ook aanbeland in de negende jaargang van riscynieuws.net. In dit nummer is er aandacht voor de RISC OS South West Show, de toekomst van Organizer en is er verder diverse kort nieuws.


Het programma Organizer zal bij veel RISC OS gebruikers wel bekend zijn, versie 1.4 werd gratis meegeleverd met de RISC OS 4 upgrade. De laatste tijd gingen er diverse geruchten over de toekomst van dit pakket, nu de auteur van het programma met de ontwikkeling wilde stoppen. Één van die geruchten was het uitbrengen van de broncode als open source applicatie, maar naar nu te lezen is op Drobe zal dat niet gebeuren.

De auteur van Organizer heeft namelijk iemand gevonden die bereid is om de toekomstige ontwikkeling van het programma te beheren. Chris heeft het programma dan nu ook overgedragen aan deze persoon, Nigel Willmott en heeft hem verantwoordelijk gemaakt voor de toekomst van de applicatie.

In het bericht is te lezen dat Nigel bijna een overeenkomst met een programmeur heeft om voor de daadwerkelijke ontwikkeling zorg te dragen, hij zal zelf dus niet aan de toepassing gaan werken. Door de ontwikkeling van Organizer bij een persoon te houden probeert Nigel verder te voorkomen dat de ontwikkeling van het programma in meerdere delen gesplitst wordt, als dat zou gebeuren dan zou dit namelijk nodeloos programmeerkennis van meerdere personen kosten.

Deze optie heeft dan nu ook de voorkeur van de huidige ontwikkelaar, omdat dit volgens hem de beste oplossing is. Chris is tot deze keuze gekomen nadat Nigel contact met hem opgenomen heeft, en nadat hij zelf gekeken heeft naar het lot van diverse andere open source projecten rond RISC OS software.

Het heeft dan ook Nigel's voorkeur om de applicatie als een commercieel pakket voort te zetten, mocht dat echter niet mogelijk zijn dan is de weg naar een open source project altijd nog een mogelijk alternatief.


In de voorgaande riscynieuws.net edities was er aandacht voor de Wakefield RISC OS Computer Show 2008. Voor dat de Wakefield Show echter gehouden zal gaan worden, is er in het zuid-westen van Engeland nog een show. Deze show, de RISC OS South West Show 2008, zal georganiseerd worden door RISCOS Ltd. De plaats van handeling is het Webbington Hotel te Loxton en de show zal dan geopend zijn van 10 uur t/m 16 uur op zaterdag 23 februari 20007.

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de show dus niet georganiseerd door John Stonier, na bijna 10 jaar vindt hij het welletjes. Om dit gat op te vullen was Paul Middleton van RISCOS Ltd., bereidt om de show dit jaar te organiseren.

De volgende bedrijven, personen of instellingen zullen op deze show aanwezig zijn:

RISCOS Ltd, APDL, CJE Micros, R-Comp, Fortan Friends, MW Software/Icon Technology, Qercus Magazine, Archive Magazine, RISC OS Now Magazine, The ARM Club, David Snell, Iyonix Ltd en RISC OS Open Ltd.

De toegang tot de show is gratis en verder zal er gratis draadloos internet zijn, waar men gebruik van kan maken, ook is er een ruimte waar men de zelf meegebrachte computers kan opstellen. Verder is er ook een 'charity stall', waar men spulletjes voor het goede doel kan doneren en kopen - deze zal beheert worden door de WAUG.

Voor de geïnteresseerden is de route terug te vinden bij de aankondiging op de site van RISCOS Ltd.


Zo nu en dan plaatst men op Drobe een 'News in brief' artikel, vaak na een stilte van meer dan een week. Ook in januari hebben we een stilte van een week gehad en jawel, ook een 'January news in brief'.

In dit artikel is er met name aandacht voor het uitbrengen van diverse nieuwe applicaties, waarbij er vaak ook al een aankondiging door de auteur zelf gedaan is op de nieuwsgroep 'comp.sys.acorn.announce'.

De volgende nieuwe software wordt in het bericht onder de aandacht gebracht:

In het bericht is er overigens ook aandacht voor diversen andere zaken, zoals het gerucht dat er iemand bezig zou zijn met een poging om de Window Manager te herschrijven in C-code.


Waarbij Drobe een samenvatting geeft van de aankondigingen van met name de 'comp.sys.acorn.announce' nieuwsgroep is er deze keer kort aandacht voor diverse berichten die op Drobe geplaatst zijn:

We beginnen met het bericht rond een mogelijke toekomst van RISC OS op portable systemen (waarbij er bijvoorbeeld gedacht kan worden aan het laten werken van RISC OS op PDAs). Garry Taylor denkt namelijk dat deze route de beste oplossing is voor een stap voorwaarts voor RISC OS, in het bericht doet Garry uit de doeken hoe hij dat precies in gedachten heeft.

Het idee om RISC OS te poorten naar een portable device was ingegeven door de mijmeringen van Martin Hansen, hij kijkt namelijk terug op zijn leven in relatie tot Acorn/RISC OS en gaat daarbij maar liefst 27 jaar terug in de tijd. Om heel precies te zijn hij gaat terug naar de aanschaf van z'n eerste BBC Micro.

Het artikel gaat daarna verder, via de Archimedes naar het jaar 2008. De veranderingen in de Acorn/RISC OS wereld komen aan bod (zoals de verandering van hobby-programmeur tot gebruiker) en de sterke en zwakke punten van Acorn en het RISC OS wereldje.

Het artikel geeft verder een beeld van software die door Martin zelf geschreven is en bevat een beschrijving hoe hij een programma vanuit de RISC OS 2 stijl naar een moderne 'Style Guide' compliant applicatie omschrijft.

Op Drobe is verder een bericht te vinden van de hand van Andrew Weston die ook mijmert, waarbij hij vooral kijkt naar de sterke en zwakke kanten van de software-ontwikkeling onder RISC OS.

Inmiddels is het al weer 30 jaar geleden dat Acorn opgericht is, op Drobe is te lezen dat voormalige Acorn-mensen bezig zijn met het opzetten van een reünie voor iedereen die ooit bij Acorn gewerkt heeft. Volgens Drobe zou deze reünie op 13 september plaats moeten gaan vinden, de plaats van handeling is uiteraard Cambridge.


En zo zijn we dan aangekomen bij het einde van de 73e editie van riscynieuws.net, dit was het tweede nummer van 2008 en is ook gelijk het 2e nummer van de 9e jaargang - dit omdat er toch geen 10e nummer van de *Asterisk in 2007 uitgekomen is. (Hetgeen de nummering voor riscynieuws.net er niet echt duidelijker op maakt, maar ach dat mag de pret niet drukken...).

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis