riscynieuws.net

door Kees Grinwis


En alweer is er een nieuwe uitgave van riscynieuws.net (editie 74 - 9e jaargang, nummer 4), in deze editie is er onder meer aandacht voor de bijgewerkte RISC OS Firefox poort, de diverse ontwikkelingen rond het RISC OS 5 shared source project, is er nieuws van het VirtualRPC front en zijn en nog een aantal andere nieuwsberichten. Ga er dus eens lekker voor zitten...


Het aantal beschikbare browsers voor RISC OS is niet gering, we hebben keus genoeg. We hebben onder andere de keus uit ArcWeb, Webster (XL), Browse, Oregano en Fresco.

Hierbij geldt echter wel dat deze browsers verouderd zijn en het overgrote deel van de hedendaagse websites niet meer goed kunnen weergeven. Dit probleem is ook onderkend en er zijn dan ook twee projecten gaande om hier een oplossing voor te bieden. Deze projecten, namelijk de RISC OS Firefox poort en het NetSurf project hebben ieder hun eigen doelstellingen.

Het RISC OS Firefox project heeft als doel om de Mozilla Firefox browser beschikbaar te maken voor gebruikers van recente RISC OS computers, hierbij wordt gedoeld op die diverse VirtualRPC emulators, de Iyonix pc, de A9Home en de Omega. Naast de eerder genoemde architecturen is er ook een versie speciaal voor de RiscPC, dit vanwege problemen die in de oude Firefox 1.5 voor RISC OS aanwezig zijn - helaas zal de browser op de RiscPC geen snelheidsmonster zijn...

Op Drobe is te lezen dat Peter Naulls weer een update van Firefox voor RISC OS beschikbaar gemaakt heeft. Deze update zorgt er voor dat de laatste versie van Firefox nu ook voor RISC OS beschikbaar komt, hetgeen betekent dat ook de Firefox RISC OS gebruikers nu ook voorzien zijn van alle veiligheidsfixes.

Verder zijn er diverse problemen opgelost die alleen in de RISC OS poort aanwezig waren. Hierbij gaat het, volgens Peter Naulls, onder andere om de bug die de oorzaak was van de opstartproblemen van de poort - waardoor Firefox op veel RISC OS systemen niet te gebruiken was.

Verder is er gewerkt aan het verwijderen van problemen rond het afsluiten van de applicatie op de symbolenbalk, zijn de problemen rond het maken van bladwijzers opgelost en is het mysterieuze 1x1 pixel grote venster verwijderd.

Als laatste zou deze poort een stuk sneller moeten zijn dat de vorige versies van Firefox voor RISC OS.


De programma's EasiWriter en TechWriter zullen voor veel RISC OS gebruikers niet onbekend zijn, ze hebben dan ook een aantal handige mogenlijkheden - zoals het kunnen importeren van MSWord-documenten en het exporteren van HTML. TechWriter heeft daarbij als extra dat deze applicatie ondersteuning heeft voor formules.

Op Drobe is te lezen dat Mike Glover, de man achter Icon Technology (dat deze applicaties uitgeeft), gaat stoppen. Hij stopt dan na 24 jaar als baas van Icon Technology en zal dan ook zijn bedrijf beëindigen. Gelukkig wil dat niet zeggen dat de *Writer toepassingen niet meer uitgebracht zullen worden, Mike heeft namelijk wel een opvolger die aan deze toepassingen zal blijven werken.

In hetzelfde bericht is namelijk te lezen dat Martin Würthner, van MW-Software, de teugels over zal nemen en het product voortaan uit zal brengen. Dit is een erg logische stap, omdat Martin reeds de daadwerkelijke ontwikkeling van de *Writer applicaties voor zijn rekening nam. Dit nadat de ontwikkeling van de EasiWriter en TechWriter applicaties abrupt tot een einde kwam toen Bob Pollard, de belangrijkste ontwikkelaar van de Writer-family bij Icon Technology, in 2001 na een langdurige ziekte was overleden.


Zoals in de vorige riscynieuws.net reeds aangegeven was, is de RISC OS South West Show inmiddels weer achter de rug. Helaas is er nog geen verslag van deze show te vinden, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe versies van software te krijgen was op deze beurs.

Het is namelijk bijna een traditie voor R-Comp om, voor iedere grote RISC OS show, van een aan van haar producten een nieuwe versie uit te brengen. Ook deze keer was dat het geval en zijn er een aantal applicaties voorzien van een update, zo is te lezen op Drobe Launchpad.

Hierbij zijn er van de volgende toepassingen een nieuwe versie verschenen:

NetFetch, die geupgrade is naar versie 3.15. Deze editie van NetFetch is voorzien van een nieuwe Hermes (mail afhandeling), waarbij er verbeteringen zijn aangebracht in de anti-spam en de white-listing. Verder is de mogelijkheid toegevoegd om de mail op de server te bekijken. Uiteraard zijn er ook de nodige bugs opgelost.

Messenger Pro, waarvan nu versie 5.12 te verkrijgen is. Hierbij zijn er voornamelijk verbeteringen aangebracht in de MPro Server editie, deze is sneller gemaakt en de compatibiliteit is verbeterd. In de non-server editie zijn er onder andere een aantal bugs verwijderd en zijn er is er ook gewerkt aan het verbeteren van de afhandeling van niet-latijnse karakters in spam-berichten.

Van de database DataPower is versienummer 3.05 geselecteerd voor de nieuwe editie. Deze update bevat verbeteringen in de gebruikersinterface van de nieuwe mogelijkheden (zoals de spellingscontrole), ook is de compatibiliteit met databases die met oudere versies van DataPower gemaakt zijn verbeterd.


Zoals reeds eerder in riscynieuws.net te lezen was, zijn RISC OS Open Ltd. en Castle Technology Ltd. bezig met het openbaar maken van de broncode van RISC OS 5 onder een shared source licentie. De eerste keer dat men delen van RISC OS 5 vrijgaf dat was in mei 2007, in oktober van dat jaar volgde een tweede keer.

Op Drobe is te lezen dat er inmiddels een derde keer in deze serie toegevoegd is, hierbij gaat het om het vrijgeven van de code rond het RISC OS 5 USB-systeem, diverse hardware-gerelateerde modules en een programma-bibliotheek voor applicaties die gebruik maken van TCP/IP (het internet protocol).

Verder heeft men ook diverse modules vrijgegeven die gerelateerd zijn aan de internationalisatie van RISC OS, hierbij gaat het o.a. om de instellingen t.o.v. het toetsenbord en de weergave van getallen en bedragen.

Volgens de aankondiging van RISC OS Open en Castle zijn er componenten in de volgende categorieën vrijgegeven:

In het persbericht van Castle en RISC OS Open is een gedetailleerde lijst te vinden waarin precies aangegeven staat welke delen er vrijgegeven zijn.


Het idee achter het vrijgeven van de broncode, dat is dat derden mee kunnen helpen met de ontwikkeling van de desktop versie van RISC OS of dat men bestaande onderdelen kan verbeteren.

Op Drobe is te lezen dat men de ondersteuning voor desktop-thema's verder uitgebreid heeft met behulp van de broncode die vrijgegeven is als onderdeel van het shared source initiatief. Het aanpassen van delen van vensters was onder RISC OS altijd al mogelijk (d.m.v. het ToolSprites commando), ook de achtergrond van de vensters en de symbolenbalk was geen probleem. Zodra er meer aangepast moest worden, was dat een probleem.

In het bericht gaat men in op de mogelijkheden die al sinds RISC OS 3.10 aanwezig zijn en op de diverse problemen rond de delen die in RISC OS 4 en 5 niet mogelijk zijn (onder Select en Adjust bestaat er wel de mogelijkheid om meer van de desktop naar eigen smaak aan te passen).

Uiteraard wordt ook ingegaan op de oplossing die aangeboden wordt via de RISC OS Open support forums, waar men de mogelijkheid heeft om de verbeterde Wimp-module te verkrijgen...


Zo af en toe wordt er commerciële software open-source gemaakt, hierbij is bijvoorbeeld te denken aan de render-engine van het eerder genoemde Mozilla Firefox - hierbij gaat het om het feit dat Netscape zo'n tien jaar geleden de broncode van haar browser openbaar gemaakt heeft, dit heeft geleid tot de oprichting van de Mozilla Foundation en uiteindelijk tot Firefox. Ook in de RISC OS wereld wordt er regelmatig broncode openbaar gemaakt, zoals blijkt uit het RISC OS Open initiatief - hoewel het hierbij om een beperktere vorm gaat, namelijk shared source (met eigen beperkingen).

Ook het voorheen commerciële pakket PhotoFiler is nu verkrijgbaar als freeware, waarbij de David Thomas -de auteur van PhotoFiler- ook de broncode van deze handige applicatie beschikbaar gemaakt heeft. Vanaf nu is er dus een gratis pakket dat in staat is om thumbnails (kleine afbeeldingen) van plaatjes direct in de Filer (de bestandsbeheerder) weer te geven, waarbij geinteresseerden ook nog eens eigen aanpassingen aan toe kunnen voegen.

Tot de ondersteunde formaten behoren onder andere het standaard RISC OS Sprite- en Draw-formaat. Verder is er ondersteuning voor het JPEG-formaat en is het mogelijk om ArtWorks afbeeldingen weer te geven als de juiste modules in het systeem geladen zijn. Als laatste heeft het pakket de optie om samen te werken met ImageFS, waarbij alle formaten die door ImageFS ondersteund worden ook als mini-afbeelding in de bestandsbeheerder getoond kunnen worden.

De applicatie is te vinden op de site van David Thomas, voor de ongeduldigen is er hier een directe link.


Naast het beschikbaar stellen van de broncode van een applicatie, komt het ook voor dat de ontwikkeling van een applicatie door een nieuwe auteur wordt voort gezet, dat is het geval bij de applicatie 'SiteMatch'.

Met 'SiteMatch' is het mogelijk om (bijvoorbeeld) de publieke site te synchroniseren met een lokale ontwikkelversie van de site. Hierbij wordt de huidige status vergeleken met de laatst vastgelegde status en is het mogelijk om de publieke site via FTP bij te werken. Inmiddels is dus versie 2.12beta uit, waarbij er diverse verbeteringen aangebracht zijn t.o.v. de oude SiteMatch 1.13.

De grootste verbetering van versie 2.12beta, is het feit dat deze versie in staat is om grotere sites te onderhouden dan versie 1 van de applicatie. In de nieuwe versie zijn de 'Select site', 'Compare', 'Upload' en 'Reset' functies gescheiden, zodat er niet meer op een 'Compare'-actie gewacht hoeft te worden als er geen behoefte is aan het vergelijken van de site zelf.

Zoals in de inleiding al aangegeven is, wordt 'SiteMatch' niet meer onderhouden door de originele auteur (Dave Edwards). De ontwikkeling wordt nu gedaan door Richard Porter en op dit moment wordt er regelmatig een nieuwe versie uitgebracht.


Naast de hardwarematige RISC OS computers, zoals de A9Home en de Iyonix, is er ook de VirtualRPC emulator. Was deze oorspronkelijk alleen beschikbaar voor Windows, inmiddels is er ook een beta-versie te koop die werkt op de Apple Mac OS X computers (zowel de PowerPC gebaseerde systemen, als ook de systemen die van een Intel processor voorzien zijn).

Op de comp.sys.acorn.announce nieuwsgroep geeft Aaron Trimbell aan dat VirtualAcorn bezig is met de voorbereiding van een nieuwe (beta) versie van de VirtualRPC-AdjustSA voor de Mac OS X computers.

Ook heeft men de 'Technical Support Area' op de website van VirtualAcorn uitgebreid met een speciale Mac OS X afdeling, deze is samengesteld op basis van de diverse opmerkingen die gemaakt zijn door de betatesters van de Macintosh versie van de RISC OS emulator. Op dit moment is de Mac-afdeling nog niet zo uitgebreid als de Windows-afdeling, maar het is de bedoeling dat er in de toekomst nog meer artikelen/hints toegevoegd zullen worden.


In deze editie was er weer een gevarieerd aanbod aan RISC OS nieuws, waaronder o.a. het feit dat Mike Glover stop als baas van Icon Technology en diverse andere nieuwtjes gerelateerd aan diverse RISC OS applicaties.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis