RISC OS Tips

Hierbij wat informatie uit diverse Acorn nieuwsgroepen.

Applicatie !Thump verder in ontwikkeling

In Riscynieuws wordt melding gemaakt van Fotofiler waarmee je foto's in een map als kleine afbeeldingen (thumbnails of miniaturen) te zien krijgt in je mapvenster. Sommigen hebben opgemerkt dat je dan wel een snelle computer bijv. een Iyonix of A9 moet hebben. Op een RiscPC wordt het niet aangeraden Fotofiler te gebruiken. Maar je mag zelf kiezen.

Reeds lang bestaat de applicatie !Thump gemaakt door Rick Hudson. Dit laat miniaturen zien van de map die je er in sleept. Zo'n !Thump-venster werkt als een gewoon venster van de filer. Je kan op een miniatuur klikken en je krijgt de hele foto te zien. Verder kun je allerlei handelingen op een foto uit voeren. Ik vind dit een heel handig programma en gebruik het vaak.

Helaas was de ontwikkeling door de originele maker gestopt. En dat was jammer want er zaten toch nog wel storende fouten in. Sinds een jaar is de ontwikkeling door David Pitt met hulp van anderen opgepakt en zijn er reeds een hoop fouten verwijderd. Het werkt nu zelfs ook op een A9. De laatste versie 1.50 beta 11, welliswaar een beta-versie is op te halen van de website van David: http://www.pittdj.co.uk/software/index.htm.

Een paar opmerkingen:


32bits versie !Sparkplug : het kip en ei probleem

Op de website van David Pilling is een 32bits versie van !Sparkplug beschikbaar (versie 1.28). Deze applicatie is gratis. Op een A9 of Iyonix heb je deze 32-bits versie nodig. Helaas is de applicatie ingepakt en heb je dus een 32-bits uitpakker nodig om het uit te pakken. En die heb je net gedownload.

Van versie 1.26 heeft David een zelfuitpakker gemaakt, maar van de 32bits versie dus niet. Henri Derksen heeft hier om gevraagd maar tot nu nog geen verandering op de website. Je hebt dus een 26bits machine nodig om het uit te pakken.


!Sparkfs een goede inpakker?

Als je van je RISC OS systeem een backup wilt maken en dit dan op een NAS-drive of op een Windows PC wilt bewaren is het vrijwel noodzakelijk om bestandsnamen, filetypes en datastamps in tact te houden, de boel in een archiefbestand te stoppen. Die kun je nog klein maken door compressie toe te passen.

Het blijkt dat !Sparkfs niet zo goed is in hele grote bestanden. De compressiesnelheid gaat drastisch omlaag indien de taak niet meer in het geheugen uitgevoerd kan worden. De applicatie !Spark doet het veel beter maar kent geen lange bestandsnamen. Dus ook niet bruikbaar. Een oudje !Arcfs schijnt helemaal niet met grote bestanden overweg te kunnen.

Door een aantal mensen wordt aanbevolen om Gzip te gebruiken. Deze maakt zip-bestanden aan welke dan evt. weer met !Sparkfs of !Sparkplug bekeken en uitgepakt kunnen worden. Aanbevolen wordt om Gzip in een taakvenster te gebruiken, bijv.

Ctrl+F12
Zip -r ADFS::HardDisc4.$.Apps/zip ADFS::HardDisc4.$.Apps.

Dit zal een bestand 'Apps/zip' in $ maken, welke je dan kan overzetten naar een PC.
(bron: David Ruck)

Hoewel hierboven over 'Gzip' gesproken werd, zie je dat 'Zip' gebruikt wordt. De 'G' staat voor GNU en het programma is dus 'Zip'. Een RISC OS versie van dit GNU pakket is te vinden onder de naam Info-ZIP op de website van Stefan Bellon: http://www.sbellon.de/sw-ports.html. Dit is een bundel van programma's.


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Het wordt geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Maar ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks