RISC OS Tips

Hierbij weer wat informatie uit diverse Acorn nieuwsgroepen.

Ongewenste wijziging van !Messenger?

Met de update van emailprogramma !Messenger naar versie 5.12 is er een wijziging doorgevoerd welke niet zo gewaardeerd wordt. Er wordt behoorlijk geklaagd over het feit dat de knop voor read/unread om een bericht als zodanig te markeren, omgezet is in een menu waarmee je die keuze kan maken. Ineens moet je opletten en nog een klik uitvoeren om je gewenste actie te doen. Anderen vinden het juist wel fijn omdat je nu meer dingen kan doen met dezelfde knop, bijv. een bericht ter attentie markeren of dat juist ongedaan maken.

Het grootste bezwaar lijkt te zijn dat je een menu opent terwijl je een actie denkt te doen. Dit lijkt tegen het stijlvoorschriften van RISC OS in te gaan. En als dat geen bezwaar zou mogen zijn, dan toch wel het leerproces wat je moet doormaken om deze verandering weer geautomatiseerd onder de knie te krijgen. Gebruik van sneltoetsen zoals geadviseerd is ook niet alles, die moet je ook herinneren en niet verwarren met andere combinaties van andere programma's.

De programmeur van het programma, Colin Granville, is niet genegen de select-functie te wijzigen: select opent een menu. Maar hij wil wel 4 functies onder de adjust-knop stoppen waardoor je toch met 1 klik plus Shift en/of Ctrl de actie efficient kan uitvoeren. Afwachten dus maar op de volgende oplevering van het programma.

Er onstond nog wel een discussie of je niet met de menu-knop van de muis het menu moet oproepen. Maar dat schijnt helemaal tegenstrijdig met de voorschriften te zijn.


Save box probleem met Impression in Select4/RO6

Alweer een tijdje terug is dit gemeld in de mailinglijst van Messenger. De reden waarom het hier genoemd werd, ben ik kwijt. De omschrijving van de fout is:
Indien je in Impression Publisher a bestand bewaard met 'F3' gevolgd door een 'enter', veroorzaakt dit een Abort on Data transfer. De workaround is om het bestand te bewaren via Drag en Drop. De fout ontstaat in de module ABImod.
Martin Wuerthner, de onderhouder van ArtWorks, heeft voor ArtWorks 1.x een niet officiele fix op deze module gemaakt en beschikbaar gesteld via zijn website: http://www.mw-software.com/software/awmodules/awbugs.html#abifix

Martin meldt tevens dat hij nog een fix aan ABImod uitgevoerd heeft waardoor de WordWorks thesaurus welke bij Impression geleverd werd nu ook werkt in Select4/RO6.


Desktop Applicatie Infozip

Vorige maand werd gewezen op het bestaan van Info-ZIP. Verwezen werd toen naar de website van Stefan Bellon voor de programma's zip en unzip. Deze zou je dan in '!Boot.Library.User' moeten plaatsen zodat ze vanuit een taakvenster te gebruiken zijn. Hierbij moet je dan wel de parameters weten hoe je deze programma's moet aanroepen. Harriet Bazley heeft hiervoor een desktop-applicatie gemaakt. Beide programma's zitten hierin. Er is een uitgebreide Stronghelp handleiding beschikbaar. De applicatie is te vinden op: http://www.starfighter.acornarcade.com/mysite/utilities.htm#infozip .
In Stronghelp 'Dark Corners' somt Harriet een heleboel dingentjes op welke nuttig zijn om te weten, bijv. hoe je een zelfuitpakkend bestand maakt. Verder moet er worden opgelet met filersystemen als van Sparkfs en Stronghelp. Als deze actief zijn dan wordt een bestaande archive bij het opnemen in een nieuwe archive eerst uitgepakt door dat betreffende filersysteem en dan als bestanden in de nieuwe archive opgenomen. Niet als een zip-file dus. Om dat wel voor elkaar te krijgen is een optie toegevoegd. Opletten dus.
Zowel de programma's Zip en Unzip als de front-end !Infozip zijn beschikbaar op de clubcd 5.
Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Het wordt geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Maar ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks