Zelf uitpakkende !SparkPlug 1.28

door Henri Derksen

Beste 32 bits RISC OS gebruikers,

SparkPlug Zoals je in de *Asterisk 26-03 van maart 2008 hebt kunnen lezen, heb ik aan David Pilling de vraag gesteld of er ook nog een 32 bits versie van !Sparkplug 1.28 gaat uitkomen als zelfuitpakbaar basicprogramma zoals de 26-bit only versie 1.26 dat ook kan.
Zijn reactie was dat er geen kip-ei probleem zou zijn, want met alle 32 bit machines (Iyonix, A9Home) wordt ook een readonly SparkFS meegeleverd. Ik moest even zoeken, maar inderdaad, op de A9Home staat een SparkFS in de map: IDEFS::HardDisc4.$.Welcome.!SparkFS, een beetje een vreemde plaats, en dat terwijl !SparkPlug 1.28 in IDEDFS::HardDisc4.$.Apps.!SparkPlug staat. Overigens is !SparkFS natuurlijk altijd beter dan !SparkPlug.

Dat is mooi natuurlijk, maar als m'n HD crasht, of ik delete per ongeluk wat te veel mappen en bestanden, dan heb ik wel degelijk een kip-ei probleem. Ik ben dan immers mijn 32bit uitpakprogramma kwijt, en de 16bit !SparkPlug 1.26 werkt niet op een Iyonix of A9Home.
Bij de Acorn RiscPC J233 Strong Arm machine werd ook alleen maar software op de interne harddisk geleverd. Zelfs de RISC OS 3 manual verscheen daar in digitale !Bookworm vorm. Ik ken minstens een persoon die destijds zijn harddisk structuur beschadigd had en niet over een backup beschikte ;-(. Gelukkig ben jij lid van de Big Ben Club, en kun je ook een readonly versie van !SparkFS van de Big Ben Club CD-Roms halen, zie: CDFS::BigBenCD5.$.!InhoudCD5.!SparkFS.
O' maar die BBClub CD-Rom5 kun je even niet vinden, geen troost, binnenkort (mei 2008) komt BBCLub CDRom6 uit ;-). O'ja, op de A9Home zit standaard geen CD-Rom drive, hmm. Toegegeven, als je het zover laat komen, ben je niet zo heel handig bezig, maar het is nog steeds niet helemaal uit te sluiten. Ook al maak je backups, soms zijn ook die niet altijd terug te zetten.

!SparkFS Gelukkig is er nog een ander alternatief. David Holden van http://www.apdl.co.uk/freware.htm in Londen heeft een programma !MakeSFX gemaakt, waarmee je zelfuitpakbare archieven kunt maken. Helaas niet gecomprimeerd, maar in ieder geval wel archieven bestaande uit slechts een bestand, uitpakbaar zonder hulpprogramma, en daar ging het om. Daarmee heb ik de 32 bit versie !SparkPlug 1.28 ingepakt en op UniCorn BBS in de download rubriek archivers online gezet; SPlug228.abs. Dan kun je tenminste die versie ophalen en weer bestanden uitpakken. Het enige wat je na downloaden moet doen is het filetype op Absolute (=&FF8) zetten en er daarna op dubbelclicken. De applicatie !SparkPlug 2.28 wordt dan aangemaakt.

Leden van de Big Ben Club kunnen ook SPARKFSB.ABS (readonly SparkFS 1.41 Big Ben Club distributie versie) van het beveiligde gedeelte van UniCorn BBS downloaden; SparkFSbbc.abs. Een mooi argument om lid te worden van deze club. Voor wie het nog niet wist; ook UniCorn BBS is een officieel distributiepunt van clubsoftware. Er wordt daarom ook bij inloggen of filesrequesten gelet of u Big Ben Club lid bent, en zo niet, dan krijgt u geen toegang tot de clubbestanden, wel de meeste overige rubrieken.

Uiteraard zullen wij !SparkPlug 1.28 ook op de Big Ben Club CD-Rom 6 plaatsen, evenals de Big Ben Club readonly 32 bit versie van !SparkFS 1.41. In dat geval heb je een netwerkverbinding met een andere machine nodig om dat programma naar je A9Home te krijgen. Of je plaatst het middels een andere machine op een USBstick die wel door de A9Home gelezen kan worden.

En hiermee is het 32 bit !SparkPlug 1.28 uitpakprobleem doorbroken en opgelost. Zelf heb ik al vele jaren een legale versie van !SparkFS die ook kan inpakken, en uiteraard ook op mijn A9Home gezet. Ook de Big Ben Club heeft die !SparkFS aangeschaft voor haar demo-clubmachines. Maar er zijn nog altijd mensen die dat voordelige programma nog steeds niet zelf hebben gekocht. En daar was dit verhaal vooral voor bedoeld. Je bent natuurlijk veel beter af als je !SparkFS 1.41 wel zelf aanschaft. Op de RISC OS eXperience dag is daar weer een mogelijkheid voor. Veel computer plezier gewenst.

Met een vriendelijke groet van:

Henri Derksen,
SysOp UniCorn BBS, Arnhem.nl