riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij alweer de 76e editie van riscynieuws.net, ondertussen zijn we aangekomen bij het 5e nummer van de 9e jaargang. In dit nummer is er aandacht voor nieuws van VirtualAcorn, R-Comp, MW-Software en Steffen Huber/hubersn software. Ga er dus eens lekker voor zitten om het nieuws van de afgelopen weken tot u te nemen...


In de derde uitgave van riscynieuws.net van dit jaar (nummer 74), heb ik melding gemaakt van een mogelijke nieuwe (beta-)versie van de VirtualRPC-AdjustSA voor de Apple Mac OS X computers, inmiddels vind men de software stabiel genoeg om het beta-stadium te gaan verlaten. De emulator was reeds in als beta beschikbaar sinds de Wakefield 2007 show, in de tijd dat de toepassing in beta was heeft men veel feedback gekregen van de gebruikers. Hierdoor heeft men het product verder kunnen verbeteren en heeft men ook mogelijkheden toegevoegd waar men zelf eerder niet over gedacht had.

Op de nieuws-pagina van VirtualAcorn wordt dan ook melding gemaakt van het feit dat de emulator voor iedereen te koop zal zijn op de Wakefield 2008 show. Ook heeft men de nog openstaande orders, die vooraf voor de volledige versie gedaan zijn, uitgeleverd.

Mocht u een beta-tester zijn van de Mac OS X editie van de VirtualRPC-AdjustSA emulator, dan kunt u de volledige versie verkrijgen door de beta2/3/4-CDs op te sturen naar VirtualAcorn. De volledige versie zal dan zo snel mogelijk opgestuurd worden. Als alternatief kunnen de beta-testers ook een volledige versie ophalen op de Wakefield 2008 show, maar ook dan moet men de oude CDs inleveren.

Voor de geinteresseerden de minimale specificaties waar een Apple Mac OS X computer aan moet voldoen om de VirtualRPC-AdjustSA emulator te kunnen draaien:

Wat ook belangrijk is om te weten, dat is dat de emulator slechts op 1 systeem gebruikt kan worden, dit komt door de 'unlock code' die nodig is voor dat de software bruikbaar is. Meer informatie hierover is ook te vinden op de site van VirtualAcorn.


Het vector-tekenpakket ArtWorks is één van de bekendste programma's voor RISC OS, dit pakket kan de krachtmeting met de bekende PC en Mac OS X pakketten ook ruimschoots aan. Na een pauze in de ontwikkeling, veroorzaakt door het terugtrekken van Computer Concepts uit de RISC OS markt, is de ontwikkeling nu al weer een aantal jaren 'op stoom'. Sinds Martin Würthner de ontwikkeling volledig op zich genomen heeft zijn er dan ook veel nieuwe mogelijkheden aan de applicatie toegevoegd.

Je zou denken dat het op een gegeven moment niet meer mogelijk is om nog nieuwe mogelijkheden aan ArtWorks toe te voegen, maar tot op heden blijkt dat keer op keer niet het geval. Zo is de software al weer enige tijd in staat om een afbeelding als PDF te exporteren, een optie waar je een jaar of vijf terug niet over had durven denken.

Deze optie heeft de export-kwestie voor goed opgelost, maar het omgekeerde is nog steeds lastig. Het is, tot op heden, niet mogelijk om vectorafbeeldingen uit andere bronnen in te lezen in ArtWorks. Met ArtWorks 2.8 zal dit echter gelukkig niet langer meer een probleem zijn, want met die versie kun je gewoon een PDF-bestand op het ArtWorks symbool op de iconbar laten vallen. Deze actie zal dat de import van de PDF starten.

De PDF-import zal in staat zijn om de PDF-bestanden te importeren, zonder dat daarbij multi-paginering, CMYK-kleuren, kleurverlopen, transparantie en CMYK-afbeeldingen verloren zullen gaan (dit in tegenstelling tot veel van de reeds beschikbare PDF naar Draw converters voor RISC OS).

Aangezien de overgrote meerderheid van de grafische programma's op andere platformen in staat is om PDF-bestanden te exporteren, is het nu mogelijk om grafische afbeeldingen verder te bewerken in ArtWorks zonder dat de genoemde kenmerken verloren zullen gaan.

De uiteindelijke uitgifte van ArtWorks 2.8 staat gepland voor mei 2008, maar een pre-release zal mogelijk al beschikbaar zijn op de Wakefield 2008 Show. De kosten voor deze upgrade zijn nog niet bekend, maar deze zullen ongetwijfeld wel op de Wakefield 2008 Show bekend gemaakt worden.


R-Comp is voor de meeste RISC OS gebruikers geen onbekende, ze bieden een breed scala aan producten voor ons besturingssysteem. In het begin waren het vooral programma's die ze zelf voor het eerst uitgegeven hadden, maar later zijn ze ook programma's over gaan nemen van anderen - zoals recent nog het programma DataPower.

Op Drobe is te lezen dat ze nu weer een programma overgenomen hebben van een andere partij, het gaat deze keer om programma's die door Iota Software uitgegeven zijn. Vanaf nu is R-Comp dan ook verantwoordelijk voor het uitgeven van de Images Animator series en Touch Type.

In het artikel staat verder te lezen dat het de bedoeling is dat van deze software er ook een 32-bit versie uit gaat komen, maar op dit moment is het nog niet zo ver. Men heeft al wel veel support-modules vervangen door 32-bit neutrale versies.

Volgens Andrew Rawnsley heeft men reeds een 26-bit versie zonder kopieerbeveiliging van 'The Complete Animator' werkend, maar het 32-bit neutraal maken kost toch meer tijd en energie.

Dat is dan, waarschijnlijk, ook de reden dat men nog niet aan kan geven op welke termijn men deze software aan zal gaan bieden. Andrew Rawnsley geeft aan dat meer details bekend gemaakt zullen worden zodra het werk aan deze programmatuur klaar is.


Voor het branden van CD's onder RISC OS is er het programma CD-Burn, ook is het nu mogelijk om DVD's te branden met CDVDBurn - beide toepassingen zijn gemaakt door Steffen Huber.

Op Drobe is nu te lezen dat Steffen het nu ook voor elkaar gekregen heeft om Blu-ray discs te beschrijven met behulp van een Blu-ray drive en een Iyonix. Een Bly-ray disc heeft dezelfde maten als de reeds bekende CD en DVD schijven, maar er kan significant meer data op. Zo kan er 25GB op een enkellaags BR-disc en maar liefst 50GB op een dubbellaags schijf. In het artikel staat verder ook beschreven hoe Steffen het hardwarematig voor elkaar gekregen heeft om de drive te koppelen aan zijn Iyonix pc.

Het artikel op Drobe bevatte ook nog een aantal vragen die de redactie van Drobe aan Steffen gesteld heeft en zijn antwoorden hierop. Hieruit blijkt dat het maken van een BR-disc eigenlijk op eenzelfde manier gedaan wordt als het maken van een DVD, het enige verschil is dat er significant meer bestanden voor nodig zijn.

Ook blijkt dat het op dit moment nog niet mogelijk is om de BR-disc als een (verwisselbare) harde schijf te gebruiken, als dit überhaupt al mogelijk zal worden. Toch gloort er, een beetje, hoop aan de horizon Steffen is namelijk in gesprek met een ontwikkelaar die een Filecore-systeem wil implementeren voor DVD-RAM. Wellicht dat, als dat een succes wordt, dat deze oplossing ook gebruikt kan gaan worden voor andere herschrijfbare media, zoals DVD+RW en BD-RE.


In deze editie was er weer een gevarieerd aanbod aan RISC OS nieuws, zoals het beschikbaar komen van VirtualRPC-AdjustSA in een niet-beta versie, de nieuwe versie van ArtWorks die PDF zal kunnen gaan lezen en diverse andere nieuwtjes.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis