riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij alweer de 77e editie van riscynieuws.net, dit is nummer 6 van jaargang negen. In dit nummer is er aandacht voor de in April gehouden Wakefield'08 RISC OS Computer Show, nieuwe software van R-Comp en een nieuwe versie van RISC OS 6. Als laatst nog een paar fotootjes van de RISC OS Experience die gehouden is in Koog aan de Zaan.


Afgelopen maanden zijn er weer diverse RISC OS shows gehouden, zo is in Groot-Brittanië de Wakefield'08-show gehouden en was er in Koog aan de Zaan de landelijke dag van de Big Ben Club, die dit jaar door het leven ging als de 'RISC OS Experience'.

Op Drobe is een artikel te vinden dat verwijst naar een speciale pagina die regelmatig werd bijgewerkt tijdens de show zelf. Nu is dit slechts een summiere weergave, die vooral bedoeld was om mensen die niet naar Wakefield wilden/konden gaan te informeren over eventuele interessante nieuwtjes - helaas waren deze er niet. Op het moment dat ik deze editie van riscynieuws.net aan het samenstellen ben (ruim 1 maand na de Wakefield'08-show) is er helaas geen uitgebreid verslag, zoals we gewend waren van Drobe. Niet dat er geen nieuwe versies van software e.d. aangeboden werd, maar deze waren allemaal reeds vooraf aangekondigd en besproken op Drobe. In voorgaande edities van riscynieuws is dan ook al aandacht geweest voor de nieuwe versies van de programmatuur van o.a. MW-Software en R-Comp. Verder heeft er op Drobe ook al een uitgebreide voorbeschouwing gestaan, waarin vooraf de diverse highlights al belicht zijn.

Gelukkig heeft men als alternatief wel een foto-verslag, waarbij men iedere foto van commentaar heeft voorzien. Met dit verslag kan men zich toch nog een beeld vormen van de show zoals deze op 26 april gehouden is.

Dat we ondertussen ruimschoots aangekomen zijn in het digitale fototijdperk blijkt wel uit het feit dat niet alleen Drobe, maar ook diverse andere sites foto's online gezet hebben.

Zo is op de site van de Wakefield RISC-OS Computer Club is te lezen dat niet alleen Drobe foto's van de show online gezet heeft, ook leden van de Wakefield RISC-OS Computer Club foto's gemaakt hebben. Op een speciale foto-pagina zijn de foto's te vinden die gemaakt zijn door Chris Hughes en Ian Macfarlane. Ook zijn er foto's gemaakt door RISC OS Open, die ook weer een eigen plekje op hun site gevonden hebben. Op de site van Paul Vigay zijn overigens ook nog een klein aantal foto's te vinden gemaakt door Paul zelf (wie anders)...

Hieronder een paar thumbnails van foto's zoals die door de WROCC leden gemaakt zijn:


R-Comp heeft bijna een traditie gemaakt van het uitbrengen van nieuwe versies van haar applicaties voor de grote RISC OS shows, zo af en toe brengt men echter ook een nieuw programma op de markt voor een show. Op Drobe is te lezen dat men software uitgebracht heeft waarmee het maken van PDF-bestanden gemakkelijker gemaakt moet worden. Op de site van R-Comp is dan ook het product 'PDF Maker' terug te vinden.

Volgens R-Comp wordt hen nog al eens verteld dat men voor het maken en/of bekijken van PDF-bestanden gebruik maakt van Windows computers omdat er gedacht wordt dat RISC OS hier problemen mee heeft. Om dit probleem uit de wereld te helpen heeft R-Comp nu PDFsuite uitgebracht, op deze CD heeft men alle benodigdheden geplaatst voor het bekijken, printen en het aanmaken van PDF-bestanden onder RISC OS 3.5 of hoger.

Het belangrijkste deel van de PDFsuite is PDFmaker. Met dit programma is het, volgende de beschrijving van R-Comp, mogelijk om een PDF te maken vanuit bijna iedere applicatie met slechts een paar muisklikken. Met de gemakkelijk te gebuiken interface kan men snel een PDF aanmaken of de kwaliteit van de gegenereerde PDF aanpassen.

Op Drobe is te lezen dat de belangrijkste onderdelen van PDFsuite de gratis programma's !PDF en GhostScript zijn. In hoeverre PDFsuite dan interessant is dat zal een ieder voor zich moeten bepalen, zo is de interface van PDFmaker erg gemakkelijk in het gebruik en hoeft men ook geen speciale aanpassingen (bijvoorbeeld de SharedCLibrary) te doen om PDFsuite te gaan gebruiken.


In de vorige riscynieuws.net (editie 76) was te lezen dat R-Comp de ontwikkeling, uitgifte en distributie van de Iota pakketten 'Complete Animator' en 'Touch Type' overgenomen heeft van Iota Software. Men was toen druk bezig met het aanpassen van de software zodat gebruikers geen last meer zouden hebben van de kopieerbeveiliging die aanwezig was bij de uitgaven van Iota Software.

Op Drobe is te lezen dat Touch Type 2 inmiddels af is. Het pakket is 32-bit neutraal, heeft een nettere gebruiksinterface, kan eSpeak gebruiken om de letters voor te lezen en een bevat nieuwe handleiding en nieuwe typelessen. Het pakket zal nu bij R-Comp 19 UKP moeten gaan kosten.

Ook het pakket 'Complete Animator' is bijgewerkt, de applicatie is echter nog niet geheel 32-bit neutraal. R-Comp heeft bijna alle delen reeds aangepast op 32-bit compatibiliteit, maar er zijn nog delen die niet 32-bit neutraal zijn met als gevolg dat de applicatie nog niet compatibel is met de moderne 32-bit RISC OS machines. Uiteraard heeft men de kopieerbeveiliging verwijderd en is er ook een nieuwe handleiding. Met de 'Complete Animator' software is het nu ook mogelijk om geanimeerde GIF-afbeeldingen te maken. De software, die ook gebruik kan worden om kleine filmpjes (met geluid) te maken, moet 30 Britse pond gaan opbrengen.

In hetzelfde bericht wordt ook gesproken over een nieuw programma, dat door het leven zal gaan onder de naam 'SafeStore'. Met deze applicatie is, zoals al uit de naam af te leiden is, het mogelijk om gegevens veilig te stellen op een externe (harde) schijf, netwerkschijven en verwijderbare media zoals Flash-kaarten en USB memorysticks. Volgens R-Comp kan het wijzigingen volgen van bestanden die door de gebruiker als belangrijk zijn aangemerkt en is verder in staat om veiligheidskopieën te maken op te achtergrond.

Helaas is dat pakket nog niet afgerond en is deze dus ook nog niet te bemachtigen, bezoekers van de Wakefield show hebben het wel in actie kunnen zien op de R-Comp stand.


Op de Wakefield'08 show is ook een nieuwe versie van RISC OS 6 uitgebracht, deze versie (6.10) is onderdeel van de Select 4i4 uitgave. In deze nieuwe versie van RISC OS 6 zijn er diverse wijzigingen aangebracht, volgens het persbericht van RISCOS Ltd zijn er sinds de vorige uitgave van RISC OS 6 (versie 6.06, uitgebracht op de Wakefield 2007 show) maar liefst 3000 wijzigingen aangebracht in de software.

Tot de wijzigingen in de nieuwe RISC OS 6.10 versie behoren o.a.:

De volledige lijst in het persbericht bevat een volledige (en veel uitgebreidere) opsomming van alle wijzigingen/verbeteringen van RISC OS 6.10 ten op zichte van versie 6.06.

Op dit moment is RISC OS 6 beschikbaar voor de volgende machines: A7000, A7000+, RiscPC, Kinetic RiscPC en de VirtualRPC emulator. Aan ondersteuning voor de A9Home wordt wel gewerkt, maar de voortgang is helaas nogal langzaam. Ook de beschikbaarheid van Select-functionaliteit voor de Iyonix behoort tot de mogelijkheden, maar in hoeverre dit ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren is natuurlijk koffiedik kijken.

De hardware die hierboven niet genoemd is, deze wordt helaas niet ondersteund door RISC OS 6. Volgens RISCOS Ltd heeft men voor deze hardware onvoldoende documentatie om RISC OS 6 voor deze computers geschikt te maken.


Op 17 mei is de RISC OS Experience (landelijke dag van de Big Ben Club gehouden), op deze show zijn diverse foto's gemaakt. Hieronder vind u een paar van deze foto's, meer foto's zullen terug te vinden zijn op Big Ben CDVD 6 die later dit jaar aan u toegestuurd zal worden.

Een complete verzameling 32-bit en 8-bit hardware, ter opbouw, aangevoerd door de regio Oost van de Big Ben Club. Diverse van deze hardware is ook regelmatig te aanschouwen in Elst...
"With the hat...", de vertegenwoordiging van RISCOS.BE uit België met diverse RISC OS en andere hardware.
De lamp op de achtergrond is voorzien van een speciale Acorn/RISC OS kap.
De "nieuwe" Archive redacteur Jim Nagel in gesprek met alweer een nieuwe abonnee op Archive?

Of wordt het de CD met daar op de afgelopen edities van 20 jaar Archive?
Breedbeeld-geweld op de stand van XAT.
En de speciale "wie heeft het kleinste toetsenbord"-prijs is gewonnen door...

Henri Derksen.
4x 8-bit power (een BBC voorzien van een ARM7 co-processor), een sideways-RAM interface naar een memory card en een compleet Econet (met 8-bit en 32-bit systemen, die nog net zichtbaar zijn op de achtergrond).
Een foto van de foto-presentatie...
ArtWorks in actie op de stand van MW-Software, achter het toetsenbord de spindels met daarin de CD's met ArtWorks, EasiWriter en TechWriter...


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van een, enigszins speciale, riscynieuws.net. In deze editie vooral aandacht voor de Wakefield show, maar er was ook nieuws te melden over RISC OS 6 en de editie werd afgesloten met foto's van de RISC OS Experience...

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis