Van de redactie

In deze Asterisk weer een uitgebreide Riscynieuws van Kees Grinwis. Daarin zijn foto's te vinden van de ROX2008. Ook een verslag over deze RISC OS eXperience van de voorzitter Leo Smiers. Met hem kan ik het eens zijn dat het een geslaagde dag was.

In 'Een plekje voor Anna' een oproep om een RISC OS applicatie te maken. Zou oa. met RiscLua simpel moeten zijn. Wie stapt daar in? Een voorbeeld en het bestand zijn beschikbaar. Wel heb ik het databestand anna.ged tbv. van deze Asterisk omgezet in html, maar dat html-deel is eenvoudig te verwijderen.

Nog geen club DVD, maar wel al tips om hem te lezen op Iyonix en RiscPC (met Select). Tevens nog wat over InfoZip. Zie RISC OS tips.

De papieren versie die vorige maand uitgekomen is, was een hele belevenis voor me. Met de voorbeelden en de telefonische hulp van Peter v.d. Berg is dat goed gelukt. Met de door mij gemaakte postscript file, volledig geschikt om recht voor zijn raap te printen, ging ik naar de dichtbijzijnde copycenter. Die wisten niet wat ze met de postscripfile moesten en opende het bestand met Adobe Destiller. Ja, die bouwt het gelijk om naar pdf, het huisformaat van Adobe. De plaatjes zagen er niet uit na die conversie. Ik dus weer naar huis en proberen zelf er een pdf van te maken. En dat is met hulp van Ghostscript, Ghostview en PrintPDF op de RiscPC prima gelukt. En copycenter ook blij.

De voorkant mag nog beter. Die was aangemaakt door Paul Porcelijn met Artworks en bestond uit diverse transparante lagen. Conversie naar pdf ging voor deze transparante lagen niet goed. Middels Artviewer en een screendump met !Paint de plaat omgezet naar jpg. Dit geeft een iets rafelige afbeelding, maar omdat de tijd op was om er uitgebreider naar te kijken, dit maar geaccepteerd. De volgende keer beter dus.

Er zullen niet veel regiobijeenkomsten in juli en augustus gehouden worden. Niet overal is dat vermeld wegens gebrek aan informatie. Navragen dus bij het regiobestuur als je het niet weet.

Redacteur Wim Hendriks