RISC OS Tips

Uitzetten ISO Image filing systeem CDROMFS

Hoewel we de club DVD nog niet hebben ontvangen, is er al een tip binnen om de DVD te gebruiken met CDROMFS. Het (b)lijkt nl. dat CDROMFS een probleem geeft bij het mounten van de DVD, waarschijnlijk doordat die recursief de CD ISO image van de DVD probeert te mounten (die dezelfde naam heeft als de DVD zelf) en dan dus een naam-conflict krijgt. (citaat van Rob Brand). Het advies wordt gegeven om de Iyonix zonder CDROMFS te gebruiken.

Dick Tanis heeft een andere oplossing: "Wat je ook kan doen is het uitzetten van ISO Image filing system van CDROMFS. Dat kan namelijk heel makkelijk met een swi. Ik doe dat namelijk op mijn systeem al standaard omdat het openen van iso's door CDROMFS problemen gaf met zoekoperaties etc."

Dick heeft een util gemaakt waarmee je het image systeem van CDROMFS kan uitzetten. Hij heeft het onlangs nog full 32 bit gemaakt en van een juiste header voorzien. Zorg wel dat er geen map open staat waar nog ISO's te zien zijn voordat je de util start anders denk de filer nog dat die ISO's nog te openen mappen zijn. De util UnImDF6 is in het zip-bestand UnImDF/zip beschikbaar (oorspronklijke naam UnImDF6_32bit/zip ingekort om binnen de 10-char limit van oude RISC OS versies te blijven, redactie).

Tip ingestuurd door Henri Derksen.


DVD brander onder RISC OS

Door Steffen Huber is !CDBurn omgebouwd tot !CDVDBurn waarmee je dan DVD's kan branden. Je hebt dan wel een DVD-brander nodig en ze doen het niet allemaal. Volgens Stefan wordt alleen de brander LiteOn SOHW-1673S ondersteund, maar zowel Henri Derksen als Charles Deckers gebruiken tevreden LiteOn SOHW-1693S. Uw keuze is dus iets ruimer.

Deze brander is uiteraard ook geschikt om DVD's zoals de club DVD te lezen. Zelfs op een RiscPC met daarop Select s/w is een DVD-drive te gebruiken. Kom je dus een afgedankte DVDrom drive tegen, in bouwen dat ding en lezen die club DVD.

Tip met dan aan Henri Derksen.


Verwijderen ',filetype' van bestandsnaam

Bij gebruik van Lanman98 (en ook lanmanger?) kan het gebeuren dat je de RISC OS filetype toegevoegd ziet aan het bestandsnaam, bijv. !Sprites,ff9. Een applicatie werkt dan niet meer omdat de namen onjuist zijn. De vervelende oplossing is om alles met de hand aan te passen (rename). In de nieuwsgroep comp.sys.acorn.apps werd naar een applicatie gevraagd die dat voor je kon doen. Door Francis Devereux werd gewezen op programma LM98Util van James Lampard. Dit is een hulpje om LanMan98 file type suffixes te verwijderen of toe te voegen. Zie James website www4.webng.com/resurgam/ .

Informatie over bestanden in een archive

Bij uitpakken van een archive mbv. !Sparkplug kan het gebeuren dat je een fout krijgt, bijv. 'File/directory name clash'. De melding en zelfs een 'Full info' listing van !Sparkplug zijn hierbij niet erg behulpzaam voor de oplossing van het probleem. Harriet Bazley wijst er op dat bij gebruik van !Infozip voor het uitpakken, je, nadat je de zip geopend hebt een uitgebreide 'CAT' listing van de volledige zipfile kan vinden in de Scrap directory in <Wim$ScrapDir>.Infozip.CAT . De applicatie Infozip is te vinden op: www.starfighter.acornarcade.com/mysite/utilities.htm#infozip .

Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks