RISC OS eXperience 2008

Een geweldige dag

door Voorzitter Leo Smiers

Na het niet doorgaan van een landelijke activiteit in 2007 had het landelijk bestuur zich beslist voorgenomen om in het jaar van onze 25e verjaardag het uiterste te doen om de RISC OS eXperience te organiseren. Aanvankelijk liep de organisatie allemaal een beetje stroef. Problemen die we ondervonden waren onder andere het vinden van een geschikte locatie en (zoals eerder reeds gemeld) de tegenvallende respons van de commercie op onze uitnodiging. Vandaar dat we in het laatste stadium het karakter van de RISC OS eXperience hebben aangepast. In de laatste week voor de eXperience 2008 kregen we echter nog een bevestiging van Martin Wuerthner en XAT dat zij ook graag kwamen.

Vrijdag voor de RISC OS eXperience hebben een groepje leden de zalen van de Vuister ingericht en op zaterdag 17 mei was het dan eigenlijk zover, de RISC OS eXperience 2008 opende om 10 uur zijn deuren. Door de regio Heemskerk was gezorgd dat er een netwerk beschikbaar was waar iedereen gebruik van kon maken, zover ik kon zien was dit netwerk de hele dag operationeel, klasse! Henri Derksen kwam met maar liefst 6 systemen (als ik goed heb onthouden: Een Iyonix, een Omega, een RISC PC, een BBC, een notebook met VRPC, en de laatste weet ik niet meer...). Er waren 4 Omega's die alle 4 op het netwerk waren aangesloten, ik denk dat we hier kunnen spreken van een nieuw wereldrecord (namelijk 4 Omega's in een ruimte die alle 4 ook nog eens een werkende internet verbinding hadden). Ik heb het niet geteld maar ik denk dat er 25 leden waren die een of meerdere systemen hadden meegenomen.

In een van de zalen was er weer de tweede hands markt die door de regio Amsterdam werd bemand. Helaas was het aantal tweede hands zaken die werden ingebracht niet erg groot maar Roel Boesenkool liet toch al weten dat hij bij een volgende gelegenheid dit onderdeel graag weer ter hand neemt, klasse Roel!

In een andere zaal gaf Pieter Drost twee fotopresentaties. De eerste waren foto's die op verschillende clubevenementen waren gemaakt. Mede door het commentaar van Pieter en de relaxte manier waarop hij het deed was dit een zeer geslaagd onderdeel. In de tweede presentatie (die ik helaas niet heb gezien) ging Pieter in op de history van onze computers.

Ook de belgische RISC OS computer groep was van de partij. Zij hadden dit maal een freesmachine meegenomen die door een RISC PC werd aangestuurd. Een ander lid toonde wat hij allemaal (professioneel) ontwerpt met zijn RISC OS systeem en hij had ditmaal een ontwerp voor een nieuwe kast voor de A9 meegenomen.

Gedurende de hele dag waren er tussen de 40 en 50 mensen aanwezig. Ik schat dat er ongeveer 75 mensen zijn geweest. Ik zelf ben zeer tevreden met deze opkomst en heb met een aantal weer eens kunnen praten en de kontakten vernieuwd.

Om vier uur was het alweer tijd om op te gaan ruimen, maar ik had het idee dat we nog wel 2 uur door hadden kunnen gaan.

Ik wil graag iedereen bedanken die heeft meegewerkt om van deze RISC OS eXperience zo'n geweldige dag te maken. Met name wil ik de volgende personen bedanken: Dick Hollemans en Jan Hoeve voor het inrichten en opruimen van de locatie; Albert Meijer voor het netwerk en mijn mede bestuursleden Jos en Paul voor de organisatie.

Ik vond het een geweldig geslaagde dag waarvan ik zeer heb genoten. Wat mij betreft doen we het in 2009 weer.

met vriendelijke groeten

Leo Smiers