riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Op het scherm is net het 78e nummer van riscynieuws.net verschenen. Hiermee zijn we aangekomen in het 7e nummer van de 9e jaargang. In deze editie is er onder andere aandacht voor de netwerk update van VirtualRPC voor de Mac, de ontwikkelingen op het gebied van CD-magazines, de stand van zaken rond de browser NetSurf en nog diverse andere (kleinere) berichten.


In de 76e editie van riscynieuws.net heb ik gemeld dat de Mac OS X versie van VirtualRPC inmiddels het beta-stadium voorbij is, dat wil echter niet zeggen dat VirtualAcorn gestopt is met het verbeteren van deze RISC OS emulator. Zoals alle computertoepassingen is de Macintosh-versie van VRPC namelijk niet foutloos en zijn er altijd wel delen van de software die gefixt kunnen worden.

In het geval van de Mac OS X versie bleek dat er nog wat kleine foutjes in het netwerkdeel zaten, deze leverden problemen op bij het gebruik van de OmniClient en LanMan98 software, ook bleek dat sommige gebruikers problemen hadden bij het gebruik van e-mail clients. VirtualAcorn heeft nu een nieuwe Internet plugin voor VirtualRPC-AdjustSA uitgebracht die deze problemen verhelpt. Deze plugin is te vinden in het Mac OS X gedeelte van de download-pagina's.

Nog even een paar opmerkingen over deze update:

Als laatste nog een opmerking die erg belangrijk is voor de gebruikers van de beta-versie, VirtualAcorn biedt geen ondersteuning meer aan op deze software. Iedereen die nog in het bezit is van een beta-versie wordt opgeroepen om de beta-CD's terug te sturen naar VirtualAcorn, men krijgt dan zo snel mogelijk gratis een upgrade naar de non-beta versie van de emulator.


Een ontwikkeling die de vorige editie van riscynieuws.net net niet gehaald heeft, dat is de fusie van de CD-magazines RISCWorld en Foundation RISC User. Toch is het al weer enige tijd geleden dat dit plaatsgevonden heeft. Inmiddels zijn zelfs de eerste twee nummers van "Foundation RISCWorld", zoals het gefuseerde magazine zal gaan heten, al uitgebracht en verstuurd naar de abonnees.

Inmiddels heeft men ook een nieuwe site online, op deze site kan men o.a. een abonnement afsluiten, voorgaande nummers bestellen en de RISCWorld compilation CD en DVD aanschaffen. Als men een abonnement afsluit op Foundation RISCWorld dan krijgt men 6 keer per jaar een CD toegestuurd, dit is dus meer dan de 4 keer dat Foundation RISC User uitgebracht werd.

De site bevat verder een tweetal compilatienummers, waarbij de eerste gebaseerd is op jaargang 1 t/m 3 van RISCWorld en de 2e gebaseerd is op de vierde jaargang. Op dit site is ook een inhoudsoverzicht te vinden, waarin de inhoudsopgave van de uitgegeven RISCWorld en Foundation RISC World staat.


De browser NetSurf is voor de vaste lezers van riscynieuws.net geen onbekend product, op dit moment is het de beste browser die beschikbaar is voor RISC OS, mits men geen JavaScript nodig heeft - voor JavaScript ondersteuning is men aangewezen op de Firefox browser. Trouwe bezoekers van ArcSite (een Duitstalige RISC OS site) of de NetSurf homepage hebben kunnen lezen dat er flink gesleuteld is aan deze browser.

Een deel van deze verbeteringen zijn ontstaan vanuit de activiteiten die in het kader van het Google Summer of Code project uitgevoerd zijn. De belangrijkste vernieuwing is het feit dat men nu gebruik maakt van een echte HTML-parser om de inhoud van websites te parsen. Tot op heden werd er namelijk gebruik gemaakt van een XML-parser om de broncode van de sites te vertalen naar de interne representatie.

Met de nieuwe parser, die men 'Hubbub' genoemd heeft, is NetSurf nu in staat om de code te parsen die voldoet aan de HTML5-standaard. Omdat HTML5 precies omschrijft hoe een parser moet werken, als de met foutieve HTML geconfronteerd wordt en natuurlijk ook hoe ze moet werken als ze met correct HTML geconfronteerd wordt, is NetSurf met deze nieuwe parser in staat om vrijwel alle HTML-pagina's te parsen.

Het deel in de HTML5-specificatie dat aangeeft hoe er omgegaan moet worden met verkeerde HTML-code is gebaseerd op de manier waarop de "algemene browsers" (o.a. Netscape, Internet Explorer en Firefox) omgaan met de foute code. Met de Hubbub-parser gaat NetSurf op eenzelfde manier om met foutieve code (lees: het grootste deel van het web) als de grote browsers voor de andere platforms.

Naast de nieuwe HTML-parser is er in het kader van het Google Summer of Code project ook gewerkt aan het verbeteren van het GTK-frontend, het implementeren van een PDF-export mogelijkheid en het toevoegen van een print-optie aan de GTK versie van NetSurf. Verder heeft men diverse delen van NetSurf opgesplitst in losse bibliotheken (libraries), zodat het gemakkelijker is om deze te onderhouden en ze gemakkelijker herbruikbaar zijn in andere projecten.

Naast de verbeteringen in de bestaande versies van NetSurf, is de browser ook overgezet naar een tweetal andere platforms. Gebruikers van AmigaOS en BeOS/Haiku kunnen nu ook gebruik maken van deze applicatie.

Een totale lijst met verbeteringen is in het GsoC/'Summary of recent changes' bericht terug te vinden, deze is te uitgebreid om hier op te nemen.


Het zal de lezer ongetwijfeld opgevallen zijn dat er in de voorgaande berichten geen referentie staat naar Drobe, dat komt omdat deze site de afgelopen maanden niet bijgewerkt is. Om dit gat te vullen is Martin Hansen, één van de schrijvers van de artikelen die normaal met enige regelmaat op Drobe verschijnen zelf een soort nieuwssite gestart.

Nu gaat het hierbij niet direct om een site met diverse artikelen, waar gebruikers dan weer op kunnen reageren. De site, die te vinden is onder het webadres www.riscoscode.com, heeft nog het meest weg van een webmagazine (webzine). Inmiddels zijn er al 3 uitgaven van RISCOScode uitgebracht, en wellicht dat er in september weer een nieuwe uitgave van het webmagazine komt - tenzij Drobe natuurlijk weer het gat opvult.


De afgelopen tijd is er in diverse edities van riscynieuws.net aandacht geweest voor het shared source RISC OS Open project. Stephen Revil heeft in een bericht1) op de comp.sys.acorn usenet nieuwsgroep aangegeven dat er een bijgewerkte versie van !Printers en !PrintDefs op de site te vinden is, deze mag door iedereen gedownload worden. In deze nieuwe versie heeft men ondersteuning voor het duplex-printen op PCL (compatibel) printers toegevoegd, met dank aan Herbert zur Nedden. Deze drivers zijn nog wel in het beta-stadium, gebruikers moeten dus rekening houden met eventueel kleine probleempjes bij het gebruik van deze drivers.

Ook heeft men een versie van !Browse op de site staan. !Browse is de browser die door Acorn ontwikkeld is aan het eind van de jaren '90 van de vorige eeuw. De browser heeft natuurlijk HTML ondersteuning en is voorzien van rudimentaire JavaScript ondersteuning. Omdat tijdens het ontwikkelen van de !Browse applicatie er nog niet echt gebruik gemaakt werd van CSS heeft de browser geen ondersteuning voor CSS.

De diverse toepassingen zijn te downloaden van de download-pagina van RISC OS Open.

1: Link naar het bericht zoals dat staat op Google Groups


Nog wat diverse kort nieuws:


Zoals al eerder gemeld is, wordt op dit moment Drobe niet echt bijgewerkt. Dat wil nog niet zeggen dat er geen alternatieve nieuwsbronnen zijn, hieronder een overzicht van diverse nieuwsbronnen (met dank aan ArcSite):


En zo zijn we al weer aangekomen bij het einde van deze riscynieuws.net. Naast de grotere nieuwsberichten was er in deze uitgave ook aandacht voor diverse korte berichten en kort nieuws. Als laatste is er nog aandacht geweest voor de diverse nieuwsbronnen, die als alternatief voor Drobe kunnen dienen zolang deze nog inactief is.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis