Misbruiken van de Recycle Bin in Select

door Wim Hendriks

Indien je de Select versie van RISC OS hebt, dan heb je ook een prullenbak, tenminste als je hem aanzet. Deze heet Recyclone en heeft een ikoon links op de ikonenbalk met de naam 'Bin'. Deze bin is vele malen beter dan de prullenbak van Windows. Je kan nl. de bin openen en dan is het een normale map voor je. Je kan hem dan ook als tijdelijke map misgebruiken.

Je zet je tijdelijke bestanden hier in en je werkt er mee. Na een aantal dagen, bij mij is dat 3, worden ze vanzelf weggegooid. Heeft een bestand blijvende waarde voor je, dan sleep je hem naar een andere map. Niks terug zetten naar waar het bestand vandaan kwam. Je sleept zoals je gewend bent met een bestand.

Je bent dan wel het voordeel kwijt wat Recyclone levert indien reeds een bestand aanwezig is met dezelfde naam. Automatisch wordt bij een delete van een bestand met een reeds aanwezige naam, de naam aangepast met een volgnummer. Je kan dus versies terug halen afhankelijk van je ingestelde 'expire time'.

Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om een 'exclude list' op te geven. Standaard is de Share hier aanwezig. Ik heb dat uitgebreid met alle mappen die via LanMan98 aangekoppeld zijn. Dat is nodig omdat als je een bestand weggooit die op een andere computer staat, je dat bestand via het netwerk verhuist naar jouw Bin.

Als je het automatisch weggooien niet doet, dan ga je de Bin gebruiken als een archief. Dat overkomt mij altijd op een Windows systeem. Die nijging wordt met expire aan dus onderdrukt.

In Select zet je Recycle Bin aan via het configuratiescherm.