Printuitvoer printen op je Windows PC

door Wim Hendriks

Als je problemen hebt om via LanMan98 of een andere manager de printer op je PC via het netwerk aan te spreken of als je het printen wilt uitstellen of juist wilt herhalen, is hier een oplossing. Voor mij werkt deze oplossing.

Via de printer manager van RISC OS kan je instellen dat de printout naar een bestand moet. Zet die in een logisch terug te vinden map, bijv. $.Temp en kies een herkenbare naam. Afhankelijk van de printerdefinitie van de betreffende printer is dit een bitmap, een pcl of een postscript bestand. Ingeval van pcl en postscript kan je dan het bestand bekijken met Ghostscript in combinatie met Ghostview. Omzetten naar pdf mbv. bijvoorbeeld PrintPDF van Stephen Fryatt behoord ook tot de mogelijkheden. Diverse copycenters willen alleen pdf als bestand.

De herkenbare naam is voor mij 'printout' met de extentie /prn of /ps, geschikt voor het overzetten naar de PC. Voor het overzetten van het bestand gebruik ik LanMan98 of FTPc direct naar de PC of via mijn NAS-drive. Ingeval je meerdere printbestanden naast elkaar wilt behandelen, moet je ergens de naam aanpassen. Dat kan bij in het menu 'Connections' van de printerdefinitie, maar dat is te omslachtig. Daar kan je beter altijd dezelfde naam houden. Gewoon even een rename doen in dit geval.

Nu de tip want het voorgaande was gewoon RISC OS. Het ouderwetse DOS heeft een PRINT-commando. Dat kan je dus in een DOS-box onder Windows gebruiken. Doe 'help print' in het DOS-venster en zie wat je als parameters moet meegeven. Achter de parameter /D: moet een apparaat van de printer meegegeven worden. Dat is (staat niet in de help) bijv. LTP1, LTP2, COM1, COM2. Dit zijn dus poortnamen en daar zit geen USB bij want daar weet DOS niets van.

Als je dus een USB-printer hebt, kan je dat commando niet geven. Op internet leerde ik de truuk om bij je USB-printer het delen aan te zetten. Hoewel de printer aan je eigen PC zit, stuur je de printer aan via het netwerk. Windows is slim genoeg om dat te ontdekken en gebruikt het interne netwerkadres. Geen verkeer naar buiten dus.

Deze printer is nu als een lokatie op je PC te gebruiken en het COPY commando werkt. Zie :

   copy /b printout.ps \\naampc\naamprinter
De '/b' betekent Binary en moet niet vergeten worden, want Windows moet van de inhoud afblijven. De naam printout.ps is je te printen bestand en om niet steeds de naam aan te passen heb ik dat standaard gemaakt. Ik gebruik de naam printout.ps en printout.prn, dit meer voor mezelf dan voor de printer. Een postscript printer kijkt naar de eerste regels in het bestand en ontdekt dan dat het postscript, PCL, binary of gewoon ASCII is. De naam van de pc is bepaald bij netwerkinstelling en die van de printer bij het instellen van het delen. Elementaire Windows; zullen we het hier niet over hebben.

Door een vaste naam van het te printen bestand te kiezen, kunnen we het copy-commando in een cmd-bestand zetten. Met teksteditor (kladblok) maak je een bestand bijv. genaamd 'printps.cmd' voor het printen van het bestand 'printout.ps' en een genaamd 'printprn.cmd' voor printen van 'printout.prn'. Zet ze in dezelfde map waarin de printbestanden komen en met een (dubbele) muisklik wordt het bestand geprint. Wil je meer vrijheid in naamgeving, dan moet je gebruik maken van het DOS-venster en je cmd-bestand slimmer maken zodat een parameter mee gegeven kan worden. Maar dat is geen RISC OS.