RISC OS Tips

Email-bijlage in 'Quoted Printable'

Een email-bijlage die Henri Derksen ontving was ingepakt als quoted printable maar was zelf ook een quoted printable bericht en bevatte internetlinks die niet konden worden aangeclickt omdat de High ASCII tekst aangepast was naar 6 bits quoted printable. Die High ASCII en ook de laagsten (bijv. een <cr>) worden gerepresenteerd door een =teken gevolgt door de hexadecimale waarde van het character. Hinderlijk lezen zo'n bericht.

Henri was reeds van plan om een conversieprogramma te schrijven, omdat geen programma bekend was die dat kon doen. Maar natuurlijk kan je emailprogramma dat. Kees Grinwis kwam met het lumineuze idee om dan maar gewoon een fake header met een from-regel boven in het stuk op te nemen, en dan gewoon !Marcel het quoted printable naar high ASCII vertaalwerk te laten verrichten. En inderdaad, slechts een regel toevoegen, was voldoende:
From htg.derksen@hccnet.nl@pop.hccnet.nl Wed Sep 10 17:05:47 2008

Ondanks dat gaat Henri waarschijnlijk toch zijn eigen conversieprogramma maken om de conversie buiten Marcel te kunnen doen.

Tip ingestuurd door Henri Derksen.

Memorystick en DOSFS

Some blijkt dat je bestanden van MS-Windows niet naar een RISC OS machine kan transporteren via een pendrive of memorystick. Dit blijkt, gezien de reacties in de nieuwsgroep c.s.a.hardware, een bekend probleem.

Het blijkt dat veel memorysticks zijn geformateerd met de FAT16 variant van Microsoft. Herformartering naar een echte FAT16 of FAT32 formaat lost het probleem op (CJE/NCS). Nu is het wel gek om te zeggen dat Microsoft een variant heeft gemaakt op hun zelf ontworpen FAT!

Rob Kendrick vindt het een betere oplossing om de fout in DOSFS te verbeteren en dat schijnt ROOL gedaan te hebben. Hun versie werkt zowel op een Iyonix en op een Kinetic RiscPC met RISC OS 4.39 of 6.10. Dus waarschijnlijk ook op een A9home. De laatste versie DOSFS is te vinden op http://www.riscosopen.org/content/downloads/module-zipfiles. Zet hem in !Boot.Choices.Boot.PreDesk, reboot en alles zal werken.

Een alternatief is de aanschaf van Win95FS, maar dat kost wat geld. Lange namen en de mix van DOS- en Windows-namen is dan ook onder controle, want dat geeft soms toch problemen met ROOL-versie.

David Higton maakt nog de opmerking dat sommige apparaten een blocksize van 2048 bytes gebruiken. Die kunnen volgens hem niet op een RISC OS worden gebruikt. Hij weet daar geen oplossing voor.


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks