AutoSense en netwerkkaarten

door Henri Derksen


Op de clubbijeenkomst in Heemskerk waren ze bezig om een Simtec Net100 EtherX kaart en podule/module werkend te krijgen onder RISC OS 4. Ik heb soortgelijke problemen gehad, ondanks installatie van NET100Det in de AutoSense map. Zie de inhoud van de mappen:

ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Resources.Configure.!InetSetup.AutoSense.NET100Det
ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Resources.Configure.!InetSetup.AutoSense.UniPod

ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Resources.Configure.!InetSetup.AutoSenseN.Myson
Ik heb ze als bijlage bijgevoegd (red.: oorspronkelijke naam was AutoSense.zip), maar ga hier zeer voorzichtig mee om, d.w.z. pas ze aan aan de werkelijke hardware situatie, welke interface zit op welke podule locatie en in welke van je machines? Anders krijg je beslist onwerkbare netwerk situaties.

Zo heb ik ook de EcoNet module toegevoegd die ik (zeldzaam) wel heb, maar niet kon kiezen bij InetSetup vanuit !Boot. Hij stond er wel, maar aanpassen had geen effect op de variabele e0. Er staat ook een andere Econet bij. Moet daar nog eens verder in duiken. Van die CS8920Detect is me ook niet duidelijk bij welke netwerkinterface die hoort? Iemand een idee?

Op de originele RISC OS 4.02 CD003 is die AutoSense map leeg.

Ook heb ik mijn seriele poorten podulekaart met 3 x rs232 poorten selecteerbaar gemaakt, middels onderstaand bestand:

ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Resources.Configure.!InetSetup.AutoSenseN.Serial3
met als inhoud:
Set InetSetup$Driver$Slot_0 MultiPort Serial card:pp0:PPP:1.18:PPP:P
Uiteraard spreekt het voor zich dat de !SerialDev blockdrivers (SP-Dual en SP_DualPC) daarvoor ook in
ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Resources.!SerialDev.Modules.SP_DualPC
aanwezig moeten zijn, evenals de PPP1.18 module in
ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Resources.!System.310.Modules.Network.PPP

Onderstaande obey in PreDesk was als extra noodzakelijk, omdat steeds de EtherH kaart wel en de EtherX niet selecteerbaar was:

| ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Choices.Boot.PreDesk.ForceEtherX
|
| Force the Inet$EtherType system variable to the EtherX module (UniPod)
|
| This is a workaround for the behaviour of the EtherH module!
|
Set Inet$EtherType ex0
Ik heb namelijk zowel de iCube EtherH met 10b2/COAX/NBC en 10bT/UTP/RJ45, als ook de UniPod met Net100 100bT/UTP/RJ45 podule-kaart in m'n Acorn RiscPC met RISC OS 4.04 en Kinetic processor zitten. Dit is de Kip3 machine. En dan was alleen de EtherH benaderbaar ;-(. Nu kan ik sinds ForceEtherX (gemaakt door Kees Grinwis) aanwezig is, wel kiezen met welke interface ik wil werken. In slot 3 heb ik een Morley SCSI kaart zitten waaraan een externe HD, tapestreamer en scanner hangen. Alleen de scanner wordt nog gebruikt.

In de andere Acorn RiscPC met RISC OS 4.02 (Kip2) zit een Myson netwerkkaart in het NIC netslot podule8, was ook niet selecteer met !ANT internet suite. Dus ook daar moest een soortgelijke truuck worden uitgevoerd:

ADFS::HardDisc4.$.!Boot.Resources.Configure.!InetSetup.AutoSense.Myson
Set InetSetup$Driver$NIC  ANT Myson 908 :em0:EtherM:0.39:EtherM
Met andere woorden, het configureren van netwerkkaarten is heel gevoelig voor wat er in de map AutoSense staat!

Maar uiteindelijk kreeg Leo het ook voorelkaar bij de machine van Dick. Ik vermoed dat het op hetzelfde neerkwam, namelijk de bijhorende !Boot van de Net100 kaart over de bestaanden !Boot heen zetten. Daarmee wordt namelijk de netwerkmodule op z'n plek gezet, en ook Net100 Detect in AutoSense geplaatst, waarna hij selecteerbaar is. Deze tip kreeg ik na enig onderzoek en hulp van Jan Ganzevles op Regio Amstelveen. Zo zie je dat veel clubs bezoeken sneller problemen kan oplossen.

In mijn laatste Acorn RiscPC met slechts een slice aangeschaft bij XAT voor Euro 100,-- tijdens de eXperience 2008, heel toepasselijk Kip1 genoemd, zit nu ook een Simtec Net100 EtherX netwerkkaart in het Nic slot Podule8. Daar is ForceEtherX natuurlijk niet nodig, want zo'n iCube EtherH kaart komt daarin niet voor. En in Kip2 zit alleen die Myson EtherM, maar geen EcoNet, geen iCube EtherH, en ook geen UniPod met EtherX, maar weer wel een Baildon IDEa Podule, en geen SCSI intyerface zodat dat weer andere configuratie-instellingen oplevert. Daarom hebben alle machines een fractie afwijkende !Bootstructuur.

Bovenstaande verhaal van mij is dan vooral handig als archief naslagwerk voor het geval zo'n netwerksituatie nog eens een keer voor gaat komen op een andere machine, of na een upgrade naar een andere versie van RISC OS. Immers als je Select, of Adjust installeert, moet je de specifieke aanpassingen die standaard niet aanwezig waren ook weer meenemen, en AutoSense en ForceEtherX zijn daar een voorbeeld van. Veel plezier ermee.

En mocht je problemen met !ShareFS ondervinden (langdurig een (rode) zandloper), dan kun je ook de snelheid verlagen en/of het Full-/Half-Duplex verkeer instellen:

*Configure exspeed 0 10
*Configure exspeed 0 100
*Configure exspeed 0 auto

*Configure exduplex 0 full
*Configure exduplex 0 half
*Configure exduplex 0 auto

Note, if you configure the speed setting,
      you also need to configure the duplex setting
Die 0 is het nummer van de eerste EtherX netwerkkaart, mocht je er meerdere in je machine hebben zitten, b.v. samen met een UniPod en/of Net100 Podule.

Met:

*Configure exirqblock [unit] 
heb ik nog niet mee ge-experimenteert, maar misschien is dat ook wel nodig, omdat ik vaak zandlopers en andere netwerk errors krijg tijdens het overhevelen van vele en grote bestanden tussen Kip3 en de Virtual Acorn RiscPC in mijn klapdoos = Eenhoorn.

Hetzelfde geldt voor de de optie:

*Configure exwait [unit] 
Misschien moet die setting ook anders? Zie verder *Help EtherX.

Veel succes en metwerkplezier.

Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.


Opmerking redacteur: Bovenstaande komt uit een email van Henri aan een aantal mensen en door mij iets bewerkt voor publicatie. Ik wilde dit de gemeenschap niet onthouden hoewel het RISC OS specifiek is. Op mijn RiscPC met Select 6.10 zit het anders. Vooral op netwerkgebied is veel aan ontwikkeling gedaan met het gevolg dat er haast geen eenduidig verhaal te maken is voor een bepaalde toepassing.

Mocht iemand n.a.v. bovenstaande tekst willen reageren, stuur dan de reactie naar waj.hendriks@hccnet.nl .