RISC OS Tips

Memorystick en DOSFS (vervolg)

Om een memorystick op een RPC te formateren, verwijst Tony Moore in c.s.a.hardware naar het programma mkdosdisk te vinden op http://oldcoaster.drobe.co.uk/mkdosdisc.zip. Dit formarteert in DOS-formaat, want er is geen RISC OS formaat voor memorysticks.

Om die dan te gebruiken met bestandsnamen zowel in kleine en grote letters en met namen langer dan 12 characters, wordt verwezen naar de ROOL versie van DOSFS. Hier een andere link daarnaar toe:
http://www.riscosopen.org/zipfiles/mods/dosfs.0.85.zip .

Anders dan in de vorige tip (tips09) hier de instructie van Tony om de standaard DOSFS te vervangen:

Creëer in 'Tasks' een Obey bestand, genaamd bijv. 'load_dosfs' met de inhoud:

   rmensure dosfs 0.85 rmload system:modules.dosfs
   rmensure dosfs 0.85 error  dosfs 0.85 not found
De module DOSFS plaats je dan in !System.310.Modules .

Versies DOSFS

Er is enige verwarring over de versienummering van DOSFS. Dat komt omdat er twee ontwikkelteams los van elkaar aan het nummeren zijn. Bij Select is de huidige versie v0.79, maar die weet niets van kleine letters en lange bestandsnamen en heeft bovendien een fout in zich volgens melding in c.s.a.hardware. De versie van ROOL is de ontwikkeling van Castle en heeft versienummer v0.85. Dus oppassen met vergelijk van versienummers in dit geval.

Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks