Een plekje voor Anna,
een genealogische presentatie.

Behalve de database van de Mormonen,  *), een database van en voor de hele wereld, waar je genealogische gegevens uit kunt halen of aan toevoegen, kun je nog meer archieven op Internet raadplegen. Archieven als Drenlias, voor Drenthe en Genlias, voor heel Nederland, waar je alleen gegevens van kunt afhalen. Denk er om dat alle gegevens goed gecontroleerd moeten worden, daar het intikken door vrijwilligers is gedaan en een tikfoutje zo gemaakt is. Wel kun je de medewerkers attenderen op fouten die je vindt. Echter, heel soms is het foutje geen tikfoutje, maar bewust zo laten staan omdat het fout in de originele akte staat.

Ook vele oude kranten zijn digitaal raadpleegbaar geworden (hierdoor heb ik kunnen lezen dat C. Rijkeboer, stoker, van een van de eilanden tesamen met zijn maten, de gehele bemanning van een reddingsboot, een medaille hebben gekregen, vanwege de redding van de opvarenden van twee schepen in nood). Klik http://kranten-historisch.startpagina.nl/ voor een overzicht.
 

Het opbergen van genealogische gegevens.

Als ik om me heen kijk en zoek op Internet naar beschikbare genealogieprogramma's zie ik een paar voor RISC OS en heel veel voor DOS/Windows. Voor RISC OS zijn dat Ancestor+, !Family en Roots.

Ancestor+ is een opvolger van Ancestry+. En Ancestry+ een opvolger van Ancestry I en II, deze laatste drie zonder GEDCOM mogelijkheden (u weet het toch nog wel? GEDCOM is met name voor uitwisseling van genealogische gegevens een must!).

Ancestor+ wordt uitgegeven door APDL , waar een demo gedownload kan worden. Het proberen waard, lijkt me, daar de toenmalige secretaris van de werkgroep genealogie in een van zijn stukjes schreef: Met name !Ancestor is een uitstekend genealogisch programma voor de Risc computer die zelfs op een Archimedes werkt. Ancestor+ is een meer uitgebreide versie hiervan. Ancestor+ is shareware.

!Family lijkt een aardig programma te zijn. De eerste versies 2.12-2.18 zijn geschreven door Denis Howe in Basic, opgevolgd en overgenomen door Andy Waddington van Pennine Software met C/C++ versies. Voor deze laatste heb je een C Library nodig.

!Family is freeware. Download  v 2.24 of v 2.25 (beta) hier. De laatste Basic versie (v 2.18) is ook nog te verkrijgen.

Met het surfen op Internet kwam ik bij !Familie uit, een poging van erikgrnh om een nederlandse versie van !Family, dan wel ' een nieuw programma met een soortgelijk uiterlijk'  te maken. "Helaas", zo schrijft Erik, "is dit project nooit verder gekomen dan een wens."

Roots.

Roots, geschreven door Alex Waugh, is niet echt een programma om een database op te bouwen, maar meer bedoeld voor grafische weergave van een stamboom, met daarbij wel de mogelijkheid enige informatie over een persoon toe te voegen. Roots is shareware. Download de laatste versie (v 1.19).
 

Het importeren van gegevens.

Met de Basic versie van !Family en het aanwezige anna.ged bestand is geprobeerd gegevens te importeren. De eerste pogingen mislukten door het ontbreken van een filetype, daarna door een verkeerde filetype, maar met het juiste Filetype (D78) ging het ook niet. Toen het voorbeeld bestand vergeleken met het anna bestand. Er waren 3 verschillen: extra tekens op de 1e HEAD regel, verschil met LF/CR en de versie van GEDCOM was anders. De eerste 2 bleken niets uit te maken, wel de versie van GEDCOM. Dus heb ik een nieuwere gedcom van anna gemaakt, annanw.ged en die werkte wel.

Het nadeel van deze programma's, boven het voordeel van GEDCOM,  is dat ze in het Engels zijn. Bovendien kunnen ze met het sorteren en alfabetiseren van achternamen niet met onze nederlandse voorvoegsels overweg. Daarom gaan we ook nog eens even kijken naar nederlandse genealogieprogramma's voor DOS en Windows, want dankzij de PCemulator en de PC kaart kan men profiteren van het beste wat voorhanden is.

Volgende keer meer.
 


*) Javascript vereist.
 

Voor reacties, verbeteringen en / of aanvullingen:
jalov@nostalgia8.nl