riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij alweer de 84e editie van riscynieuws.net, met deze uitgave zijn we toegekomen aan het 3e nummer van de tiende jaargang. In deze aflevering is er weer een divers pallet aan nieuws, waarbij er helaas allereerst aandacht is voor een triest bericht...Helaas moeten we deze riscynieuws.net beginnen met een droeve mededeling: Paul Vigay is overleden op vierenveertig jarige leeftijd.

Paul Vigay, een van de meest actieve RISC OS-advocaten is op vrijdag 20 februari dood gevonden op het strand van Southsea. Enkele uren eerder had Louie Smith, de vriendin van Paul, al een verontrust berichtje geplaatst op de comp.sys.acorn.misc nieuwsgroep dat Paul vermist was en werd iedereen gevraagd om informatie die kon leiden tot het vinden van Paul. Uiteindelijk bleek dat Paul op het strand gevonden was en dat hij overleden was.

Alle RISC OS nieuwssites hebben aandacht aan dit tragische bericht gegeven:

          ArcSite, Drobe, Iconbar, MyRISC OS
          (klik op de naam van de site voor het bericht).

Er is ook een condoleance-register geopend, hetgeen te bereiken is op www.paulvigay.org.

Aan de tragische dood van Paul Vigay, kort voor de RISC OS South West Show, werd natuurlijk ook aandacht besteed op deze beurs. Iedereen die dit nieuws nog niet vernomen had was dan ook erg ontdaan door het nieuws dat één van de actieve RISC OS supporters overleden was. Uit een bericht op Drobe, met de titel "Moving tributes to Paul Vigay flood in", blijkt wel hoe men meeleeft met zijn nabestaanden...

Dat Paul een heel erg actieve supporter was, ook als ontwikkelaar van diverse applicaties, dat blijkt wel uit het feit dat hij 3 dagen voor zijn overlijden nog een update gedaan had aan z'n TextTidy applicatie, zo is te lezen in een news-quickie op Drobe.Voor 21 februari stond de RISC OS South West Show 2009 op het programma, op Drobe is een verslag van Martin Hansen te lezen waarin hij een impressie van de beurs geeft. Hij doet dit zowel vanuit het standpunt van een bezoeker, maar ook als een standhouder op de RISC OS South West Show. Hij geeft hierbij overigens slechts een deel van de totale beurs weer, zoals hij zelf aangeeft in de eerste reactie op het artikel zowel dat door Drobe geplaatst is.

Zo heeft hij deze keer geen aandacht gegeven aan de "big names", zoals Martin Würthner (ArtWorks/EasiWriter/TechWriter), R-Comp en CJE Micros. Verder zijn er 6 presentaties geweest en heeft Martin Hansen slechts 2 presentaties genoemd in zijn verslag. Hij geeft de zaken die aan bod komen daarentegen wel meer andacht, zodat er genoeg leesvoer voor ons over blijft.

Ook in deze riscynieuws.net wordt er weer gefilterd en wordt er geen integrale vertaling gemaakt van het verslag maar worden de besproken onderwerpen kort genoemd:


Helaas waren er op het moment van schrijven van deze riscynieuws.net nog geen foto's beschikbaar, de impressie zal het dus zonder beelden moeten stellen.Via een news-quickie op Drobe worden we gewezen op een artikel van OSNews dat aandacht heeft voor een video op ZDNet. Deze video geeft aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van netbooks en natuurlijk (hoe kan het anders) de manier waarop ARM ook een paar krenten uit deze pap denkt de pikken. De video wordt via Flash afgespeeld, dus is er voor het bekijken van de video een MS-Windows, Apple Mac OS X machine of een ander besturingssysteem dat Flash ondersteund benodigd.

Het bericht op ZDNet gaat om de presentatie van diverse prototypes die getoond zijn op het Mobile World Congress 2009. Hierbij geeft men uiteraard aandacht aan de voordelen van een netbook die op de ARM-architectuur gebaseerd is: Passieve koeling, dus zijn er geen fans nodig. Hierdoor kunnen deze netbooks dunner en lichter zijn dan de apparaten die op de Intel Atom-architectuur gebaseerd zijn. Verder zou men zo'n 8 uur moeten kunnen browsen, zonder dat de batterij in de tussentijd opgeladen hoeft te worden.

De netbooks maken (uiteraard) gebruik van een op de Linux kernel gebaseerd besturingssysteem, hierbij heeft men vooral aandacht voor Ubuntu (ARM en een aantal van haar licentienemers werken samen met Canonical om de ARM-poort van Ubuntu optimaal te laten presteren).

Volgens de berichtgeving op ZDNet zouden de ARM-netbooks ongeveer zo'n 250 Amerikaanse dollar moeten gaan kosten.

Overigens is ARM ook bezig met het ontwerpen van multi-core processoren, zodat er nog meer snelheid uit een chip gehaald kan worden. Op de Nederlandse site tweakers.net is te lezen dat men bezig is met een opvolger voor de Cortex A8 (link is naar de mobiele site, zodat deze ook onder RISC OS browsers nog goed te lezen is), de Cortex A9. Met de Cortex A9 wil men nog beter uitgerust zijn om de netbook markt te veroveren.

Uit het bericht op tweakers.net: "De Cortex A9-architectuur moet onder meer symmetrische multiprocessing over meerdere cores mogelijk maken en elke core zou volgens ARM 1500 Dhrystone mips kunnen leveren. Elke kern zou daarmee driemaal krachtiger dan een ARM11-cpu zijn. Daarmee zouden multicore-Cortex-processors voldoende krachtig zijn om in netbooks ingezet te worden, terwijl de prijs van door ARM aangedreven netbooks zou kunnen dalen tot rond de 200 dollar. Windows draait niet op de ARM-architectuur, maar Linux-distributies als Ubuntu en Debian kunnen wel met ARM overweg."

In het bericht is verder te lezen dat ARM het inmiddels voor elkaar heeft om chips op 32nm te maken en dat men in de toekomst verder wilt verkleinen naar 28nm. Hierbij wil men de verkleining voor zowel de Cortex-serie als ook de ARM11-serie verwezenlijken.Zoals al aangegeven is in de berichtgeving over de South West Show, is Paul Stewart er in geslaagd om de open source RISC OS emulator RPCEmu te laten draaien op Puppy Linux. Deze Linux-distributie is zodanig opgezet dat deze zowel vanaf een harde schijf, CD-ROM os een USB-Stick kan draaien.

Op basis van deze Linux-distributie heeft Paul Stewart een "live CD" gemaakt, zodat het mogelijk is om te ervaren wat het is om RPCEmu onder Linux te gebruiken. Doordat er van een "live CD" gebruikt gemaakt wordt, worden er -in principe- geen bestanden op de harde schijf van de computer gewijzigd en kan men dus naar hartelust experimenteren met RPCEmu op deze Linux-distributie.

Op Drobe staat een complete uitleg over de stappen die genomen moeten worden om, met behulp van deze "live CD", de emulator aan het werken te krijgen. Het enige dat de gebruiker nog wel moet doen, is het aanschaffen van de RISC OS 4 ROMS. Deze ROMS zijn voor een kleine vergoeding te koop bij RISCOS Ltd. (De kosten voor de ROMS zijn 5 Britse Pond als men kiest voor de downloadvariant en 12.50 GBP als men kiest voor het laten opsturen van de ROM-images op CD - vergeet niet om de gedownloade ROMS ergens op USB-stick of harde schijf op te slaan als er voor de downloadvariant gekozen wordt...)

Naast het werk om de emulator op een Linux "live CD" aan het werk te krijgen, wordt er ook nog ontwikkeld aan RPCEmu. Zo is door Peter en Matthew Howkins een nieuwe versie van hun "Spoon Edition" uitgebracht, zodat deze nu op versie 0.8.2 uit komt. In deze versie zijn o.a. de patches opgenomen die nodig zijn om RPCEmu op een (Intel) Mac OS X machine te laten lopen.

De wijzigingen van deze versie zijn inmiddels ook geïmporteerd in de subversion repository, waarbij er gelijk weer een fix op is toegepast - de versie uit subversion emuleert, in tegenstelling tot de "Spoon Edition" 0.8.2, namelijk de interne CMOS-clock volledig.


En zo zijn we dan aan het eind gekomen van dit nummer van riscynieuws.net. Met daarin opnieuw aandacht voor RPCEmu, maar ook aandacht voor diverse ontwikkelingen op het gebied van ARM-processoren en een korte impressie van de South West Show van Martin Hansen.

Helaas was er ook triest nieuws, namelijk de berichtgeving rond het overlijden van Paul Vigay. Laten we zijn nabestanden vooral kracht, troost en zegen toewensen, want voor de RISC OS gebruiker is een actieve supporter van ons platform heengegaan. Voor zijn nabestanden is hij echter vooral een geliefde partner/familielid/vriend die gemist zal gaan worden.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis