Een plekje voor Anna,
een genealogische presentatie.

Men heeft mij gevraagd of er nog meer gedaan kan worden met Gedcom bestanden dan alleen overdracht van gegevens dmv het im- en exporteren van de data in genealogieprogramma's. Het antwoord luidt: jazeker, hoewel het overdracht van gegevens blijft, maar op een andere manier.

Vanuit een Gedcom bestand - oa verkregen door een genealogieprogramma - kan men een HTML (Hyper Text Markup Language) pagina laten maken voor publicatie van genealogische gegevens op Internet. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, daar heb je weer andere programma's voor nodig.

Alleen voor RISC OS is er GedcomWeb , dat converteert GEDCOM bestanden naar data die geschikt is voor publicatie op het net. Uw browser moet wel Javascript ondersteunen.
Dan is er ook nog Ged-Web , die maakt HTML van GEDCOM files. Ged2HTML doet hetzelfde, is shareware en geschikt voor Windows, MacOS/X en Unix.

Zoals gebleken zijn sommige Gedcom bestanden niet altijd compatible en niet meteen voor gebruik beschikbaar. Soms zijn de bestanden te groot, of er staan persoonlijke gegevens in van nog levende personen, die niet gepubliceerd mogen worden vanwege het schenden van de persoon's privacy.

Vanaf de site waarop Ged-Web staat (http://miskin.orpheusweb.co.uk/) zijn een paar hulpprogramma's voor Gedcom bestanden te downloaden. Kies 'Genealogy' in het linker venster. Het zijn:

ReadGed - met !ReadGed kan men snel en gemakkelijk data uit Gedcom files halen.
CheckGed - repareert fouten in GEDCOM files zonder de gegevens aan te tasten. !Family bv heeft problemen met het importeren van Gedcom files die door andere programma's gemaakt zijn.

Behalve Gedcom web is er op de sinenomine site (http://www.sinenomine.co.uk/software/) Prune te vinden.

Prune versie 2.02 van april 2007 haalt eveneens gedeeltes uit Gedcom bestanden. Het is de bedoeling Prune  te gebruiken in combinatie met Gedcom Web. Daarbij wordt de mogelijkheid gegeven om nog levende personen uit uw Gedcom bestand te halen voordat deze informatie op Internet wordt gezet.  Prune is tevens geschikt om Gedcom files van anderen te controleren en daaruit bepaalde gegevens te verwijderen die geen relatie hebben met uw data.
Prune is freeware.

Van !Gedtext, een freeware utility geschreven door Rob Hemmings in BBC BASIC, zijn diverse versies van diverse sites te downloaden, maar de nieuwste versie (versie 1.08) is hier verkrijgbaar.

Gedtext maakt een tekstrapport op van alle personen in een Gedcom bestand. Gedtext is vooral bedoeld voor gebruik met !Family, maar werkt ook met Gedcom applicaties gemaakt door andere genealogie programma's en 'tekent' een grafische stamboom.  In Gedtext kun je tevens aangeven wat voor gegevens er in het uitvoer bestand moeten zitten, bv alleen een lijst met namen of bepaalde statistieken.

In de Basic versie 2.12 van !Family, geschreven door Dennis Howe, zult u ancged vinden, een omzettingsprogramma, dat de niet-standaard geneologische bestanden van Ancestry vertaalt naar een standaard Gedcom bestand..

Zie ook !Ged-Anc en  !AncConv op de downloadpagina van APDL - onderaan de pagina -  programma's die het mogelijk maken gedcom files in Ancestor + te importeren of in te laden.

Zoals ik al eens schreef, een Gedcom bestand is een tekstbestand. Voor mensen die hun gegevens als tekst verwerken met een tekstverwerker, heb ik een aardig DOS programmaatje  gevonden: Makeged van Jim Pool, een programmaatje dat van een ascii tekstbestand een html bestand kan maken. Men dient zich wel aan een paar regels te houden, de volgorde van de ingetikte gegevens bv. Hoewel, er staat ook een DOS programmaatje bij: Reorder dat de gegevens controleert en indien nodig in de juiste volgorde zet.

Maar eigenlijk zijn al die programma's die van een gedcom een html pagina creeren overbodig als u een genealogieprogramma bezit, een genealogie programma doet nl hetzelfde.

In het verleden is er door de genealogiewerkgroep al aandacht besteed aan en geschreven over DOS programma's voor RISC OS computers die met de PCkaart werken of een PC emulator gebruiken.

Een update:
 
Naam Versie Taal Demo
HazaData 7.2 ned
HazaData 7.1 engels freeware
GensData/D90 2.6 ned
Pro-Gen 3.0b ned

Een tiental jaren terug waren het nog DOS programma's, maar zo langzamerhand zijn deze programma's die onder DOS werkten naar Windows overgestapt.

Het overstappen van GD/D90 naar GensDataPro is zeer eenvoudig omdat de GD/90 bestanden, zonder enig verlies van gegevens, direct ingelezen worden in GensDataPro, schrijft men op de website.

Nog een opvolger van GensData voor Dos is GD/Win voor Windows, geschreven door  J.L.J.  Lauwerier. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor gebruikers van GensData/D90 (voor DOS), schrijft hij op zijn site. Het is nederlands en er is ook een Open Source versie.

En HazaData voor DOS is Haza 21 voor Windows geworden. Een probeerversie.

Pro-Gen is van oorsprong geschikt voor MS-DOS 3.0 of hoger. Dit programma wordt en werd door vele clubleden gebruikt. Gebruik in een DOS-venster onder WINDOWS 3.x / 95 / 98 / ME / NT / 2000 / XP is ook mogelijk.

Wie nog interesse heeft in een diskette met Gensdata/D90 v.1.10 kan contact opnemen.

Van de volgende genealogie-programma's zijn geen demo's beschikbaar, want de programma's zijn gratis. Nu Windows zo langzamerhand ook ingeburgerd raakt bij de RISC PC, aandacht voor Aldfaer en Oedipus II.

Of een programma goed voor u werkt hangt af van een totaal overzicht. Waar u het meeste mee zult werken zijn de persoonskaarten, kaarten waar u de gegevens van een persoon kunt invullen, als naam, geboortedatum en -plaats, overlijdensdatum en -plaats, de trouwdatum, de naam van de partner en zijn / haar gegevens, bovendien de namen van de ouders van de probandus.

Een paar voorbeelden van persoonskaarten.

Persoonskaart van Aldfaer:

Een tevreden gebruiker van Aldfaer vertelt:
"Het programma doet precies wat ik wil, ik had alleen moeite met de update."

Persoonskaart van Oedipus:

Zelf ben ik uiterst tevreden over Oedipus II, met 'opmaak naar eigen smaak'.

En zo met behulp van diverse programma's kun je al je gegevens op zijn plaats zetten, je ouders en voorouders een plekje in het geheel geven, net als Anna heeft gekregen.

 Anna.htm (summier overzicht).

Wat rest is as van wie ze was
En nog een ding: herinnering.

Anna heeft haar plekje gevonden.
 

Dit was:


Voor reacties, verbeteringen en / of aanvullingen:
jalov@nostalgia8.nl

De besproken bestanden zijn ook van mijn website nostalgia8.nl te downloaden.