riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Dit is alweer de 86e editie, ofwel de tiende jaargang nummer vijf, van riscynieuws.net - de nieuwsrubriek van de *Asterisk. In deze uitgave is er aandacht voor de Vpod, is het een echt product of zijn we in de maling genomen? Nieuws over RISCOS Ltd en haar producten en ook aandacht voor de aankondigingen van (nieuwe versies van) diverse producten die op de Wakefield show gepresenteerd zijn.


De website van RISCOS Ltd is sinds de oprichting van het bedrijf eigenlijk nooit meer van een grote update voorzien. Nu is dat ook niet direct het belangrijkste product van RISCOS Ltd (dat zijn RISC OS 4.xx en RISC OS Select), maar aan de andere kant had de site nu wel een heel erg verouderde aanblik. Daar is nu echter verandering in gekomen, de site van RISCOS Ltd is namelijk niet alleen aan vernieuwing toe, maar de site is nu ook echt vernieuwd.

Waar de oude site nog aandacht had voor een product als RISC OS 4, dit besturingssysteem is nog van voor de eeuwwisseling van 2000 naar 2001, heeft de nieuwe site duidelijk aandacht voor het bestaande productaanbod van RISC OS Select en natuurlijk RISC OS Six.

Het redesign van de site heeft voor verstokte gebruikers van browsers uit de vorige eeuw (denk hierbij onder andere aan ANT Fresco en Oregano) wel tot gevolg dat de site niet meer zo netjes weergegeven wordt dan de oude site. Men heeft namelijk de oude tabel-gebaseerde layout vervangen door een layout die gebaseerd is op CSS, wat tot gevolg heeft dat de nieuwe website 'best viewed with Netsurf'. Gelukkig is NetSurf open source en door een ieder gratis te downloaden vanaf de NetSurf project site. Op dit moment is men nog druk aan het sleutelen aan de site, het zal waarschijnlijk ook nog wel even duren voordat alle informatie in de nieuwe opmaak aanwezig zal zijn - sommige delen (en dan met name de delen die vooral uit historische overwegingen beschikbaar gemaakt zijn) zullen helemaal niet bijgewerkt worden...


Naast het werken aan het vernieuwen van de site, heeft men ook een nieuwe versie van RISC OS 6 uitgebracht, het gaat dan om Select 5i2 en het versienummer is RISC OS 6.16. Deze keer heeft men niet gewerkt aan nieuwe mogelijkheden voor de eindgebruiker, maar heeft men vooral aan "verbeteringen onder de motorkap" gewerkt. Met andere woorden er zijn bugs gefixt en men heeft gewerkt aan het verder optimaliseren (bijvoorbeeld versnellen) van de code van RISC OS 6.16.

Een lijst met de modules die bijgewerkt zijn, die is terug te vinden op de site van RISC OS Select.

Op Drobe is overigens ook een artikel gewijd aan RISC OS 6, waarbij men de nieuwe mogelijkheden die sinds RISC OS 6/Select beschikbaar zijn voor het voetlicht haalt en beschrijft welke nieuwe features er allemaal aanwezig zijn in de laatste versie van Select.

Denk hierbij aan onder andere de volgende nieuwigheden:

In het artikel staan nog diverse andere (handige) nieuwigheden van RISC OS Select/RISC OS 6 - zodat gebruikers van eerdere versies van RISC OS een vergelijking kunnen maken tussen hun huidige versie en de versie zoals beschikbaar via het 'Select Scheme'.


In aanloop naar de Wakefield RISC OS Show zijn er weer updates van diverse programma's uitgebracht, één van de applicaties die vernieuwd is dat is het vectortekenpakket ArtWorks. Dit pakket is inmiddels aangekomen op ArtWorks versie 2.9, zo is te lezen op de site van MW-Software.

In ArtWorks 2.9 zijn er weer diverse verbeteringen voor de gebruiker beschikbaar, de meest in het oog springende verbetering is de mogelijkheid om alpha-transparency mee te nemen bij het exporteren van de tekeningen naar een bitmap-formaat zoals PNG of het RISC OS Sprite-formaat. Door deze optie zal de afbeelding een mooi geheel met de achtergrond vormen. zelfs al is er gebruik gemaakt van semi-transparante objecten. De export van het alphakanaal wordt ook toegepast voor de anti-aliasing van teksten en andere vormen, zodat ook afbeeldingen zonder half-doorzichtige delen baat hebben bij deze nieuwe mogelijkheid.

Naast deze verbetering zijn er onder andere op de volgende gebieden verbeteringen aangebracht in deze nieuwe versie:

In de aankondiging op de site van MW-Software zijn meer details over de nieuwe en verbeterde opties van ArtWorks 2.9 terug te vinden.

Hieronder is verder nog een voorbeeld van de verschillen tussen de afbeelding met en zonder alphakaneel terug te vinden, op de pagina met features van ArtWorks 2.9 staan live-voorbeelden (die dus alleen correct weergegeven worden in een browser die dit ondersteund, zoals bijvoorbeeld NetSurf en Firefox).


In de vorige riscynieuws.net was er al aandacht voor het bericht van Stuart Tyrrell Developments wat de "Vpod" aankondigde, dit bericht dat op 1 april publiek gemaakt werd, gaf echter nog niet aan wat er bedoeld werd. Aangezien het bericht op 1 april uitgebracht werd, was er al snel speculatie over het bericht: Moeten we het bericht wel of niet serieus nemen? (Zoals in de vorige riscynieuws.net al aangegeven is, was de UNIpod ook op 1 april aangekondigd).

Naar de aanloop van de Wakefield show begon de geruchtenstroom verder op gang te komen, zo is in een bericht op Drobe te lezen dat het om een VGA-kaart voor de RiscPC zou gaan, waarbij de podule ook nog eens een IDE-interface, USB en netwerkkaart zou zijn.

Op het moment dat deze riscynieuws.net samengesteld wordt, is de Wakefield show aan de gang en komen er ook foto's vrij van de, tot vandaag nog mysterieuse, Vpod. Het blijkt dat de Vpod een grafische kaart is, die gebruik maakt van dezelfde chip als de A9Home, er is verder geen combinatie met een andere hardware-uitbreiding dus zal men voor de andere mogelijkheden (die eerder in deze sectie genoemd zijn) nog steeds een UNIpod aan moeten schaffen.

Eindelijk, een afbeelding van de Vpod:

De kaart is ontworpen om gebruikt te worden met RISC OS 6 en is voorzien van 32MiB VRAM. Ook is enige hardware-acceleratie aanwezig in de gebruikte chip. De chip is uit dezelfde serie als de VGA-chip die gebruikt is in de A9Home, in beide gevallen gaat het om een chip uit de SM500-serie van Silicon Motions.

Voor de geïnteresseerden: De kaart zal 149 UKP moeten gaan kosten.


Ook van R-Comp zijn er weer van diverse applicaties nieuwe versies uitgebracht, hierbij gaat het onder andere om SafeStore, DataPower en de nieuwe toepassing "DP Genealogy Records".

Van SafeStore, een programma om gegevens veilig te stellen d.m.v. een backup op een externe harde schijf of USB-memorystick, is inmiddels versie 1.20 uitgebracht, zo is te lezen in een news quickie op Drobe. Nieuw in deze versie is verbeterde ondersteuning van netwerk harde schijven, ook zouden er diverse andere zaken verbeterd moeten zijn - helaas worden die niet met name genoemd...

Ook van het database-programma DataPower is, op de Wakefield Show, een nieuwe versie uitgebracht. Deze nieuwe versie, die voorzien is van versienummer 3.10, is gratis voor bezitters van DataPower 3.xx.

Versie 3.10 van DataPower voegt de mogelijkheid tot om te e-mailen vanuit de applicatie, waarbij men gebruik maakt van R-Comp's Direct Mail systeem. Volgens de aankondiging van R-Comp zorgt deze nieuwe optie voor meer flexibiliteit voor de DataPower-gebruikers. Zo zijn men bijvoorbeeld automatisch een e-mail kunnen versturen dat een abonnement verlengt moet worden of kan men facturen of nieuwsbrieven vanuit de database direct naar de klant versturen.

Andere nieuwe opties van DataPower zijn een "PC Keys"-functie, een herziene/uitgebreidere configuratie-mogelijkheid en verder kleine verbeteringen aan de software (bijvoorbeeld betere Iyonix-compatibiliteit).

Op basis van DataPower heeft men een genealogisch programma uitgebracht, dat op dit moment door het leven gaat als "DP Genealogy Records", mocht iemand een pakkendere naam weten dan staat men open voor suggesties.

De applicatie is bedoeld voor RISC OS gebruikers die de familiegeschiedenis uitzoeken, ofwel voor mensen die aan genealogisch onderzoek doen. Allerlei zaken die hieraan gerelateerd zijn (bijvoorbeeld huwelijk, geboorte, doop, overlijden en dergelijke) kunnen in deze applicatie opgeslagen worden. Maar ook bestanden, zoals bijvoorbeeld foto's of GEDCOM-archieven kunnen in deze applicatie opgeslagen worden en aan elkaar gekoppeld worden.

Meer gedetailleerde informatie over de mogelijkheden van deze nieuwe applicatie is te vinden in de aankondiging van R-Comp.


Naast de diverse nieuwsaankondigingen (en speculaties, zoals over de Vpod) is er op Drobe ook aandacht voor diverse nieuwe applicaties, hieronder een tweetal voorbeelden van de linkjes zoals die op Drobe terug te vinden zijn:


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van deze uitgave van riscynieuws.net. In deze editie konden we eindelijk een eerste blik werpen op de Vpod en was er aandacht voor diverse andere productaankondigingen in de aanloop naar de Wakefield show.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis