riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij riscynieuws.net - op het scherm is net het 6e nummer van de tiende jaargang verschenen. Dat betekent ook dat we inmiddels aangekomen zijn bij de 87e uitgave van deze rubriek. In deze editie is er veel aandacht voor de shared source RISC OS 5 en gerelateerde berichten, maar er is ook nog aandacht voor diverse ander nieuws waaronder foto's van de RISC OS Experience.


Het is al weer enige tijd geleden dat Castle Technology begonnen is met het vrijgeven van de broncode van RISC OS 5 onder een shared source licentie. Na het eerste bericht, waarvan melding gemaakt is in riscynieuws.net editie 61, heeft het nog enige tijd geduurd voordat de broncode daadwerkelijk beschikbaar kwam. Aanvankelijk werd er nog niet erg veel gedaan met de broncode van RISC OS 5 en bleef het eigenlijk beperkt tot het (verder) ontwikkelen van de code ten bate van de Iyonix pc.

Inmiddels is men echter begonnen aan het aanpassen van de broncode, zodat deze ook op andere processoren dan de XScale werkt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat RISC OS ook op andere hardwareplatforms dan de reeds bestaande Acorn/RISC OS systemen te gebruiken is, van dit idee is ook reeds eerder melding gemaakt en wel in riscynieuws.net nummer 83 - in dat bericht was er nog sprake van het aanpassen van de code zodat deze op een Pandora-systeem zou kunnen gaan werken.

Op The Iconbar is nu een bericht van Jeffrey Lee geplaatst dat voorzien is van de titel 'RISC OS on OMAP - the future?'.

In dit artikel wordt er ingegaan op de diverse nieuwigheden van de Cortex-A8 architectuur en dan in het bijzonder de voordelen van de OMAP3530:

Helaas is het echter niet allemaal rozengeur en maneschijn, zo heeft de OMAP3530 ook een aantal nadelen. Er is bijvoorbeeld geen IDE of Serial ATA controller aanwezig, als alternatief hiervoor zal men gebruik moeten maken van een SD/MMC-kaart (deze zijn over het algemeen significant duurder dan een "ouderwetse" harde schijf - aan de andere kan heeft RISC OS ook minder opslagruimte nodig dan andere besturingssystemen). Verder is er op de chip ook geen PCI-bus aanwezig (en al helemaal geen Acorn podulebus), voor uitbreidingen zal men gebruik moeten maken van USB - waarbij de standaard in RISC OS 5 aanwezig USB stack nog niet superoptimaal is.

Als laatste is de ingebouwde display-hardware slechts geschikt voor een pixel-rate van 86.5MHz, hetgeen overeenkomt met een resolutie van 1280×1024 pixels op 57Hz. Voor een portable device is dat natuurlijk ruim voldoende, maar deze beperking maakt het gebruik van bijvoorbeeld een BeagleBoard als een volwaardige computer vrijwel onmogelijk.

Het artikel op The Iconbar gaat nog veel verder in technische details en mogelijke implementatie van RISC OS op een Cortex-A8 gebaseerde processor, in dit bericht zal ik daar niet verder op in gaan. Om een totaalplaatje te krijgen kan men het beste het artikel op 'The Iconbar' lezen...


Op Drobe is inmiddels ook een bericht geplaatst waarin een screenshot getoond wordt van een RISC OS desktop die draait op een Beagleboard die voorzien is van een ARM Cortex-A8 processor. Deze schermafbeelding laat zien dat dit hardware-bordje draait onder RISC OS 5, waarbij er gebruik gemaakt is van de (bron)code die beschikbaar gemaakt is door Castle Technology/RISC OS Open Ltd.

In dat bericht is verder te lezen dat Jeffrey Lee, die de aanpassingen gedaan heeft zodat RISC OS op en Beagleboard kan draaien, de benodigde wijzigingen aan RISC OS Open door zal geven. Ook is het de bedoeling dat er instructies gepubliceerd zullen worden, hoe deze code door anderen gebruikt kan worden, om deze versie van RISC OS 5 op hun eigen Beagleboard te laten werken.

In één van de reacties op dit bericht geeft Jeffrey verder aan dat deze code vooral bedoeld is voor ontwikkelaars. Er is bijvoorbeeld nog geen code aanwezig die er voor zorgt dat de status van het CMOS-RAM correct bewaard/opgehaald wordt. Verder heeft men de C/C++ compiler (en de bijbehorende tools) nodig om de ROMS te maken die op de Beagleboard-hardware gebruikt kan worden.


Het is overigens niet alleen nieuwe hardware die profijt heeft van de shared source versie van RISC OS 5. Zo is er nu ook mogelijk om RISC OS 5.15 op de RPCEmu emulator te laten werken. Zoals te zien is in de schermafbeelding die naast dit bericht staat.

Op de RPCEmu-lijst geeft Tom Walker, de originele auteur van RPCEmu, aan waar de gewijzigde bestanden t.b.v. RISC OS 5.15 te vinden zijn en geeft hij ook een link naar de schermafbeelding die laat zijn dat RISC OS 5.15 zonder verdere wijzigingen op RPCEmu draait. De gebruikte ROM-set van 5.15 is overigens wel de set die bedoelt is voor computers die voorzien zijn van een IOMD, ofwel een RiscPC of A7000-serie, dat is nu net de hardware die door RPCEmu nagebootst wordt...

Op Drobe is verder te lezen dat de Spoon-editie van RPCEmu in versie 0.8.4 ook experimentele ondersteuning heeft voor versie 5.15 van de RISC OS 5 ROM-set t.b.v. IOMD-hardware.


Om de serie RISC OS (5) gerelateerde compleet te maken nog wat links naar diverse interessante 'news quickies' op Drobe:

De titels van deze kort-nieuws berichten spreken voor zichzelf en zoals hierboven te lezen is, heeft men inmiddels ook al versie 5.15 van RISC OS uitgebracht t.b.v. de RiscPC (en vergelijkbare hardware).

Op Drobe staat verder nog een bericht van de hand van Paul Stewart waarin hij tips aan RISCOS Ltd geeft voor de komende 5 jaar. Diverse zaken komen aan bod uitgesplitst over 5 aandachtspunten, waaronder het advies om opener (meer transparant) te opereren en het verbreden van het RISC OS Select project.


Naast de stroom aan berichten die vooral over RISC OS zelf gaan, is er natuurlijk ook nog ander nieuws. Zo is van de browser NetSurf inmiddels versie 2.1 uitgebracht. Deze versie bevat ten opzichte van versie 2.0 vooral bugfixes zoals:

Overigens is dit maar het topje van de ijsberg, de hoeveelheid fixes t.o.v. versie 1.x is natuurlijk veel groter. Een volledige lijst met wijzigingen is te vinden in de ChangeLog.


Zoals inmiddels al wel bekend bij de meeste lezers van deze rubriek, is Drobe de website die het vaakst wordt bijgewerkt (onder andere met berichtjes over nieuwe versies van RISC OS software). Hieronder nog een aantal links naar (news quickies) hierover:


Als laatste in deze riscynieuws.net nog een aantal foto's van de op 16 mei gehouden RISC OS Experience:


Opbouwen, aansluiten & discusieren...

De Archive stand aan het begin van de ROX

Zo maar een van de computers van een actief lid

Emulatie - RPCEmu onder Linux

RISCOS.be

'Secret project' - een A9CaseMod onder papier...

Martin Würthner - onberispelijke software...

Presentatie RISC OS & shared source...

... en RISC OS publiek!

Als laatste een algemene impressie.


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van deze riscynieuws.net, met heel veel aandacht voor de diverse comunity projecten inzake RISC OS 5 en een paar foto's van de in mei gehouden RISC OS Experience - waarbij foto's van de door mezelf gehouden presentatie (over RPCEmu) helaas ontbreken...

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis