SPAARLICHT

Vanaf september 2009 mogen gewone gloeilampen van 100 watt en meer niet langer verkocht worden. Misschien is het toch wel verstandig om voor het te laat is nog een voorraadje in te slaan. De vervangende "energiezuinige" lampen geven namelijk veel minder licht dan verwacht, tenzij u meteen ook alle armaturen in huis vernieuwt.

Een klassieke gloeilamp geeft naar alle kanten evenveel licht en is meestal zo gemonteerd dat hij naar voren straalt. Maar spaarlampen en halogeenlampen geven hoofdzakelijk licht opzij, ze moeten bij het monteren dus eigenlijk een kwartslag worden gedraaid. Bij de meeste lampekappen gaat dat niet.

Als u de lampen in huis vervangt door zuinige lampen, dan bespaart u inderdaad energie. Het wattage dat op de lamp staat klopt wel, het is trouwens makkelijk te meten. Maar draait u die zuinige lamp in een gewoon armatuur, dan krijgt u er veel minder licht uit dan het doosje belooft. Dat licht is thuis wat lastiger te meten dan het wattage, maar niet ondoenlijk. Ik kreeg dit resultaat:

Halogeen 42 W --> 20 W gloeilampSpaarlamp 11 W --> 20 W gloeilamp
Halogeen 53 W --> 25 W gloeilampSpaarlamp 15 W --> 25 W gloeilamp
Halogeen 70 W --> 40 W gloeilampSpaarlamp 20 W --> 40 W gloeilamp
Halogeen 105W --> 75 W gloeilamp

Zo'n "zuinige" halogeenlamp geeft dus recht vooruit altijd minder licht dan een gewone gloeilamp met hetzelfde wattage en is daardoor per saldo duurder. Een spaarlamp geeft recht vooruit slechts twee keer zoveel licht als een gloeilamp (en niet vijf keer, zoals op het doosje staat). U zit dus een beetje in het donker. Opzij geven beide lampsoorten wel de beloofde hoeveelheid licht af, maar dat gaat meestal verloren in de lampekap. 't Is maar dat u het weet.

 

Reflectorlamp

Probeer eens een reflectorlamp als oplossing. Dat is zo'n lamp met een ingebouwde spiegel die veel zijlicht naar voren kaatst. Het effect is niet altijd mooi, maar u krijgt zo in elk geval veel licht de goede kant op. Bij reflectorlampen gaven mijn metingen het volgende beeld:

Klassieke reflectorlamp 60 W --> 300 W gloeilamp
Halogeen reflectorlamp 42 W --> 340 W gloeilamp
 
Klassieke reflectorlamp 40 W --> 200 W gloeilamp
Halogeen reflectorlamp 28 W --> 230 W gloeilamp
Halogeen inbouwspotje 50 W --> 230 W gloeilamp
 
Klassieke reflectorlamp 25 W --> 140 W gloeilamp
Halogeen inbouwspotje 20 W --> 75 W gloeilamp
Reflector-spaarlampje 7 W --> 20 W gloeilamp

De klassieke reflectorlamp geeft recht-vooruit ruim 5x zoveel licht als een gewone gloeilamp. Nieuw zijn reflectorlampen met een ingebouwd halogeenlampje. Die geven net zoveel licht als een gewone reflectorlamp maar gebruiken minder stroom. Wat op het doosje staat blijkt dus bij reflectorlampen wel te kloppen. Met één belangrijke uitzondering: de 7 watt reflector-spaarlampjes. Die geven niet meer licht dan een gewone 25 watt gloeilamp. Dat staat wel op het doosje, maar niet dat dit slechts een fractie is van het licht dat een klassieke 25 W reflectorlamp uitstraalt.

Paul Porcelijn