Hoest hygiëne

door Henri Derksen

Beste mensen,

Soms is het nodig om een bericht te schrijven wat niet direct met computers te maken heeft, maar wel met de uitvoering van onze hobby op clubbijeenkomsten. Hoesten? Zo!

In het najaar van 2009 wordt een epidemie/pandemie van de Mexicaanse Griep (H1N1) verwacht en ook de Q-koorts zal menigeen treffen helaas. Kunnen we dit minimaliseren?
Jazeker, behalve goede voeding (vitaminen) en handhygiŽne na toiletbezoek, is er nog een derde heel belangrijk hulpmiddel ter verkleining van de verspreiding inzetbaar, namelijk de zogenaamde "hoest hygiŽne".

Wat is dat nu weer, zult u zich afvragen?
Heel simpel, elke hoestbui en niesbui zal zich met een snelheid van ruim 150 km/h door de lucht verspreiden over een redelijke afstand van bijna vier meter, met alle gevolgen van dien (=besmetting). Dit valt meestal heel simpel te voorkomen door tijdens het hoesten en/of niezen een (papieren) zakdoek voor de mond te houden, of op z'n minst een hand en het hoofd af te wenden van andere mensen. Meestal voelt men het namelijk aankomen, dus kun je direct naar je zakdoek grijpen. Het grote voordeel daarvan is ook nog eens dat het geluid aardig wordt gedemt.
Uw medeclublid zal u dankbaar zijn.
Als uw hand nat geworden is, veeg hem dan af aan uw zakdoek, of ga ze even wassen.
Het is even wennen, maar na enig volhouden wordt het zakdoek pakken een automatische routine bij een opkomende hoest- of niesbui. Ja echt, sommigen tetteren als een olifant in het openbaar, voorkom dat a.u.b..

En als je heel erg snotterig en hoesterig of extreem verkouden bent, wees dan sociaal en blijf in dat geval thuis.
Als je twijfelt, of na een week nog ziek bent, raadpleeg dan uw huisarts.

Overige tips:

Zo verkleinen we de kans dat menig computerclublid een volgende bijeenkomst moet thuisblijven wegens ziekte.
We willen elkaar immers graag vaker zien en horen (de spraak, niet de hoest ;-). In januari 2009 was ik vijf weken lang gedwongen om een griep uit te zieken, en heb daardoor vele clubbijeenkomsten moeten missen, en dat voorkom ik liever nog een keer, ziek zijn gun ik niemand. Hartelijk dank voor jullie welwillende medewerking. Tot weder-mails/-ziens,

Met een vriendelijke groet van |_|   |\
                | |enri |/erksen,

                Big Ben Club Regio Coördinator.

                "De smeerolie van het club gebeuren ;-)"