RISC OS Tips

    Tips:
  1. Nieuwe versie !MakeModes
  2. Marmer uit Ovation verwijderen
  3. Database voor Index Asterisk

Nieuwe versie !MakeModes

Een nieuwe versie van het bekende !MakeModes programma welke wel goed werkt met RISC 4.xx en hoger is te vinden bij:
http://www.cjemicros.co.uk/micros/resources/index.shtml>

32 bit MakeModes 0.27 zip archief van 171 kb
http://www.cjemicros.co.uk/micros/resources/makemodes.zip>

32 bit MakeModes patch voor versie 0.26 2 kb
http://www.cjemicros.co.uk/micros/resources/mkmdpatch.zip

(tip ingestuurd door Henri Derksen)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Marmer uit Ovation verwijderen

Sommige RISC OS programma's zijn wat inconsistent wat betreft het weergeven van menu's en hun achtergrond. Gelukkig is dat soms of vaak aan te passen. Marmeren achtergrond uit menu's van !Ovation Pro verwijderen? Ja dat kan gelukkig met een simpel truuckje.

Open de map:
ADFS::HardDisc4.$.Graphics.OvationPro.!OvnPro.Applets.!Custom.AResources

En hernoem daar het bestand: Sprites22 in OldSprites22
Copieëer daarna die OldSprite22 naar Sprites22, en ga die editen met !Paint, totdat die achtergrond naar je zin is.
Ik heb er een grijs plaatje in de kleur 13 van gemaakt, maar iets anders kan natuurlijk ook.
Copieëer daarna dat nieuw bestand Sprites22 naar NewSprites22, zodat je steeds kan wisselen tussen OldSprites22 en NewSprites22, door het juiste bestand naar Sprites22 te copieëren.
Je kan !Sprites22 ook geheel weglaten, dan wordt ook de grijze kleur 13 gebruikt.

Ik vind marmer nogal druk aan de de ogen, en ik krijg er altijd een koud gevoel bij, iets uit oude huizen en vloeren uit m'n jeugd. Bij mij staat dat marmer in RISC OS achtergrond (Textured window backgrounds) dus uit. Zie !Boot Windows configuration.

Voor meer informatie over de RISC OS Windows, zie een eerder verschenen artikel in de *Asterisk van juni 2006 nummer 24.05 'Met minder dimensies meer duidelijkheid'.

Veel plezier met de menu's van !Ovation Pro.

(tip ingestuurd door Henri Derksen)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Database voor Index Asterisk

Suffig als ik van nature ben (Paul Sprangers), ontdekte ik pas vandaag dat onze meest recente Club-DVD niet alleen alle Asterisken in zowel HTML- als PDF-formaat bevat, maar dat er zelfs een volledige index bijgeleverd is! Hulde aan diegenen die al het pluis- en typwerk hebben gedaan.

Weliswaar heb ik geen Eureka, maar het CSV-bestand was voor mij genoeg. In mijn eigen, nog nooit vrijgegeven, database-programma heb ik nu een database van alle Asterisk-artikelen ooit verschenen.

Die database ziet er zo uit: http://www.sprie.nl/Homepage//temp/Asterisk.jpg

Uit het plaatje mag blijken dat ook de betreffende aflevering meteen kan worden opgevraagd, hetzij in PDF hetzij in HTML, vooropgesteld althans dat de DVD in de speler ligt.

Voor die mensen die de database (en dat programma) ook eens willen proberen, volgt hier de link (1,01 MB): http://www.riscos.sprie.nl/Downloads/Databeest.zip

Voor de waarlijk ge´nteresserden is hier bovendien de link naar de handleiding (in PDF-formaat - 3,8 MB): http://www.riscos.sprie.nl/Downloads/Manual.pdf

Vriendelijke groet,
Paul Sprangers

(bericht overgenomen uit Algemeen@intaco.net)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks