riscynieuws.net

door Kees Grinwis


In de browser is net de rendering van de 89e editie van riscynieuws.net gestart, we zijn nu aanbeland bij nummer 8 van de 10e jaargang. In deze editie is er aandacht voor de transformatie van Drobe tot "The archives", is er aandacht voor divers beursnieuws en is er aandacht voor nieuwe of vernieuwde software.


Na 10 jaar lang verslag gedaan te hebben van nieuws vanuit en over de RISC OS wereld is Drobe nu op zwart gegaan. De nieuws-website, die opgericht is door Peter Price en sinds 2001 onderhouden werd door Chris Williams, werd door veel RISC OS gebruikers frequent bezocht en heeft (volgens eigen zeggen) miljoenen pagina's per jaar geserveerd aan zowel gebruikers en belangstellenden van het Acorn/RISC OS platform.

Er komt zo een eind aan een periode waarin Drobe, op een geheel eigen wijze, de nieuwswaardigheden rond RISC OS belicht heeft. Waarbij andere nieuwssites soms geheel offline gaan of, zoals bijvoorbeeld The Acorn Cybervillage, wel online blijven, maar niet meer dan afwezigheidsmelding tonen, heeft men bij Drobe voor iets anders gekozen.

Men heeft namelijk de site omgezet in een soort van archief, waarbij de berichten die de afgelopen jaren geplaatst zijn nog wel toegankelijk blijven. Heel creatief heeft men dit "The Archives" genoemd, deze bevatten alle berichten die tussen 2001 en september 2009 op Drobe geplaatst zijn. In die tijd hebben talloze schrijvers aan Drobe bijgedragen en zijn er door honderden gebruikers reacties op die artikelen geplaatst. Al deze inhoud zal online blijven staan en zal gratis toegankelijk blijven voor geinteresseerden.

Waarbij gebruikers van een browser die CSS ondersteunt (zoals bijvoorbeeld NetSurf) de site te zien krijgen zoals deze bedoeld is, oudere (RISC OS) browsers krijgen de aangepaste layout slechts gedeeltelijk te zien (zoals bijvoorbeeld het geval is bij Fresco) of krijgen een vervormde layout (zoals het geval is bij gebruikers van Oregano 1).

Er is overigens ook een Twitter account opgezet waarin de 'Latest updates from the curator' terug te vinden zijn.

Voor RISC OS nieuws zal men nu uit moeten wijken naar andere RISC OS sites, bijvoorbeeld My RISC OS, Arcsite (Duitstalig) of het RISC OS gedeelte van 'The Iconbar'. Leden van de Big Ben Club kunnen het nieuws natuurlijk ook (blijven) volgen door het lezen van riscynieuws.net.


In de vorige riscynieuws.net was er aandacht voor de Retro Reunited show en dan in het bijzonder het Acorn deel van deze show. Waarbij men het Acorn/RISC OS gedeelte vernoemd had naar de befaamde shows, zoals die georganiseerd werden in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Dat gedeelte was dus voorzien van de naam 'Acorn World 2009'.

Op The Iconbar is een verslag te vinden die aandacht geeft aan zowel de algemene Retro Reunited show en natuurlijk ook aan de Acorn World 2009. Waarbij op deze laatste, mogelijk vanwege het retro-karakter, vooral 8-bit Acorn hardware terug te vinden was.

De foto's die geplaatst zijn op The Iconbar geven een impressie weer van de complete show, waarbij er op het Acorn World gedeelte een mix van oude en niewe(re) spullen terug te vinden was. Onder de 32-bit hardware werd onder andere een 4-slice Risc PC met een pizza-oven getoond, waarbij de pizza-oven overigens niet in gebruik was. Een verstandige beslissing overigens, want in het artikel is ook te lezen dat de BBC Micro's al voor voldoende rook zorgden en in gebruik nemen van (nog) een, mogelijk, brandgevaarlijk apparaat maar beter nagelaten kon worden.

- -

In de categorie nieuwe systemen is de op de A9home gebaseerde laptop van Paul Stewart te plaatsen. Er zijn een flink aantal verbeteringen aangebracht sinds de Wakefield show van vorig jaar, waarop de "A9home-laptop" ook getoond was. Zo is het systeem nu voorzien van een CDROM-speler en wordt er nu gebruik gemaakt van een 15" monitor. Op dit moment wordt de computer voornamelijk thuis gebruikt, maar Paul is van plan om het systeem meer als portable computer te gaan gebruiken zodra het project volledig afgemaakt is.

Natuurlijk was er ook aandacht voor Acorns 8-bit periode, waarin men systemen zoals de BBC Micro, de Acorn Electron en BBC Master computers, die ook allen te zien waren op de Acorn World 2009. Eigenlijk was de show zelf vooral gericht op het 8-bit verleden, maar aangezien deze rubriek riscynieuws.net heet ...

- -

(maar toch nog wat 8-bit foto's)

Het artikel geeft zelf nog een veel breder beeld van de show en is dan ook het lezen waard voor iedere Acorn/RISC OS gebruiker.


En daarna gaan we weer terug naar het heden, de RISC OS User Group Of Londen viert namelijk haar 10e verjaardag en doet dat door een beurs te organiseren. Op 3 oktober is (of was) de RISC OS London Show 2009 en wel van 11 uur tot 17 uur. Deze show zal worden gehouden in het St. Giles Hotel - Feltham, uiteraard in Londen.

Op deze site staan ook diverse aankondigingen, zo zal MW-Software een nieuw product uitbrengen, namelijk een PostScript 3 driver die de oude Acorn PostScript level 2 moet gaan vervangen. Op de RISC OS London show zal deze driver voor het eerst te koop zijn.

Ook is te lezen dat de eerste edities van het RISC OS E-zine Drag and Drop op de show te koop aangeboden zal worden.


Of er nog meer nieuwe (of vernieuwde) producten op deze show aangeboden zullen worden, dat zal pas in de volgende riscynieuws.net te lezen zijn.


Zoals hierboven reeds aangegeven heeft MW-Software aan een nieuw product in haar portfolio opgenomen, namelijk een PostScript 3 driver: PS3. Deze driver, welke ontwikkeld is door John Tytgat en Martin Würthner, die kan gebruikt worden om naar PostScript (level 3) printers te printen, maar men kan de uitvoer ook gebruiken om bijvoorbeeld een bestand via PostScript naar PDF om te zetten.

Hoewel het met de bestaande Acorn PostScript level 2 driver wel mogelijk is om bovenstaande taken uit te voeren, is de uitvoer nieuwe PS3-driver van een hogere kwaliteit dan de oude Acorn-driver. Zo is de uitvoer van bijvoorbeeld een kleurverloop een stuk verbeterd, bij de oude driver bestaat deze uit ongeveer honderden kleine fragmenten en bij de nieuwe driver uit het juiste aantal afbeeldingen dat geprint wordt. Op de product-site zijn er voorbeelden te vinden die het verschil zeer duidelijk aangezen, de kleine afbeeldingen staan hieronder - deze geven de belangrijkste verschillen weer, maar voor het probleem van het wegvallen van pixel moet men de grote afbeeldingen via de product-site openen.

-

(linker afbeelding is van de Acorn PostScript level 2 driver - rechter afbeelding is de PS3 uitvoer)

De totale lijst met verbeteringen is op de MW-Software site terug te vinden, hieronder heb ik een aantal willekeurige punten uit deze lijst over genomen:

De minimale systeem-eisen om deze nieuwe driver te kunnen gebruiken zijn RISC OS 3.5, Printers 1.53 en een 32-bit SharedCLibrary.


Als laatste nog aandacht voor de RISC OS poort van de Mozilla Firefox browser, op Drobe is namelijk te lezen dat er een experimentele Firefox-versie beschikbaar is die vooral zorgt voor een besturingssysteem dat minder traag (single tasking) aanvoelt als Firefox in gebruik is.

Om deze versie te kunnen gebruiken moet men de nieuwste RISC OS versie van Firefox gebruiken en moet de executable vervangen worden. Deze nieuwe executable is zodanig aangepast dat de aanroep naar Wimp_Poll in een losse thread uitgevoerd wordt, het gevolg is dat de applicatie beter multi-taskt met de rest van de RISC OS desktop.

De gebruikte Firefox-versie blijft overigens gewoon 2.0, het is dus geen update naar de nieuwere 3.0 of 3.5 browsers!

A9home bezitters en gebruikers van SmartMenu moeten overigens de laatste versie van deze handige module downloaden vanaf de site van Dick Tanis. De laatste versie van SmartMenu bevat namelijk een aangepaste WimpSWIVe module, die wel goed samenwerkt met de Firefox-poort.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van weer en nieuwe editie van riscynieuws.net, met daarin onder meer aandacht voor Drobe's afscheid, de Acorn World 2009 (retro-)show en voor de nieuwe PS3-driver van MW-Software.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis