riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Hartelijk welkom bij de 90e editie van riscynieuws.net, dit is het 9e nummer van de tiende jaargang. Dat dit de 90e uitgave is, dat betekent dat deze rubriek al weer meer dan negen jaar bestaat (vandaar dat we ook bezig zijn met de tiende jaargang - er zijn namelijk jaren geweest met minder uitgaven en in de eerste jaargang zijn er slechts 3 uitgaven gedrukt).

In deze editie aandacht voor de RISC OS Londen show die gehouden is, nieuwe software en de inspanningen die verricht worden om RISC OS 5 op andere hardware aan de gang te krijgen.


In de vorige riscynieuws.net was er aandacht voor het verslag van de Acorn World 2009, als onderdeel van de 'Retro Reunited show'. In datzelfde nummer was er ook al het bericht dat voor 3 oktober de RISC OS London Show 2009 op de planning stond.

Inmiddels is die beurs ook weer achter de rug en zijn er ook foto's online gezet van deze show. Op My RISC OS is een bericht te vinden dat linkt naar een foto-impressie samengesteld door Peter Howkins.

Hieronder is een kleine collage van de foto's die op site terug te vinden zijn geplaatst:

- -

Overigens zijn er ook een aantal video's gemaakt van de presentaties die op de

RISC OS London Show gehouden zijn, zo is te lezen in een bericht op de Acorn-nieuwsgroep 'comp.sys.acorn.announce'. Deze zijn beschikbaar als MPEG-bestanden die ook onder RISC OS, met KinoAmp, af te spelen zijn, zoals in onderstaande schermafbeelding te zien is:

In datzelfde bericht wordt ook gemeld dat de beurs een succes was en men reeds bezig is met het plannen van een show voor volgend jaar, meer hierover zal ongetwijfeld de komende maanden wereldkundig gemaakt worden.


Nu Drobe niet langer meer frequent bijgewerkt wordt is er eigenlijk een gat gevallen in de berichtgeving voor wat betreft Acorn/RISC OS nieuws. Hoe dat gat precies ingevuld gaat worden, dat is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, maar de afgelopen tijd zijn er in elk geval meer berichten geplaatst op The Iconbar dan gebruikelijk geworden was voor deze nieuwssite.

Op The Iconbar is er bijvoorbeeld aandacht voor de nieuwe PostScript 3 driver die uitgegeven wordt door MW-Software, voor dit bericht was in de vorige riscynieuws.net al aandacht en hier zal ik dus niet verder op in gaan.

Ook is er aandacht voor het artikel dat op Drobe verschenen is nadat de site 'op zwart' gegaan is, namelijk de recensie van 'Micro Men' door Chris Williams. 'Micro Men' is een korte film die gaat over de rivaliteit tussen Sinclair en Acorn aan het begin van de jaren tachtig van de 20e eeuw.

Maar er is meer...


Op The Iconbar en My RISC OS is te lezen dat er een nieuwe commerciële toepassing uitgebracht is voor RISC OS, het gaat hierbij op een dataanalyse-pakket dat door het leven gaat met de naam 'Luafox'.

Deze applicatie kan verder CSV- en OpenDocument Sheet (ODS - het spreadsheetformaat van o.a. OpenOffice.org en KOffice) bestanden in lezen. Ook bevat het diverse andere opties, zoals: Gemakkelijke tabelmanipulatie, projectbeheer en grafiekgeneratie.

In het artikel is verder te lezen dat Luafox een minimaal een StrongARM nodig heeft, hoewel dit niet direct een vereiste is van de applicatie zelf, maar van de Lua-poort (aldus de eerste reactie die door de auteur van Luafox, Michael Gerbracht, gepost is). Als de Lua-omgeving de ARM7 gaat ondersteunen dan zou Luafox ook snel ARM7-compatible te maken moeten zijn.

Aangezien het pakket commercieel is, hangt er ook een prijskaartje aan, voor een single user licentie zal er 89 euro betaald moeten worden.

Overigens zijn de bibliotheken die gemaakt zijn om de WIMP en de toolbox te benaderen wel gratis te gebruiken, in zijn reactie geeft Michael aan dat hij zal proberen om deze los ter download beschikbaar te stellen.


Nieuwe machines die in staat zijn om RISC OS te draaien komen niet elk jaar uit en de machines die de afgelopen tijd uitgekomen zijn (de Iyonix pc en de A9Home) zijn al weer enige tijd oud. En hoewel beide machines voor RISC OS begrippen een revolutie waren, zijn het nu niet direct snelheidsmonsters t.o.v. datgene dat in de PC-wereld gangbaar is - hoewel daar de snelheid van bijvoorbeeld de processor o.a. bereikt wordt door veel geld in de ontwikkeling van die CPU te stoppen, is dat iets wat de consument niet direct merkt.

Met het openbaar maken van de source van RISC OS 5 is er nu echter wel de mogelijkheid ontstaan om het besturingssysteem compatible te maken met andere ARM-gebaseerde hardware. In eerdere edities van riscynieuws.net is er al een aantal keren aandacht geweest voor de diverse opties die open liggen. Op korte termijn is er niet direct een ARM-processor te verwachten die eenzelfde snelheid aanbied dan de x86-serie, maar aan de andere kant is een ARM weer wel heel erg power-efficient en dus bestaat er de mogelijkheid dat er een ARM-netbook of -smartbook komt die de gehele dag te gebruiken is, terwijl deze slechts 1 keer opgeladen hoeft te worden...

Op The Iconbar is een artikel geplaatst, geschreven door Jeffrey Lee - één van de mensen achter het RISC OS 5 porting-project, dat ingaat op de mogelijkheden voor de toekomst voor wat betreft RISC OS hardware. Hierbij gaat men in op de achtergronden en de mogelijkheden voor wat betreft de mogelijkheden van een RISC OS op de Beagle Board hardware.

Het artikel gaat in op de hardware van dit printje, zoals de maximale resolutie en beschikbare RAM-geheugen. Verder gebruikt dit apparaat slechts 2 Watt(!) aan vermogen, hetgeen heel wat minder is dan de gemiddelde MS-Windows computer nodig heeft.

In het artikel wordt ook aangegeven is hoe men RISC OS op de Beagle Board aan de gang kan krijgen, waarbij er gelijk een waarschuwing bijgevoegd is dat deze hardware vooral bedoeld is voor mensen die al ervaring hebben met het sleutelen aan ontwikkelbordjes en dergelijke. Ook wordt er ingegaan op de problemen en mogelijkheden van deze versie van RISC OS, waarbij er sinds kort zelfs een mogelijkheid is om een Ethernet aansluiting aan dit printje te hangen en te gebruiken m.b.v. de EtherUSB driver.

Het artikel sluit af met een oproep voor anderen om ook mee te werken aan dit project om zo in de toekomst RISC OS 5 op compleet andere hardware te kunnen gebruiken.


Naast de bestaande RISC OS nieuwssites is er ook een nieuw initiatief om RISC OS gerelateerd nieuws voor het voetlicht te krijgen, dit initiatief is van Peter Naulls en is onderdeel van riscos.info

Het gaat hierbij echter niet om volledige berichten maar om links naar andere sites/pagina's met een korte beschrijving over het onderwerp van de gelinkte site. De berichtgeving is een uitbreiding op de MediaWiki engine die gebruikt wordt op de riscos-info site en heeft ook de mogelijkheid om te reageren. In hoeverre dit uitgroeit tot een volwaardige nieuwssite zal de tijd leren, maar het is in elk geval een mooie aanvulling op de bestaande nieuwssites.

Hieronder een opsomming van een aantal onderwerpen die de afgelopen tijd aan bod gekomen zijn:


Naast de grotere berichten is er ook aandacht voor diverse releases van software onder een open source licentie, freeware en shareware:

Zo is er van de EtherUSB driver, waarmee het dus mogelijk is om vanuit RISC OS 5 USB-gebaseerde Ethernet devices aan te sturen, een nieuwe versie uitgekomen en is me inmiddels aanbeland bij versie 0.06, in deze versie is er (rudimentaire) ondersteuning toegevoegd voor de 'Asix AX88772', de ' MosChip MCS7830' en is er ondersteuning voor de 'ADMtek Pegasus' chip.

Voor mensen die nog gebruik maken van een 'ouderwetse' printer met een parallelle poort is er nu de mogelijkheid om een RiscPC in te zetten als een simpele JetDirect server. Door Dave Higton is namelijk JDServer uitgebracht, waarbij de printer via het JetDirect protocol voor andere computer benaderbaar wordt. De verzendende computer kan dan via het netwerk en de RISC OS machine naar de parallelle printer printen. Overigens moet er op die computer wel een driver voor de printer aanwezig zijn, maar dat is niet meer dan logisch.

Hoewel het niet direct een applicatie is, zullen bezitters van Brother duplex-printers de PostScript Printer Definition Files van Richard Darby mogelijk wel interessant vinden. Met deze Printer Definition Files is het mogelijk om dubbelzijdig te printen naar deze Brother printers. De definitiebestanden zijn zowel beschikbaar voor de Acorn PostScript 2 driver en ook voor MW-Software's PS3 driver.


En zo is er weer een riscynieuws.net uitgelezen (of geschreven...), in deze editie was er onder andere aandacht voor de foto's en video's van de RISC OS show die in Londen gehouden is, een nieuw commercieel pakket dat door het leven gaat als 'Luafox' en natuurlijk de inspanningen die verricht worden om RISC OS 5 op niet-standaard (voor Acorn/RISC OS begrippen dan) hardware aan de praat te krijgen.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis