RISC OS Tips

    Tips:
  1. Sneller printen via commando
  2. De link, na zoeken in Messenger
  3. Netsurf en Select6 64K kleurmode
  4. RISC OS op Linux met RPCemu
  5. Draw naar Jpeg mbv. Artworks

Sneller printen via commando

Naar aanleiding van een discussie over het printen van een pdf bestand met de nieuwe PS3 driver, werd de volgende tip gegeven. Omdat postscript bestanden behoorlijk groot kunnen zijn, kan het lang duren voordat je document geprint is als je het bestand dropt op het ikoon van de printer. Is je printer geselecteerd, dan kan het handiger zijn om het volgende commando uit te voeren via een taskwindow of via F12:

*copy <filename> Printer: ~CF~V

(bericht gezien in mailinglist archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - top)


De link, na zoeken in Messenger

In het email programma Messenger Pro is het mogelijk in meerdere groepen waarin je email hebt opgeslagen, in berichten te zoeken naar woorden in bijv. de body, subject enz.. Deze gevonden berichten komen dan beschikbaar in een aparte map Search (en submappen na meer keren zoeken). Dit zijn geen kopieen maar verwijzingen naar het gevonden bericht! Maar het opzoeken van de oorspronkelijk locatie is zonder ingreep nogal lastig. De ingreep is simpel, je kan nl. de kolommen uitbreiden met een kolom genaamd 'link'. Je kan dan eenvoudig zien waar het bericht werkelijk staat.

Meer kolommen toevoegen met andere informatie is ook mogelijk. Om kolommen te selecteren roep je het menu op in het venster van de map en dan selecteren Display->Colomns. Zet een vinkje bij de gewenste kolom.

(bericht gelezen in mailinglist messenger)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - top)


Netsurf en Select6 64K kleurmode

In versie 6 van RISC OS Select is een kleurmode van 64K (16bpp) toegevoegd. Dit is een verbetering maar heeft ook voor veel problemen gezorgd omdat in het verleden niet altijd de regeltjes gevolgd werden.

Om Netsurf deze 64K kleurmode goed te laten weergeven moet wel gebruik gemaakt worden van de module Tinct v0.14. Deze zit niet standaard in Netsurf en kan gedownload worden van http://www.tinct.net/Downloads

(bericht gelezen in mailinglist riscos-select)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - top)


RISC OS op Linux met RPCemu

Hier is al vaker over geschreven in Asterisk, maar een extra handleiding is nooit weg. Na een discussie over installeren van de Spoon versie, werd door Steve Fryatt gewezen op een uitgebreid verslag over dit onderwerp op de website van de Wakefield RISC OS Computer Club. Zoals het bericht van Steve zegt, het is niet veel anders dan andere berichten maar een ander perspectief op dit onderwerp. Zie http://www.wrocc.org.uk/meetings/report.php?year=2009&month=6

(tip gelezen in comp.sys.acorn.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - top)


Draw naar Jpeg mbv. Artworks

Vorige maand in tips hoe dit te doen via een conversie naar sprite, nu een tip van Martin Wuerthner om dat te doen via Artworks.

- Drop de draw file op het ikoon van Artworks op de iconbar.
- Klik op het geopende venster en druk Ctrl-Shift-E
- of kies 'File => Export => Bitmap...'
- Selecteer de 'JPEG' radio button
- kies de gewenste output width, height, resolution of scaling. Klus geklaard.

(bericht gelezen in comp.sys.acorn.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks