Gebruik van !TapirMail

tapir.gif

Beste e-mail lezers,

Soms kan het handig zijn om naast je normale e-mail programma op je RISC OS machine ook een hulpmiddel te willen gebruiken om inkomende mail voorafgaand aan het met pop3 protocol ophalen, te controleren.
De twee belangrijkste redenen daarvoor kunnen zijn;
het bekijken van de mailbox bij de e-mail-server om te zien of er nog wat staat.
De andere is hier een voortvloeisel van met de wens om klaarstaande e-mail die duideijk als SPAM (ongewensten reclame, virussen, hoaxes d.d.) vooraf al te verwijderen.
Vooral als je een analoge- of ISDN inbel-verbinding voor internet gebruikt, wil je die niet betalen voor het ophalen van die "rommel". Vanwege het vele gebruik van ADSL- of kabel- of glasvezelinternet speelt dat kosten aspect minder, maar bij mobiel internet (USB-dongel) met een limiet speelt dat kosten aspect weer wel. Of onderweg in het buitenland o.i.d.

Om e-mail vooraf te kunnen bekijken kunnen we o.a. gebruik maken van het programma !TapirMail versie 1.04 12-01-2005. Deze is vanaf internet te DownLoaden bij: http://www.flypig.co.uk/tapirmail/.

Maar ook te vinden op de Big Ben Club CDVD6:
CDFS::BigBenCD6.$.Software.Internet.MailNews.tapirmail

Het logo van het programma lijkt op een miereneter, en in feite is het dat ook wl een beetje voor wat betreft het ophalen van meel.

Zie voor een invulvoorbeeld de bijlage: Invulvoorbeeld TapirMail

Als je na het instellen van de gegevens op het !TapirMail icon op de IconBar clickt, krijg je een leeg tapirmail-windowtje te zien. Hierin kun je op het bruine postbakje (2e icon van links) dubbelclicken. Het programma !TapirMail gaat dan de lijst van klaarstaande post bij je provider ophalen. Het rode bolletje linksboven wordt even geel, groen en daarna weer rood als indicatie van het ophaalproces.
Het werkt alleen wanneer er een goed werkende internet stack is ge´nstalleerd en actief is. Als je !ANT internet suite gebruikt moet die dus op de icon balk staan. Op mijn Acorn RiscPC met RISC OS 4.04 blijkt het tevens nodig te zijn dat de browser !Fresco ook actief is (geweest). Het waarom daarvan is mij onduidelijk.

Na het ophalen van de lijst klaarstaande E-Mails krijg je dan iets te zien als: Uitleg gebruik !TapirMail

Je krijgt dan de lijst met klaarstaande e-mail te zien. Je kunt elk bericht en diens bijlagen lezen, maar ook markeren om weg te gooien. Maar let op: weg = weg Je kunt het dan dus niet meer terughalen! ;-(. Dat weggooien is vooral handig voor het verwijderen van zeer duidelijke spam, of virussen. In de lijst in dit echte praktijkvoorbeeld waren dat er nogal wat, en het aantal echt nuttige berichten was die keer heel klein. Ik heb dus eerst via !TapirMail die spam verwijderd, en daarna pas met !ANT de echt zinnige e-mail opgehaald. Dat scheelt schijfruimte en ergernis. Gelukkig heeft hccnet na veel aandringen eindelijk een goed werkend spam- en virus-filter actief gemaakt. Dat is o.a. te zien aan regels in de headers van de e-mail, zoals HenZ schone mail e.d.. Helaas is het spamfilter nu weer te streng, want een antwoord van mijn dovenschrijftolk dat zij beschikbaar is op de gewenste datum, tijd en locatie komen soms wel en soms niet meer door. Zij kreeg van hccnet het bericht terug met de melding: "Found several indications this message is likely to be spam." Heel vervelend als je zoals ik moeilijk tot niet kunt telefoneren van van mail afhankelijk bent. Gelukkig kon ze mij ook SMSen, en heb ik haar een alternatief e-mail adres te beschikking gesteld, maar het blijft lastig. Dit onterecht als spam aanmerken komt ook vaak voor bij mailing- en/of infolijsten, waar jij jezelf bewust en uitdrukkelijk wel om gevraagd had. B.v. de wekelijkse lijst met aanbiedingen van een leverancier. Sommige mensen zijn van mening dat je helemaal geen spamfilter bij de provider aan moet hebben staan, maar dat je dat zelf lokaal uitzoekt, want dan mis je minder vaak wel essentiele mail. En eigenlijk hebben ze nog gelijk ook.

Ik heb het meegemaakt dat ik een stuk copy (!PaintFile) voor de *Asterisk per e-mail naar de redacteur zond als bijlage in een zip-archief, wat door de virusscanner van hccnet was tegengehouden. Hier kregen we geen bericht van. Daarna heb ik om uitleg gevraagd bij mijn e-mail provider hccnet. Hoe krom toch dat een RISC OS gebruiker een zip bestand naar een andere RISC OS gebruiker stuurt, welke wordt tegengehouden door een virusscanner voor Windows op een Linux mailserver. Het zip bestand bevatte kennelijk een enige grafische bytes in de !Draw- of !Sprite-file die als een windows virus fingerprint werden opgevat. Een zogenaamd vals positief dus. Tegenwoordig upload ik mijn zip-archieven met !FTPc 1.44 naar een prive-website, en stuur de ontvanger een e-mail met de link naar die site, waarvandaan hij/zij dat kan ophalen. Voordeel is ook nog dat zowel mijn uitgaande e-mail-box als zijn inkomende mailbox minder vol komen door het ontbreken van de zipfile als bijlage. Kortom, soms heeft een nadeel ook voordelen ;-).


Een andere goed werkende oplossing om achter de hand te houden is het gebruik van WebMail via een browser. Voordeel daarvan is dat het ook beter beveiligd is met SSL als je het b.v. in een bibliotheek en/of internet-cafe en/of computerclub zou willen bekijken. In mijn bibliotheek kan ik vanaf 01-01-2010 ook gratis internetten als lid. Ga ik binnenkort maar eens proberen.

https://webmail.demon.nl

https://webmail.xs4all.nl

https://webmail.hccnet.nl

Om er maar eens een paar links voor webmail te noemen.

!ANT.!Fresco dient dan wel over de SSL module te beschikken.

Bij het ophalen van e-mail met pop3 vliegen de inloggegevens en de paswords dus gewoon leesbaar over het lokale en internet. Thuis is dat minder erg, maar onderweg is dat minder slim. Hackers kunnen dan mogelijk bij je mail en je identiteit kapen. Om dezelfde reden is FTPc voor upload naar je eigen website ook onbeveiligd ;-(. Een alternatief is een eigen webserver thuis achter je eigen router, die je dan overal ter wereldn met wel beveiligde protollen kunt benaderen. Maar voor onschuldige zaken als is een regulier webstek prima.


De laatste mogelijkheid is het programma !SpamStamp van Jan-Jaap van der Geer, thans woonachtig in Noorwegen, maar prima per internet bereikbaar, zowel via zijn website, als via e-mail.

http://home.c2i.net/jjvdgeer/riscos/spamstamp.html

E-Mail: Jan-Jaap van der Geer

Zijn programma !DirSync vind ik ook heel handig, maar minder veilig voor modules, vooral bij inconsistente datum-aanduidingen van module-bestanden. Oude modules met een recentere file-datum stempel over nieuwe heen copiëeren b.v., maar daar is weer andere module-vergelelijkingssoftware heel goed in om dat wel zuiver te doen.

Veel succes met een ieders ongewenste mail verwijdering.
Opdat het mailgebeuren prettiger wordt voor iedereen.

Naschrift:
SPAM is ook een heerlijk vleesgerecht uit blik.
Het is in elke supermarkt verkrijgbaar onder de naam Luncheon Meat, SPAM of in het Nederlands SMAC van een vleesfabrikant in Oss, zie
Plaatje over SPAM en Smac, nederlands alternatief

Op internet zijn diverse recepten te vinden waarin SPAM is verwerkt.

Op het recept van voor de 2e wereldoorlog wat ik aan iemand zond, kwam als antwoord:

In je mailtje schreef je o.a. over een blikvlees uit de 2e wereldoorlog. Naar mijn gevoel moet dat blikje en nu uitzien zoals op bijgaande foto:

OudBlik (grapje)


Leuk gedaan dat morphen van een foto! Tja, wat het thema SPAM al niet te weeg kan brengen.... ;-).

Met vriendelijke (Acorn/RISC OS) ComputerDataCommunicatieGroeten van:

         |_|   |\
         | |enri |/erksen, SysOp UniCorn BBS, Arnhem NL.