riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij het eerste nummer van de 11e jaargang, met dit nummer zijn we aanbeland bij de 92e editie van riscynieuws.net. In dit nummer weer een breed scala aan RISC OS en RISC OS gerelateerde nieuwsberichten, zo is er aandacht voor The Icon Bar 2009 Awards, diverse berichten over het RISC OS besturingssysteem zelf en is er aandacht voor een RISCOS-versie van een game remake.


Was het Drobe de de afgelopen jaren een "Drobe Awards" verzorgde, dit jaar is het anders. Nadat Drobe gestopt is als actief onderhouden nieuwsplatform is er een gat gevallen voor wat betreft de RISC OS awards.

Om dit gat te vullen zijn er dan nu ook de "Icon Bar Awards 2009" (met hopelijk een vervolg eind 2010), gedurende de afgelopen maand konden de bezoekers van "The Icon Bar" nominaties uitbrengen en uiteindelijk ook stemmen op de diverse onderdelen die verdeeld waren over 4 categorieën.

De volgende producten zijn genomineerd voor de award (onderverdeeld per categorie):

Best Commercial Product:

Best Non-Commercial Product:

Best New Development:

Best Show:

Op het moment dat deze riscynieuws.net geschreven wordt is de stemming voor de diverse onderdelen in de eerder genoemde categorieën inmiddels gesloten en kan er ook niet meer gestemd worden, wat gelukkig ook bekend is dat zijn de winnaars en de "runner ups" (die dan met een 2e plaats genoegen moeten nemen).

Hieronder staan dan ook de winnaars en "runner ups" in de diverse categorieën:

Hiernaast waren er ook een tweetal awards waarbij de keuze door The Icon Bar zelf gemaakt was, hierbij ging het om de personen die een grote en langdurige bijdrage geleverd hebben aan de RISC OS gemeenschap.

Als eerst wordt wijlen Paul Vigay genoemd, hij krijgt postuum de 'Lifetime Achievement' award. Zoals al eerder in riscynieuws.net te lezen was, is Paul in begin 2009 overleden. Paul was een van de grootste promotors van RISC OS vanaf het begin tot zijn overlijden in februari van het afgelopen jaar. Paul was o.a. actief via ArgoNet, Orpheus, websites, z'n software en z'n magazines.

De andere award is de 'Outstanding Contribution to the Community' award, deze gaat naar Chris Williams, de man achter de RISC OS nieuwssite 'Drobe', deze site die opgericht is door Peter Price en Chris Williams is voor ruim 10 jaar één van de belangrijkste nieuwssites voor de gemeenschap geweest, waar andere sites inmiddels al weer offline gegaan zijn is Drobe al die tijd actief gebleven - helaas was het voor Chris niet mogelijk om Drobe te bij te blijven werken en is de site nu wel inactief geworden. Gelukkig zijn er nog 'Drobe: The Archives', waardoor de pennenvruchten van Chris en de andere Drobe-schrijvers nog steeds te bewonderen zijn.

De schrijvers van 'The Icon Bar' geven aan dat het aan Chris zijn passie en aandacht voor journalistiek was dat Drobe de eerste keus voor RISC OS nieuws was en dat zij vrijwel altijd Drobe voor zich moesten dulden.


Op My RISC OS is te lezen dat RISCOS Ltd inmiddels een nieuwe versie van RISC OS 6 uitgebracht heeft, hiermee is deze tak uitgekomen op versie 6.20. Na een presentatie van deze versie op de Midlands Show is men nu overgegaan tot het versturen van deze versie na de abonnees op het RISC OS Select Scheme.

Tot de nieuwigheden behoren de volgende mogelijkheden:

Naast de genoemde nieuwe mogelijkheden is er nog geen uitgebreide omschrijving van de mogelijkheden, voor zover dat nodig is natuurlijk. Voor de meeste nieuwigheden is niet direct een uitgebreide omschrijving nodig en soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden:


Oplettende gebruikers van de Castle Iyonix pc zal het inmiddels opgevallen zijn dat deze computer niet 1 jaar, maar zelfs 3 jaar vooruitgesprongen is. De computer is hiermee onze tijd enigszins vooruit en denkt dat 't 2012 is. Op RISCOS.info is een korte discussie te vinden waarin uit de doeken gedaan wordt dat het probleem bestaat en waar uit de doeken gedaan wordt waardoor het probleem veroorzaakt wordt.

De fout wordt veroorzaakt door de code die verantwoordelijk is voor de controle op het huidige jaar, deze code gaat van een Philips hardware-klok uit (die ook gebruikt is in de Acorn Risc PC en A7000 serie). Voor de Iyonix is echter gebruik gemaakt van een Dallas-chip, die de datum in een andere formaat opslaat.

Inmiddels is er ook een reactie op dit probleem van Castle Technology, via de website van RISC OS Open. Ondanks het feit dat Castle de Iyonix en RISC OS 5 niet meer actief ondersteund, vindt men het een zodanig ernstig probleem dat men een nieuwe officiële release van RISC OS 5 uitbrengt.

Met deze nieuwe release komt de officiële versie op 5.15, in deze versie zal dan niet alleen het datum-probleem aangepakt, maar zullen ook een aantal wijzigingen en verbeteringen die sinds versie 5.14 geïmplementeerd zijn. RISC OS Open adviseert gebruikers van de Iyonix pc om versie 5.15 te installeren zodra deze beschikbaar is.

Met de uitgifte van de nieuwe officiële versie "5.15" zal men de ontwikkelversie hernoemen naar versie "5.16", voor de normale gebruiker zal dit echter geen impact hebben (die moet echter wel opletten dat hij de juiste versie installeert op de Iyonix pc).


Acorn logoAcorn Computers Ltd bestaat al jaren niet meer, en het merk "Acorn" werd eigenlijk alleen nog maar door de Acorn/RISC OS/BBC gemeenschap gebruikt. Ondanks dat werd er toch een ander computer-bedrijf opgericht dat de naam "Acorn Computers" geclaimd had, dit bedrijf verkocht echter geen ARM-gebaseerde computers en al helemaal geen computers die voorzien waren van Acorn RISC OS. Feitelijk was dit bedrijf een ordinaire MS-Windows verkoper, zoals er al zowel geweest zijn. Dit bedrijf probeerde te teren op het krediet dat Acorn in de jaren 80 en begin jaren 90 opgebouwd had in onder andere de educatieve markt.

Op de forums van 'The Icon Bar' geeft Daniel Nesbitt aan dat hij ontdekt heeft dat de Wintel-verkopende onderneming die in 2006 opgericht was, inmiddels opgeheven is. Dit heeft tot gevolg dat de naam 'Acorn' en 'Acorn Computers' dus niet langer meer door een commercieel bedrijf gebruikt wordt.

Op RISCOS.info (en ook in de discussie die gestart is door Daniel Nesbitt) is te lezen dat er inmiddels een ander bedrijf opgericht is dat gebruik maakt van de naam Acorn, hoewel er enige variatie toegepast is deze keer. De officiële naam is namelijk Acorn Computers (Cambridge) Ltd. Op RISCOS.info is verder nog een berichtje gewijd aan het 'nieuwe' Acorn, waarbij men uitgevonden heeft dat ene Andrew Hondgson (die verder geen bekende banden lijkt te hebben met de RISC OS gemeenschap) de beheerder van de site is van dit bedrijf.

Op RISCOS.info is ook te lezen dat de site op http://www.acorncomputers.info/ net voor de jaarwisseling ook daadwerkelijk van inhoud voorzien is. Helaas maakt dit niet direct duidelijk welke richting men met deze site op wilt gaan. Een groot deel van de site is duidelijk gericht op de Acorn/RISC OS gemeenschap, maar er is ook aandacht voor de MS-Windows systemen die verkocht zijn door Acorn Computers Ltd opgericht in 2006.


Voor de kerst had Peter Naulls het voornemen om weer een nieuw (open source) spel te poorten naar RISC OS, zodat gebruikers van RISC OS weer eens een ander spel dan de reeds bekende spelletjes kan spelen. Aan de gebruikers werd de mogelijkheid gegeven om zelf spellen op te geven die mogelijk naar RISC OS gepoort kunnen worden, tot één van de genomineerde spelen behoorde een zogenaamde remake van een oud MSX-spel (zoals de vaste lezers wel weten heeft ondergetekende naast Acorn/RISC OS ook gewerkt en gespeeld met de MSX homecomputer). Het MSX-spel dat genomineerd was, dat is 'The Maze of Galious'.

Naast dit spel zijn ook diverse andere games genomineerd, zoals 'FreeOrion', Chromium BSU en 'Scorched3D'.

Uiteindelijk is aan het begin van de kerstvakantie aangegeven welke spelen wel gepoort zijn en welke het niet gehaald hebben. Tot de afvallers behoren in elk geval de spelen die afhankelijk zijn van 3D en/of OpenGL (Mesa), waaronder 'FreeOrion' en 'Scorched3D'. Ook diverse andere spelen bleken één of meerdere obstakels te bevatten die een poort op dit moment onmogelijk maken (zoals Pingus en Bos Wars).

Uiteindelijk wordt er een lijst gegevens met items die het wel gehaald hebben, waarbij het voor een groot deel gaat om updates aan reeds gepoorte spelen:

Zoals hierboven al aangegeven is, was 'The Maze of Galious' ook genomineerd. Is deze dan ook gepoort? Het antwoord daarop is 'Ja', maar ook hier zijn er nog wel wat problemen gevonden door Peter Naulls. Volgens Peter is het spel namelijk eigenlijk net te traag om goed op een Iyonix pc gespeeld te kunnen worden, in dat geval zal het op een A9Home nog lastiger zijn om een speelbaar spel te krijgen. Peter geeft verder aan dat hij niet direct een oorzaak kan vinden voor de traagheid en dat er nog verder uitzoekwerk nodig is.

Op de bijeenkomst van 2 januari van Regio Oost (Elst) is echter toch een poging gedaan om het spel draaiende te krijgen op de A9Home, zoals verwacht was het spel niet snel genoeg om ook daadwerkelijk te spelen. Na wat experimenten, door Dick Tanis, is echter boven water gekomen dat de traagheid veroorzaakt wordt door het gebruikte muziek-formaat (in elk geval op de A9Home). Door hier aanpassingen op te doen wordt het spel wel speelbaar, het Ogg Vorbis formaat blijkt namelijk te belastend voor de 400-600MHz ARM-processors en een conversie naar WAVe-formaat maakt het spel op een A9Home wel speelbaar.

Deze bevindingen zullen dan ook doorgegeven worden aan Peter Naulls, zodat hij dit kan verwerken in de poort (indien dit ook 100% haalbaar blijkt te zijn uiteraard) en het spel dus spelbaar wordt op de moderne generatie RISC OS computers.


Als laatste nog een soort van "riscyfiles.net", met daarin een soort van overzicht welke software er de laatste tijd voorzien is van een update. Deze lijst is volstrekt willekeurig en slechts gebaseerd op het nieuwsforum van RISCOS.info, wie staat er op om een uitgebreide "riscyfiles.net" te maken?

De volgende toepassingen worden genoemd in het forum:

Twirl, Murnong, MMBack, SchemEd, Calibra, SiteMatch, MPdata+, TrainInfo, ScummVM, Tutris, PDF Suite Pro, StrongEd/StrongHelp, Rocks'n'Diamons, Sourcery, Fade, JDServer, Thunderbird, PrivateEye, Impact, DigitalCD, FFMpeg, RPCEmu Spoon Edition, GCC 4.1.1, SnowDemo, VICE, GetText, SuperChain, Tcl/Tk, BgrndCtrl, Screensavers.

Het is deze keer een hele waslijst, waarbij er mogelijk ook commerciële software genoemd is.


En zo zijn we we aangekomen bij het eind van de eerste riscynieuws.net van het nieuwe jaar, met daarin weer een divers pallet aan berichten en als afsluiter een mini-mini-overzichtje van de software die de afgelopen tijd van een grote of kleine update voorzien is.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis