Van de redactie

En dan zitten we al weer in een nieuw jaar. Wat zal die ons weer brengen? In iedergeval wens ik iedereen een goed 2010.

Wat kopij betreft beginnen we al goed. Er kwam genoeg binnen deze keer. Deels is dit gekomen door een onverwachte fout in de klok van de Iynonix. Wil er je meer van weten dan in deze Asterisk staat? Lees dan de betreffende mailinglijsten en nieuwsgroepen.

ROX 2010

Ik heb horen fluisteren dat de volgende RISC OS eXperience in mei zal plaatsvinden. Maar dat hangt af of De Vuister vrij is, dus nu nog geen datum.

Regels

Als redacteur moet je je houden aan vele regels. Een van de regels is dat Asterisk gelezen moet kunnen worden op alle platformen met RISC OS en ook met de vele browser die er voor RISC OS zijn. Niet aan alles is te voldoen, want dan zou er geen frames gebruikt mogen worden. Maar moderne technieken zoals css en javascript kunnen niet toegepast worden omdat dat te weinig ondersteund wordt. Wat betreft frames en css zou ik kunnen zeggen, neem maar Netsurf, die doet dat goed en is op alle platforms van RISC OS 3.1 te gebruiken.

Een andere limitering is het filesysteem. Sinds versie 4 kunnen lange bestandsnamen en veel mappen gebruikt worden, maar dat is niet mogelijk als we rekening houden met versie 3 van RISC OS. Een bestandsnaam mag dan maar 10 characters lang zijn. Ook is gebruikelijk om je aan de DOS extenties te houden, zoals .htm en.jpg, zodat het ook op een Windows systeem werkt. Dat betekent dat de bestandsnaam tot 6 characters beperkt is.

Krijg ik kopij met afbeeldingen, dan moet ik vele bestandnamen kortwieken om de regel te handhaven. Normaal is dit geen probleem omdat je alleen maar klikt en leest, maar niet als een bestand zoals KlokFix/zip wordt mee gestuurd om die beschikbaar te geven als een soort download. Dit bestand is dus omgedoopt tot klokfx/zip. Nog begrijpbaar, maar soms is het toch een puzzel waar de naam voor staat.

Kan ik die beperking opheffen en net doen of niemand meer RISC OS 3.1 gebruikt? Ik weet het niet. Voorlopig houd ik me aan de oude regels en moet je het doen met gekke afkortingen.

Redacteur Wim Hendriks