riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij al weer de 93e editie van riscynieuws.net, dit is het tweede nummer van de elfde jaargang. In dit nummer (uiteraard) aandacht voor de gefixte versie van RISC OS 5, waarbij het 2012-probleem opgelost is. Ook is er nieuws op het gebied van de RISC OS Open versie van dit besturingssysteem. Verder is er aandacht voor NetSurf, de hosting van de OpenVector applicatie en divers ander nieuws.


Op The Iconbar is te lezen dat RISC OS 5.16 nu officieel uitgebracht is, Castle heeft namelijk goedkeuring gegeven aan deze versie. Gebruikers van de Iyonix pc hebben hiermee de beschikking over een versie van RISC OS 5, die voorzien is van een oplossing voor het 2012-probleem. Zoals in de vorige riscynieuws reeds gemeld is, bevatten eerder versie van RISC OS een bug rond het uitlezen van het huidige jaar uit de chip die de tijd bij houdt (zodat deze beschikbaar is als de computer aangezet wordt.)

De nieuwe ROM is gratis op te halen, vanaf de site van RISC OS Open. Men kan hierbij kiezen voor een softload versie of voor een bestand dat door middel van een flash-programmer direct in de flash-chips geschreven kan worden.

Gebruikers kunnen de nieuwe RISC OS versie met de softload-image eerst testen op compatibiliteit met de applicaties die ze op hun Iyonix pc gebruiken. Op die manier kunnen mogelijke issues die in software van derden ontstaan door de upgrade vooraf al bekeken worden en kan men op basis van deze uitkomsten besluiten om de nieuwe versie wel of juiste niet in de flash-ROMs te laden.

De softload-versie werkt overigens niet op alle versies van RISC OS 5, voor deze oplossing moet men op dit moment minstens versie 5.10 in ROM hebben staan. De flash-image zou toepasbaar moeten zijn op een Iyonix pc die voorzien is van RISC OS 5.07 of hoger. De softload-optie lost de 2012-bug overigens niet op, het is zelfs mogelijk dat de computer naar 2110 springt met deze versie. Om het probleem compleet op te lossen moet echt de interne ROM geflasht worden - de softload-image is dus eigenlijk alleen te gebruiken om de compatibiliteit met de gebruikte software te controleren.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de verschillen tussen de vorige officiële versie (5.14) en deze uitgave is op de website van ROOL een lijst terug te vinden met de aanpassingen die sinds versie 5.14 aangebracht zijn.


Zoals in vorige riscynieuws.net edities al te lezen was, is men onder de paraplu van RISC OS Open druk bezig met het poorten van risc os 5 naar andere hardware. Één van de devices waar men voor bezig is, dat is het BeagleBoard.

Op bet forum van RISC OS Open heeft Jeffrey Lee aangekondigd dat hij zou beginnen met het opzetten van een nieuwe versie van de SoundDMA-module en een nette HAL audio interface. Hierbij geeft Jeffrey ook aan dat deze nieuwe versie niet compatibel zal zijn met de bestaande PCI/AC97/HAL-implementatie, zoals de door de Iyonix pc in gebruik is.

De communicatie met de geluidslogica in de OMAP gebeurt namelijk via I²C en de bestaande code houdt hier nog geen rekening mee. Door in de nieuwe code geen rekening te houden met de compatibiliteit ten opzicht van Iyonix hardware-abstractielaag kan de code schoon opgezet worden en kunnen aanpassingen in de architectuur gemakkelijker aangebracht worden. Als de Iyonix HAL echter herschreven wordt en er daarbij rekening gehouden wordt met de nieuwe API, dan kan er ook op de Iyonix weer gebruik gemaakt worden van deze SoundDMA module.

Hoewel dit nieuwsbericht begon met 'zou', en er dus nog niets zeker leek voor wat betreft een volledige implementatie is Jeffrey er wel degelijk in geslaagd om de module af te maken en werkt deze in bijna alle gevallen ook correct. In principe kunnen gebruikers de module dus ook gebruiken op de BeagleBoard-hardware, toch zijn er nog wel een aantal zaken waar gebruikers rekening mee moeten houden:

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het zelf sleutelen aan de module of zelfs het poorten van RISC OS 5 naar andere hardware is het één en ander gedocumenteerd in de Wiki van RISC OS Open.

Overigens is het BeagleBoard niet de enige nieuwe hardware waar RISC OS 5 op draait, op riscos.info is te lezen dat, op de forums van ROOL, bekend gemaakt is dat RISC OS nu enigszins draait op het IGEPv2-device. Dit printje lijkt volgens het bericht erg veel op het BeagleBoard. De kosten voor zo'n printje zouden ongeveer 196 EUR zijn (waarbij de verzendkosten naar het Verenigd Koninkrijk al in het bedrag opgenomen zijn).

In het forum zijn verder technische details te vinden hoe men RISC OS 5 op het IGEPv2-printje aan de gang gekregen heeft. Als men dus geïnteresseerd is om het zelf te doen, kan kan men aan de hand van die discussie zelf de stoute schoenen aantrekken en RISC OS op deze hardware gaan 'gebruiken'. Één en ander is echter niet te doen zonder voldoende technische kennis van RISC OS 5 - zo maar even beginnen, zoals bijvoorbeeld bij een A9Home mogelijk is dat is hier niet bij, maar dat geldt ook voor de BeagleBoard.

Voor ontwikkelaars die willen dat hun software werkt op de BeagleBoard en andere nieuwe hardware die voorzien is van een ARM-processor is er op de wiki van ROOL een lemma te vinden dat in gaat op de eisen waaraan de applicaties moeten voldoen. Door Peter Nauls is dit in een bericht op riscos.info als volgt samengevat:

Het wiki-lemma gaat verder op de details is en geeft ook nog eens een mooi overzicht van de diverse ARM-versies van de processors die in de diverse RISC OS hardware is gebruikt.


NetSurf is voor RISC OS gebruikers de eerste keus, deze browser integreert het best met ons besturingssysteem en performt ook nog eens het beste als we de enig over gebleven bruikbare browsers gaan vergelijken. Op The Iconbar is te lezen dat van dit programma dit jaar versie 2.5 uitgebracht zal gaan worden. Deze versie is voorzien van een herschreven CSS-engine, zodat de browser nog beter in staat is om websites op de juiste manier weer te geven. Verder is de snelheid waarmee de pagina's verwerkt worden hoger en is de manier waarop de toepassing de gegevens buffert sterk verbeterd, verder is ook het geheugenverbruik aangepakt. Het enige dat nog steeds ontbreekt, dat is ondersteuning voor de technieken die in de wandelgangen vaak verzameld worden onder de naam 'JavaScript', voor sites die dit vereisen is men aangewezen op de RISC OS versie van Mozilla Firefox.

Het is de bedoeling dat het uitbrengen van de nieuwe versie plaats zal vinden op de Wakefield show. De ontwikkelaars geven echter ook aan dat dit wel eens de laatste versie zou kunnen zijn die óók voor RISC OS uitgebracht wordt.

De reden dat er voor RISC OS geen nieuwere versies meer uitgebracht zullen gaan worden, is dat de hoofdontwikkelaars van NetSurf geen tijd meer vrij hebben om de specifieke onderdelen voor dit besturingssysteem te onderhouden. Als niemand de verdere ontwikkeling van de RISC OS versie op zich neemt, dan zullen toekomstige verbeteringen niet meer voor de gebruikers van deze versie beschikbaar komen. Ook het aanmaken van de zogenaamde 'nightly builds' zal beëindigd worden, zodra er conflicten ontstaan tussen de RISC OS port en de core van NetSurf ontstaan.

Op The Iconbar is een reactie van teamlid Michael Drake te lezen, hij geeft hierbij ook aan dat NetSurf 2.5 waarschijnlijk de laatste versie voor RISC OS zal zijn. Hij verwacht verder dat de 'nightly builds', nog maar voor een beperkte tijd na de uitgifte van versie 2.5 aangemaakt zullen worden. Na doe versie zullen de nieuwe ontwikkelingen aan NetSurf toegevoegd worden, deze zullen niet compatibel zijn met het (gestagneerde) RISC OS front-end.

Is er onder de Acorn/RISC OS gebruikers in Nederland nog iemand die kennis heeft van de programmeertaal C en natuurlijk ook de WIMP? En is deze bereid om energie te steken in het onderhouden van de RISC OS versie van NetSurf? Want dan kan er voorkomen worden dat er op browser-gebied opnieuw een vacuüm ontstaat, waarbij NetSurf dit de afgelopen tijd op een acceptabele manier gevuld heeft...


In de vorige riscynieuws.net was nog aandacht voor de 'Icon Bar Awards 2009', waarbij aan Paul Vigay postuum de 'Lifetime Achievement' award uitgedeeld werd. Op The Iconbar is te lezen dat de dood van Paul een raadsel blijft, zijn lichaam was afgelopen jaar gevonden bij de kust van Portsmouth.

Paul liet daarbij een lijst met wachtwoorden en een bericht voor zijn vriendin achter. In dat bericht geeft hij aan dat hij van haar houdt. De nacht voor zijn dood waren Paul en zijn vriendin (Louie Smith) echter wel uit elkaar gegaan, ook had Paul een schuld van 10000 Britse pond. Een week voor het overlijden van Paul had Louie met hem gediscussieerd over het beëindigen van hun relatie, die toen drie jaar geduurd had.

Op de nacht van Paul's dood, toen Louie bezig was om haar spullen in te pakken ging Paul nog even naar buiten. Louie geeft aan dat ze toen aan 'm vroeg of hij beloofde om ook weer thuis te komen, waarop zijn antwoord was dat het nu niet belangrijk was. "I said, 'You promise me you come home.' He said: 'It's not important now'.", aldus Louie.

Volgens Paul's vader. John Vigay, was Paul iemand met een uitgesproken mening en zou hij hier ook niet vanaf wijken. Paul geloofde volgens John hierbij niet in zelfmoord.

Ondanks dat niet precies duidelijk is hoe Paul om het leven gekomen is, zal de RISC OS gemeenschap toch een groot voorvechter van ons platform moeten missen.


Op verzoek van Jonathan Marten, host riscos.info nu de broncode van de volgende applicaties: DrawPlus, OpenGridPro en OpenVector. Deze toepassingen zijn origineel ontwikkeld voor 4Mation die verantwoordelijk was voor de commerciële afhandeling van de software. Later zijn de toepassingen open source gemaakt en heeft men de software zodanig aangepast dat ze 32-bit neutraal zijn en deze dus ook op recente hardware te gebruiken is.

Iedereen kan de broncode uit de riscos.info Subversion repository halen en deze compileren en/of wijzigingen aanbrengen. Als men geïnteresseerd is om zelf ook wijzigingen aan te brengen en hier anderen van wil laten meegenieten, dan kan met via de website 'Open Source RiscOS Software- Vector, GridPro, DrawPlus' contact op nemen met de auteur van de software om zo de aanpassingen e.d. te coördineren.

Als laatste een kort overzicht met diverse berichten die op het (nieuws-)forum van RISCOS.info geplaatst zijn, de selectie is volkomen willekeurig - mogelijk dat voor sommige lezers bepaalde genegeerde berichten net een beetje interessanter zijn:


En zo zijn we aangekomen bij het einde van deze riscynieuws.net, met daarin natuurlijk aandacht voor de diverse ontwikkelingen op RISC OS gebied en ook de uitkomst rond het onderzoek inzake het overlijden van Paul Vigay.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis