riscynieuws.net

door Bob Brand


Welkom bij de nood-editie van riscynieuws.net. Kees Grinwis bevindt zich momenteel in het verre Japan en kan dus niet zo 1-2-3 de gebruikelijke riscynews.net verzorgen. (En met de vulkaanas die momenteel boven een groot deel van Europa hangt is het nog maar de vraag wanneer hij weer terug is.) Dus daarom een nood-editie, minder uitgebreid als we gewend zijn.

Van Iconbar (www.iconbar.com) en riscos.info (www.riscos.info) :


apdl logo APDL, de van oudsher bekende Archimedes Public Domain Library (www.apdl.co.uk) heeft besloten om de meeste van zijn PD software voortaan als freeware ter download aan te bieden. Dit omdat vrijwel alle software tegenwoordig over het internet verhandeld wordt en vrijwel niemand nog floppies koopt. Let wel: veel software is oud. Uit de Archimedes- of vroege RiscPC tijd. De garantie dat het nog werkt, laat staan dat het 32bits neutraal is krijg je dus totaal niet. Maar misschien interessant voor degenen die nog net dat stukje oude software zochten.


beagle logo Ook van iconbar en aansluitend bij de Riscynews van vorige keren: de hoeveelheid software die werkt op de BeagleBoard neemt langzaam maar zeker toe. O.a. David Pilling (www.davidpilling.net) heeft Ovation Pro en SparkFS aangepast. Ook is er een (deels) werkende versie van Zap, volgens dit artikel:
www.riscosopen.org/forum/forums/5/topics/300?page=2

Meer informatie op de sites van RISC OS open
http://www.riscosopen.org/ en BeagleBoard
http://beagleboard.org/ .


Voor degenen die geabonneerd zijn op Drag'n'Drop (www.dragdrop.co.uk): de hierboven al aangehaalde vulkaanas heeft ook gevolgen voor jullie: de redacteur zit 'vast' in Lubeck en probeert zo snel mogelijk per trein naar Engeland terug te komen om de laatste editie uit te brengen.


MBBack Er is een, all new, all singin' and dancin' versie van MBBack: (www.starfighter.acornarcade.com/mysite/utilities.htm#mbback)
En wel een geheel nieuwe versie 2.0.
Dit is in eerste instantie een programma om willekeurige achtergronden op je desktop te zetten, maar het is geheel script gestuurd en bevat een behoorlijk complete set image bewerkings-tools die e.v.t. ook interessant zijn om andere plaatjes dan desktop achtergronden te bewerken.


murnong Voor de liefhebbers van YouTube: er is een update van Murnong, een programma om (gelinkte) video's van YouTube te downloaden. (www.users.on.net/~belles/software/murnong/)


rdpclient Tenslotte: een nieuwe versie van RDPClient voor RISC OS: (www.orac2.demon.co.uk/software/rdpclient/rdpclient.html) Gebaseerd op een nieuwe versie van rdeskop (de linux RDP client) en nu ook compatible met Vista en Windows 7. RDP (Remote Desktop Protocol) is een systeem waarmee je op afstand vanaf je eigen desktop een Windows computer kunt besturen. Minimale eis aan de Windows kant is 2000 server, of hoger, maar geen Home of Home Premium versies van XP, Vista of Win7. (Een alternatief om dit te doen is VNC, waarvan er meerdere RISC OS clients en ook een RISC OS server zijn.)


Als de IJslandse vulkaan meewerkt, volgende keer weer een volledige Riscynews.net.

Bob Brand.