RISC OS Tips

    Tips:
  1. Bestanden met extentie .gz uitpakken
  2. Werking DEL key in Fireworkz
  3. RISCOScode webzine nr.7

Bestanden met extentie .gz decomprimeren

Als je bestanden van Linux krijgt, zijn ze vaak gecomprimeerd met het programma gzip op dit operatingsysteem. Zij krijgen dan de extentie .gz in de naam, onder RISC OS te zien als /gz. Omdat gzip maar 1 bestand kan comprimeren, worden meerdere bestanden eerst in een archief gepakt met het programma tar en dan met gzip gecomprimeerd. De naam van het bestand krijgt dan een dubbele extentie : naam.tar.gz onder Linux.

De standaard uitpakkers in RISC OS zoals !SparkPlug, !ZippEE en ArcFS kunnen dieze bestanden niet aan. !SparkFS kan dit wel en bevat ook een tar module om alle bestanden in het pakket te zien. Omdat te doen moet je het betreffende bestand droppen op het ikoon van !SparkFS, dus niet door dubbelklikken op het bestand.

Programma gzip is ook geport naar RISC OS en bestaat uit gzip en ungzip en moeten worden gebruikt op de commandregel. Op haar website heeft Miskin de desktop frontend !GZip beschikbaar met het voordeel dat je kunt aangeven waar het resultaat heen moet. Zie voor download de Utlities sectie van http://miskin.orpheus.co.uk/.

Ook de module ShrinkWrap van David Pilling kan de klus klaren, maar is ook weer een commandline programma. De applicatie !Shrink die de module initialiseert, is te downloaden van http://www.davidpilling.net/sw.zip .

(tip gelezen in mailinglist Archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Werking DEL key in Fireworkz

In RISC OS 5, in gebruik op de Iyonix, is de werking van DEL en END(Copy) toetsen aangepast zodat ze werken op de PC manier. Sommige applicaties houden toch vast aan de 'Acorn style' en werken dan afwijkende van de overige applicaties. Om dit op te lossen heeft Steve Fryatt de module 'PC keyboard' gemaakt. De module is te downloaden van http://www.stevefryatt.org.uk/software/utils/ .

(tip gezien in nieuwsgroep c.s.a.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


RISCOScode webzine nr.7

Er zijn niet veel tijdschriften voor RISC OS. In papieren vorm ken ik alleen Archive magazine. Verder zijn er een aantal beschikbaar op internet in digitale vorm. Martin Hansen heeft onlangs een nieuwe RISCOScode uitgebracht. Door reklame toe te laten, kan hij dit magazine gratis beschikbaar stellen. Bekijk RISCOScode op http://www.RISCOScode.com .

(gezien in nieuwsgroep c.s.a.announce)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks