Over emulatoren gesproken ... (1)
 

In een vorige aflevering van Riscynieuws.net - Asterisk 28-03 - schrijft Kees Grinwis over emulatoren: 'Er zijn inmiddels diverse gratis (open source) RISC OS emulators in omloop, waardoor het nu dus mogelijk is om op een ordinaire PC gebruik te maken van RISC OS'.
Aangezien ik nogal geïntrigeerd ben door emulators, heb ik gezocht naar deze gratis en open source emulatoren van Acorn RISC OS en gevonden:
Red Squirrel, Arculator, ArcEm, RPCEmu, waarvan ArcEM en RPCEmu de Open Source RiscPC Emulators zijn.

Red Squirrel, een gestripte freeware versie van VirtualAcorn, waarvan de verdere ontwikkeling stilgelegd lijkt te zijn vanwege het commerciële succes van Virtual Acorn. *) .

ArcEm, Dave Gilbert's Acorn Archimedes emulator is een Acorn A400 hardware emulator.

Arculator en RPCemu komen van dezelfde maker. Tom Walker zelf omschrijft het verschil tussen beide emulatoren:

Arculator emulates an Archimedes (anything from an A3xx to an A5000, up to RiscOS 3.1) and is intended for running games.
RPCemu emulates a RiscPC or A7000 (RiscOS 3.5 and greater) and is intended for running applications (+ some games).

Ik vond ook nog:

RPCEmu Spoon Edition, een voortzetting van de populaire RPCemu door Peter en Matthew Howkins - zonder Tom Walker; emuleert een klassieke Acorn RiscPC en A7000. Deze is in alpha staat.

Hier nog een oudje:
Archie (v. 0.9) voor DOS - Complete RISC OS emulator die tot aan RISC OS 3.11 emuleert.

Al deze emulators werken alleen met de juiste systeemroms (= RISC OS versie - vanaf RISC OS 3 voor Archie tot aan RISC OS 4 voor RPCemu), die meestal niet met de diverse emulatoren worden meegeleverd. Ze zijn te verkrijgen door ze uit uw eigen RISC OS computer te downloaden, van Internet of te kopen.

Maar niet alleen RISC OS computers kunnen worden geëmuleerd op de PC, ook Acorn 8-bit homecomputers. Daarom lijkt me een benoeming tot extraordinaire PC meer op zijn plaats. :)

Later meer.

Janny Looyenga
 

*) Virtual Acorn, ooit begonnen als Virtual A5000 - updates zijn hier te vinden - heeft nu diverse Virtual RiscPC versies in de aanbieding staan, van Standaard (standard-SE) tot StrongArm (adjust-SA).