riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Hartelijk welkom bij alweer de 96e editie van riscynieuws.net, met dit nummer zijn we aangekomen bij de vijfde uitgave van de elfde jaargang. In deze editie is er aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van de shared source versie van RISC OS 5 op het gebied van emulatie en ook mogelijk nieuwere hardware die in de toekomst gebruikt kan gaan worden om RISC OS 5 te draaien. Als laatste zijn er nog een aantal korte berichtjes van RISCOS.info opgenomen, deze gaan over uiteenlopende onderwerpen.


Inmiddels zullen zo'n beetje alle Nederlande RISC OS gebruikers naast hun RISC OS computer ook een systeem hebben dat op een ander besturingssysteem draait, dat kan een op de Linux-kernel gebaseerde distributie zijn, een Apple MacOS X machine of een computer die voorzien is van een MS-Windows-installatie. Voor de laatste twee soorten systemen is er een uitstekende emulator beschikbaar in de voor van VirtualRPC, welke compleet met RISC OS 4 geleverd wordt.

Voor VirtualRPC moet echter betaald worden, als men een gratis RISC OS emulator wilt, dan zal men op zoek moeten naar alternatieven, deze is er in de vorm van RPCEmu. Zonder een besturingssysteem is een emulator echter waardeloos, tot op heden waren er dan ook twee opties: Een ROM-image van een RiscPC maken of bij RISC OS Ltd de zogenaamde "Virtually free RISC OS"-versie kopen.

Inmiddels is er voor gebruikers van RPCEmu, die zowel op Linux-based als op MS-Windows besturingssystemen werkt, een derde optie. Op het forum van RISC OS Open Ltd (ROOL) is, in een thread over de IOMD-ontwikkelingen, namelijk te lezen dat men er in geslaagd is om de shared source 'RISC OS 5'-versie op RPCEmu aan de gang te krijgen. In dit bericht, dat door Andrew Hodgkinson geplaatst is, wordt uit de doek gedaan hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft. Op dit moment is het proces nog niet super-eenvoudig en zijn er nog een aantal handmatige stappen nodig, maar het is een begin voor een gratis RISC OS ervaring (die hopelijk in de toekomst gemakkelijker te installeren zal zijn).

Met de combinatie RPCEmu en RISC OS 5 is er nu een complete omgeving beschikbaar waar de broncode van bekeken kan worden en hoewel alles nog niet 100% open source is (volgens de OSI-definitie), is dit wel een vooruitgang voor wat betreft de toegankelijkheid van de Acorn/RISC OS omgeving. Om RISC OS 5 te genereren is op dit moment nog de betaalde Norcroft C/C++ development suite nodig, maar bij RISC OS Open Ltd is men aan het onderzoeken of deze ook niet gratis beschikbaar gesteld zou kunnen worden.


Met bovenstaande mijlpaal is het punt bereikt om naar te toekomst te kijken, RISC OS 5 kan nu namelijk draaien op het Beagle Board, de IYONIX pc, de Risc PC, de A7000 en natuurlijk RPCEmu.

Op RISCOS.info is een bericht geplaatst dat RISC OS Open Ltd (ROOL) op zoek is naar ontwikkelaars om nu specifieke onderdelen van Castle's RISCOS 5 verder te ontwikkelen. Vanaf 2009 is met name Jeffree Lee bezig geweest met het onderhouden en verder ontwikkelen van deze editie van RISC OS, hierbij heeft hij overigens hulp gehad van andere ontwikkelaars. Gezamenlijk hebben ze een significante hoeveelheid tijd in de ontwikkeling van de shared source editie van RISC OS gestopt, met als resultaat dat het nu draait op de hierboven genoemde systemen.

Welke verbeteringen er allemaal gerealiseerd zouden kunnen worden, dat is samengevat in een lijst met geplande taken. ROOL heeft nu een lijst met "work packages" samengesteld, deze heeft men opgenomen in de "RISC OS Roadmap". In het bericht staat verder dat het mogelijk is om een vergoeding te krijgen voor het werk, dit is vooral als een extra stimulans bedoeld. Deze vergoeding zal volgens een redelijk formeel contract uitgekeerd worden, maar helaas zal het niet mogelijk zijn om dit volgens geldende commerciële tarieven uit te betalen. Mocht je nu echter geïnteresseerd geworden zijn, dan moet je contact opnemen met ROOL om het één en ander verder te coördineren.

Met deze ontwikkelingen is de shared source versie van RISC OS 5 een stuk verbeterd. Met de mogelijkheid om nu gratis RISC OS (door middel van emulatie) te gebruiken op een algemeen beschikbare computer (voorzien van Linux, Mac OS X of Windows), zou het wel eens kunnen dat voormalige Acorn-medewerkers weer het RISC OS platform ontdekken en mogelijk zelfs weer mee gaan helpen met de ontwikkeling van het besturingssysteem.

Met de ontwikkeling van RISC OS, en dan met name de poort naar een nieuw platform als het BeagleBoard, zijn we nu op een punt waarbij er voor de gebruiker weer een keus komt. Het is dan belangrijk dat ook de applicatie-ontwikkeling aandacht krijgt, waarbij het uiteraard de voorkeur heeft als deze toepassingen 26/32-bit neutraal ontwikkeld gaan worden.

Bij het bericht is een link geplaatst naar een thread op het forum van ROOL, waar men dieper ingaat op eerder genoemde roadmap.


Op RISCOS.info is ook een bericht geplaatst dat de nieuwe editie van het BeagleBoard, die de naam "BeagleBoard-xM" gekregen heeft, inmiddels beschikbaar is. De uitlevering is een aantal maanden vertraagd, dit zou voornamelijk veroorzaakt zijn door problemen met het geheugen.

Volgens het bericht zijn er ook al diverse printjes aangekomen bij een aantal RISC OS gebruikers, die inmiddels aan de poort van RISC OS 5 op deze hardware aan het testen zouden zijn. Dat wil overigens nog niet zeggen dat, ondanks dat RISC OS 5 op de oudere hardware al enigszins werkte, het nu ook gelijk werkt op deze nieuwe Beagle-Board-xM.

Voor de lezers die de specs van het "BeagleBoard"-xM nog niet kennen, hieronder in het kort een opsomming van de belangrijkste specificaties:

Met deze specificaties is er mogelijk een goede basis aanwezig om bestaande RISC OS hardware te vervangen, hoewel er natuurlijk altijd nog wel wensen open kunnen blijven staan: Denk bijvoorbeeld aan een aansluiting voor een harde schijf, maar mogelijk dat het microSD-slot en de USB-poorten goede alternatieven beschikbaar maken. Zodra er meer dan 1GB opslagruimte aanwezig is kunnen er genoeg RISC OS toepassingen en de bijbehorende data-bestanden opgeslagen worden.

Op de nieuwsgroep comp.sys.acorn is verder een bericht geplaatst dat afkomstig is van RISC OS dealer CJE Micro's, waarin men aangeeft dat men een "BeagleBoard" accessoirepakket samengesteld heeft, zodat men niet zelf de diverse benodigdheden hoeft op te zoeken. Met dit aanbod kan men nu in één keer alle benodigdheden inkopen en hoeft er niet meer gezocht te worden naar de juiste benodigdheden om met het BeagleBoard aan de slag te kunnen gaan.

In het bericht wordt opgesomd welke hardware er allemaal door CJE Micro's in het accessoirepakket opgenomen zijn (o.a. een USB-toetsenbord en -muis, een HDMI-DVI-D-kabel en natuurlijk een voeding).


Op RISCOS.info zijn er naast het grotere nieuws ook een aantal kortere berichtjes verschenen, vaak zijn deze slechts een paar regels lang. Deze berichtjes hebben een uiteenlopende inhoud, het kan gaan over de ontwikkelingen op het gebied van compilers tot het verschijnen van een nieuwe editie van een e-magazine, hieronder een korte bloemlezing van een aantal berichten van RISCOS.info (met links naar het bericht en eventueel de site waar het bericht zelf naar verwijst).

RISC OS on the Register:

Hierin wordt er ingegaan op de aandacht die The Register, een populaire Britse ICT-site, geeft aan RISC OS en dan met name op de nieuwe ontwikkelingen voor wat betreft het BeagleBoard (de eerste versie) en de RISC OS 5 poort naar dit bordje.

Drag 'n Drop issue 4 is out now:

In voorgaande edities van riscynieuws.net was er ook al aandacht voor dit RISC OS e-magazine, van "Drag 'n drop" is het vierde nummer nu beschikbaar. Voor gebruikers die interesse hebben is het blad via de eigen website van "Drag 'n Drop" te bestellen.

Promising start for GCCSDK 4.6:

In de vorige editie van riscynieuws.net is er al aandacht geweest voor GCCSDK, in dit berichtje is te lezen dat er een veelbelovende start gemaakt is met een nieuwe versie van deze compiler-kit, gebaseerde op de nieuwere GCC 4.6. Er moet nog veel werk verzet worden, maar het begin is er. Voor de geïnteresseerden is er de mogelijkheid om de meest recente status (in Subversion) te bekijken.

Braille:

Voor zo'n beetje alle RISC OS gebruikers zal het niet nodig zijn om het "Affordable Braille Cell Display Project" onder ons ARM-gebaseerde besturingssysteem te gebruiken (als het eenmaal compatibel gemaakt is). Toch is er meer ontwikkeling m.b.t. dit project, meer informatie is in een discussie op het forum van ROOL te vinden.

Games Galore!

Een onderdeel van de downloads van RISCOS.info zijn diverse games, die gepoort zijn naar RISC OS. In dit bericht worden een aantal nieuwe games genoemd die nu gedownload kunnen worden van de download-sectie, dat zijn:


Hiermee zijn we aangekomen bij het eind van de 96e editie van riscynieuws.net, in deze editie was er eigenlijk met name aandacht voor de ontwikkelingen gerelateerd aan RISC OS 5.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis