Reisverslag RISC OS Wakefield Show

door Henri Derksen

Beste RISC OS thuisblijvers,

Een aantal trouwe RISC OS gebruikers hadden zin om weer eens naar de RISC OS Wakefield Show in Engeland te gaan reizen. Behalve een snippermiddag op vrijdag 23 april 2010, wat reisgeld, geduld, twee auto's en een boodschappenlijstje, vergt zoiets toch enige voorbereiding. Allereerst vraag ik me af wie er nog meer interesse heeft om mee te gaan. Dat hangt echter weer af van het feit of men interessante aankopen denkt te kunnen doen die hier in Nederland niet eenvoudig te regelen zijn, en of men daar het reisgeld voor over heeft. Sommige zaken zijn echter niet in geld uit te drukken, zoals sociale contacten op de RISC OS show en andere onvergetelijke indrukken. Ook nu weer blijkt dat uitermate het geval zoals u verderop kunt lezen. Uiteindelijk hebben Bob Brand en Charles Deckers gemeld graag met mij mee te willen reizen naar Wakefield in Engeland in het weekend van 23, 24 en 25 april 2010.

vertrek uit Rotterdam
  vertrek uit Rotterdam

Na enig overleg besloten Bob Brand, Charles Deckers en Henri Derksen gezamelijk te gaan met Henri's kleine autootje. Daar passen naast de chauffeur hooguit twee passagiers plus bagage in. De vierde zitplaats gebruiken we dan als bagageruimte. Als ervaren mini reisorganisator sloeg me toch de schrik om het hart toen ik vernam dat Charles op zijn vacantieadres in Thailand diende te blijven vanwege de 'luchtige problemen in het Europese luchtruim' zoals hij dat zo fraai typeerde in een E-Mail vanuit zijn tropische locatie. Daaruit trek je dan de conclusie dat verlenging van een vacantie niet altijd een straf is ;-). Charles kon dus niet meer op tijd in Nederland terug zijn om mee te gaan naar Wakefield. Bob en ik reisden derhalve in een ruime 4 persoonsbinnenhut aan boord van de veerboot Pride of Rotterdam gedurende 2 x 378 km varen. De bovenbedden lieten we mooi opgeklapt voor wat ze waren, konden we onze hoofden er ook niet aan stoten ;-).

aankomst in Hull
  aankomst in Hull

Vanuit regio Zuid Holland hadden Arjan Bokx en Pieter Drost ook een zelfde reis geboekt met auto en een 2 persoonsbinnenhut. Nadat we elkaar tegenkwamen trokken we al gouw grotensdeels met ons vieren samen op aan boord en tijdens de show. We hadden een rustige overtocht en ook de 100 km autorijdende reis naar Wakefield verliep voorspoedig. Onderweg werden Bob en Henri (rechts!) ingehaald door Arjan en Pieter. Zoiets is wel lachen natuurlijk ;-).

Cedar Court Hotel
  Cedar Court Hotel

Op de RISC OS Wakefield show in het Cedar Court Hotel was onze eerste actie het overhandigen van het eerste exemplaar van Big Ben Club CD-Rom 7 aan Steve Fryatt door Henri als dank voor de levering en aanpassing van het programma !Locate aan de Big Ben Club. Op dat moment had nog niemand anders de Club CD 7 ontvangen, het dus echt de eerste.

Steve Fryatt 1 Steve Fryatt 2
  Steve Fryatt

Na die pseudo ceremonie ging een ieder van ons zijns weegs op de show. Bij de Charity stall heb ik een Kosovo CD gescoord na een donatie in hun pot. Daar had ik al zo veel over gehoord, dus die wilde ik wel hebben.

Charity stall
  Charity stall

Linksom lopend zagen we een prachtige serie historische Acorn computers, waarvan een aantal oude spelletjes vertoonden.

Hystory
  Hystory

Enkele oude Acorn BBC Master computers waren echter voorzien van moderne aanvullingen zoals een ARM7 second processor en ook een IDE en USB uitbreiding.

Arm7+usb
  Arm7+usb

Links daarvan stond het vroeger o zo bekende DoomesDay Project. Dit is een Acorn BBC computer met een grote laserdisc (voorloper CD-ROM met video) die gemaakt is voor scholen om als doom-scenario in het geval mooie gebouwen e.d. verloren zouden gaan, daarvan toch een indruk te bewaren. Vooral het gebied rondom London was daarin opgenomen. Tegenwoordig is het verzamelen van dit oude material op zich al een doomscenario op zich, want op scholen werd er natuurlijk nogal ruw mee omgegaan. Ook is er veel verloren gegaan door het afschaffen van Acorn computers op scholen. Nu probeert een groepje achtbits liefhebbers om zoveel mogelijk te redden wat er te redden valt, en de data over te zetten op grote harde schijven, en van meerdere incomplete sets een wel goed werkende complete verzameling te maken.

Doomes Day Arjan
  Doomes Day Arjan

Terwijl ik bij Stuart Tyrrell Developments een PS2Mouse mini aanschafte, werd ik op m'n schouder getikt door een van de leden van de achtbits werkgroep aldaar. Deze had voor mij een 5,25" ADFS en een 3,5" ADFS 640 KB floppy diskette meegebracht met daarop de harddisk formatteersoftware voor een Acorn EcoNet FileStore waar ik tijdens de Wakefield show in april 2009 om gevraagd had. Ik was werkelijk enorm aangenaam en warm verrast van zoveel goedheid een jaar later, terwijl ik in de tussentijd niets vernomen had. En hij wilder er ook nog eens niet voor betaald hebben, hulde! Nu kan ik de interne 20 MB harddisk vervangen door een SyQuest 44 MB removable harddiskdrive met cartridges. Veel flexibeler en meer toekomst bestendiger derhalve. Als die interne harddisc er de brui aan geeft, en ik heb geen formatteersoftware dan ben ik de klos met m'n EcoNet FileStore.

Bij RISC OS Ltd het Select abonnement weer verlengt, en een RISC OS 4.02 Virtually Free CD-Rom aangeschaft voor RISC OS emulators onder Windows of Linux voor slechts UKP 5,00. Deze heb ik niet echt nodig, maar vind ik interessant als aanvulling voor de compleetheid. Zelf werk ik namelijk al ruim zes jaar tevreden met echte originele betaalde Virtual Acorn RiscPC SE 4.02 en SA 4.39 adjust 1i2.

Na bij CJE-Micro's enige vooraf bestelde software pakketten, Iyonix backplane, Technical Reference Manual en een Synology DS110j GigaBit NAS met 1 TB harddisc als opslag te hebben aangeschaft, kwam ik bij RISC OS Open terecht. Zij hadden weer zoals elk jaar hun softwareverzameling tegen kostprijs op CD-Rom te koop. Ook werd daar de laatste ontwikkeling rond het BeagleBoard in een prachtig doorzichtige behuizing getoond. Als er naast USB2 ook nog een EtherNetwerk aansluiting wordt aangebracht, dan ontstaat er een interessante computer helemaal bestuurd door een met open source zelf gecompileerde RISC OS besturingssysteem en bekende software, wat dan als enige een concurrent van de A9home blijkt te zijn. Dit beloofd wat volgens mij...

BeagleBoard
  BeagleBoard

Veel wandelen op zo'n beurs maakt hongerig en dorstig, dus met z'n vieren maar even naar het restaurant in de hal getogen. Daar moesten we best lang wachten omdat er gelijktijdig ook een bruilofsreceptie plaatsvond. Ja zo zie je nog eens wat.
Na de late lunch nog even een rondje gemaakt met vragen en aankopen om vooral niets te vergeten. Maar iets vergeten is niet zo heel erg, want dan is er weer een motief voor een volgende reis ;-). Moe maar voldaan reden we ieder apart weer 100 km terug naar de veerboot Pride of Rotterdam die schoongemaakt weer fris op ons lag te wachten in Kingston upon Hull. De terugreis was iets woeliger dan de heenreis, en behalve mijn gesnurk (ik hoor niets ;-) werd mij hutgenoot Bob ook regelmatig wakker van een ander ritme van het rammelden schilderij aan de wand, wanneer de kapitein het toerental van de hoofdmotoren weer eens wijzigde. Echt diep slapen en uitgerust wakker worden doe je meestal niet op zo'n nachtboot heen en weer reis.
De eerste nacht in ene vreemd bed slaapt menigeen een slecht, en na de tweede nacht moet men al weer vroeg op.

Verbod
  Verbod

Om echt beter wakker te worden maar eens op het achterdek buiten gaan kijken. Daar aangekomen kwam ik toch enigszins in gewetensnood na het zien van een algemeen verbodsbord waarin in het Engels wordt gemeld dat er niets overboord mag worden gegooid. Nee natuurlijk niet, mijn met veel moeite opgehaalde nieuwe aanwinsten zijn me toch te heilig en te duur om zo maar over de reling te kieperen. Zo'n bord is natuurlijk vooral bedoeld voor sigarettenpeuken e.d. die dan elders weer naar binnen waaien, en andere gevaren.

Reddingsboei
  Reddingsboei

Nee, die gewetensnood kwam bij het zien van de reddingsboei met stakellicht. Mag ik die in geval van nood dan niet overboord gooien, denkend aan dat verbod? Ja gelukkig wel, want nood breekt wetten ;-). Na zo'n vermoeiende reis gaat helder denken ook iets moeizamer... ;-)

AankomstRdam
  Aankomst Rotterdam

Door de rustige zee was er niets aan de hand, en voeren we prachtig bij zonsopkomst via de Nieuwe Waterweg Rotterdam in. Alleen jammer dat het daar zo vaak heiig is, want anders hadden we nog veel verder weg kunnen kijken. Daarom maar een foto van ons bij de reling.

Arjan Bob en Pieter Arjan Bob en Henri
  Arjan Bob en Pieter    en    Arjan Bob en Henri

Arjan en Pieter gingen na vertrek van boord huns weegs en Bob en ik reden richting Utrecht, waarbij we een koffiepauze met gebak namen in De Meern langs de A12 als afscheid en napraten van deze leuke en prettige reis. Na Bob te hebben thuisgebracht in Houten, ging ik naar de volgende bijeenkomst in de VaartseRijn te Utrecht voor varende woonschippers, en gelukkig had ik daarbij een dovenschrijftolk kunnen regelen.
Thuisgekomen moe maar voldaan eerst maar eens flink gerust. De aankopen bekijken en uitproberen heb ik maar verdeeld over meerdere dagen, sommige zaken zelfs meerdere weken...
Intussen heb ik al weer nieuwe items op de verlanglijst staan. Nou ja, die moeten dan maar een jaartje wachten.

Bedankt voor de aandacht, hopelijk kunnen we nog meerdere malen deze reis maken?

Nautische Engelse computer-groeten van Arjan, Bob, Pieter en Henri.