Netwerk copieerfouten

door Henri Derksen

Beste RISC OS gebruikers,

Wie veel doet, veel bewaard, heeft ook veel diskruimte nodig. Er gaat nog wel eens wat verloren, en dan blijkt hoe waardevol het maken van een veiligheidscopie of te wel de backup is geweest. Vroeger was het allemaal krap met kleine en dure harde schijven en backuppen op floppydiskettes deden maar weinig gebruikers. Mede om die reden heeft Acorn eind jaren negentig middels de Clan gebruikers club CD-Roms uitgebracht met daarop de nieuwe !Boot structuur. Want er waren zelfs RiscPC's verkocht zonder harddisc, of zonder de voorheen wel bijgeleverde floppydiskettes met !Boot structuur. De bekende gele Acorn User 200 CD4 was zeer bekend en geliefd om die universele !Boot structuur. Zoiets is echt minimaal nodig als je vandaag de dag ook met ethernet en internet wilt kunnen werken via netwerkkaarten op alle machines vanaf RISC 3.1x. Bij RISC OS 4.xx en hoger is het netwerkgebeuren wel standaard aanwezig.

Zie:    Interfaces    LANsetup    PlingBoot

Noot:
Het GateWay adres is het IP-adres van de Router (anders geen internet). Het DNS adres is het IP-adres van de Router (anders niet surfen). Het local domain moet een punt en een achtervoegsel bevatten! LANsetup/spr (LANsetup/gif) is een voorbeeld voor !ANT InterNet Suite.

De Interfaces heb ik al eens behandeld in het AutoSense artikel in *Asterisk 26.10 van december 2008 en 27.01 van januari 2009.

Behalve een backup maken op een 2e harde schijf in dezelfde machine, is het slim om dat ook (extra) te doen via het lokale ethernetwerk naar een andere RISC OS machine via het bekende !ShareFS. Voordeel van een andere machine er bij betrekken, is dat als de voeding defect zou gaan in je werkmachine, de kans aanwezig is dat beide harddisk ook defect geraakt zijn, b.v. wegens overspanning of bliksem inslag in de buurt. En dan ben je alsnog de klos. Nog beter is het om ook een (minder frequent gemaakte) copie buitenshuis te bewaren, b.v. op kantoor of bij familie. Professionals doen dat bijna altijd.

Van zeer uniek materiaal, zoals e-mails, brieven, en vooral foto's kun je niet voldoende backups hebben. Ik bewaar de geheugenkaartjes van de fotocamera als mijn negatieven en wis die dus nooit. Als ie vol is koop ik een nieuwe. En minimaal 1 x per week copier ik de gemaakte foto's naar de laptop en ook naar de externe USB harddisk, en straks ook naar een NAS *).

Zelf Backup ik tegenwoordig via het netwerk naar een andere (RPC) machine waaraan ik een 2e IDE HD heb gehangen, en laat ze dan lekker beiden de hele nacht kachelen. Ik trek dan tijdelijk even de IDE kabel van de CD-speler in de 2e machine los, en hang daaraan mijn backup schijf, en ga vervolgens lokaal formatteren op de 2e machine en backuppen via het netwerk met ShareFS.

Zie:

Obeyfile RPC 0 ide schijven (0eIDE):

  | REM 1e IDE Master Drive  OFF
  | REM 2e IDE Slave Drive  OFF

  *CON. IDEDISCS 0
  | *RMREINIT ADFS
  | *RMREINIT ADFSFILER
  | *NEWFILER
Obeyfile RPC 1 ide schijf (1eIDE):
  | REM 1e IDE Master Drive  ON
  | REM 2e IDE Slave Drive  OFF

  *CON. IDEDISCS 1
  | *RMREINIT ADFS
  | *RMREINIT ADFSFILER
  | *NEWFILER
Obeyfile RPC 2 ide schijven (2eIDE):
  | REM 1e IDE Master Drive  ON
  | REM 2e IDE Slave Drive  ON

  *CON. IDEDISCS 2
  | *RMREINIT ADFS
  | *RMREINIT ADFSFILER
  | *NEWFILER

Op de Iyonix wordt dynamisch vastgesteld hoevel IDE schijven er aanwezig zijn, minimaal 0 en maximaal 4.

Als het BackUppen eenmaal goed loopt, gaan de monitoren uit voor energiebesparing. Eis is wel dat de netwerksnelheid op beide machines goed staan. Voorkeur heeft de bron machine langzaam instellen, en de ontvangende machine sneller, zodat hij het altijd kan verwerken. Maar soms is andersom de best werkende optie.

Daartoe heb ik voor zowel de Iyonix, als de RPC (UniPod, Net100) obey bestandjes gemaakt, zie:

Obeyfile voor Iyonix 10Mbit (10MbitIyo):

  | Lock GigaBit EtherNet card at 10 Mega bit speed
  | for better performance between Iyonix PC and Acorn RiscPC.
  | This obeyfile 10Mbit was created by Henri Derksen on 2004-06-16.

  *CONFIGURE EKLINK 0 10 HALF

Obeyfile voor Iyonix 10Mbit (100MbitIyo):

  | ADFS::HardDisc4.$.Utilities.Commands.100MbitIyo

  | Lock GigaBit EtherNet card at 100 Mega bit speed
  | for better performance between Iyonix PC and Acorn RiscPC.
  | This obeyfile 10Mbit was created by Henri Derksen on 2004-06-16.

  *CONFIGURE EKLINK 0 100 HALF

  | *CONFIGURE EKLINK 0 100 FULL

Obeyfile voor Iyonix 10Mbit (1000MbitIyo):

  | UnLock GigaBit EtherNet card at all 10/100/1000 Mega bit speeds
  | for better performance between Iyonix PC and Fast EtherNet Switches.
  | This obeyfile 1000Mbit was created by Henri Derksen on 2004-06-16.

  *CONFIGURE EKLINK 0 AUTO

  | Do not use this command between Iyonix PC and Acorn RiscPC.
  | In that case use my 10Mbit obey file.

Obeyfile voor RPC 10Mbit (10MbitHD):

  *exif 0 10 hdx

Obeyfile voor RPC 100Mbit (100MbitFD):

  *exif 0 100 auto
Sindsdien heb ik veel minder netwerkproblemen, en als ik ze wel heb, dan weet ik wat ik moet doen om geen rode zandlopers meer te krijgen bij copieren via ShareFS. Of errors zoals: 'Server lost contact with client during operation', click Abort, Skip, Restart, Retry, en meer van dat fraais wat ze weten te produceren, maar het proces wel ophoudt tot er door de gebruiker actie wordt ondernomen ;-(.

server lost

Soms is er een leeserror, b.v. bij een floppydiskette, maar meestal zijn het netwerkfouten door onvoldoende 'handshaking' en dan kun je het schudden, of toch niet ? ;-).
Click dus op het 10 Mbit obeybestand, en daarna op Retry in de errorbox. Het copieerproces wordt dan vervolgd. Als na het terugzetten op 10 Megabits Half Duplex het copieerproces met een flink aantal MegaBytes goed gegaan is, dan is de kans klein dat er nog (meer) netwerkfouten zullen optreden. Uiteraard moeten ook de copy-options Verbose, Force, Newer en Faster goed staan.
En last but not least verwijder !SparkFS van je taakbalk, want !SparkFS en !ShareFS bijten elkaar bij bestanden op andere (remote = op afstand) machines. Als je het vergeten bent, krijg je een vraag dat er al een directory of bestand bestaat op de doelmachine, en niet kan worden aangemaakt. Verwijder dan !sparkFS en click in de copieer-errorbox op Retry. Hij gaat dan normaal verder.

Met mijn 10 MBit oplossing kan ik 's nachts ongestoord backuppen. En als ie nog niet klaar is ga ik rustig boodschappen doen o.i.d. Als de machines hun wamrte maar goed kwijt kunnen, denk aan brandgevaar!

Na het BackUppen zet ik de ethernet snelheid weer op 100 MBit of zelfs 1000 MBit bij de Iyonix. Meestal is de RiscPC de boosdoener, en daarom meten de andere machines dan ook langzamer ingesteld worden.

Ook een externe USB HardDisk an ee Windowsmachine is bruikbaar als die op delen wordt gezet, en op de RISC OS machine LanMan98 actief is.

Ander alternatief, NASsie, Bami Goring Sate kopen/gebruiken ;-).
Geen pindasous er op smeren ;-).
Een NAS (=Netwerk Attached Storage) is er op gebouwd om langdurig aan te staan, en ook die werkt goed samen met LanMan98.

Waarschuwing: Bij Virtual Acorn RiscPC SE en SA krijgen de ontvangende bestanden de datum van het moment van copieren, en verliezen daarmee hun originele datum. Dit kan ernstige consequenties hebben bij gebruik van de copieer optie Newer!
Oplossing is inpakken in een ZipArchief, of met LanMan98 via Windows over zetten voor het behoud van de originele datum-structuur. Tussen RISC OS machines onderling (dus zonder VARPC SE/SA) blijft via !ShareFS de originele bestandsdatum en filetypes wel behouden.

Veel succes ermee, en deel uw eXperience (=ervaring) dan weer met ons ;-).